Özdemir Asaf'ın kocaman dünyası

Ülkenin en çok okunan şairlerinden biri olan Özdemir Asaf Sergisi, çocuklarının da katılımıyla CKM’de açıldı. Ustanın el yazmaları, defterleri ve fotoğrafları önümüze kocaman bir hayat sunuyor…

08 Ekim 2015 - 16:05
Aysel KILIÇ

“Tüm dünyayı kucaklamak istedim; kollarım yetişmedi.”
 
Bu dizelerindeki gibi kocaman bir dünyayı hayatına sığdırmaya çalışmış Özdemir Asaf. Çocukluğu, ilk gençlik yılları, tüm hayatı dolu dolu geçmiş. Kalemi, yaşama dair her şeyin sesi, kulağı olmuş. Yoksulluk ve yoksunluğa dem vurmuş; aşkı ve özlemi sığdıramamış dizelere...
Usta şairin çocukları, babalarına ait anıları bir sergide topladı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın katkısıyla hazırlanan “Bir Usta Bir Dünya: Özdemir Asaf” sergisi, Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde açıldı.
Şiirlerinde olduğu gibi bu sergide de usta şairin yaşamına, hayata bakışına tanık oluyoruz. Bir defter sayfasına ya da ufak sarı bir kâğıt üstüne düştüğü notlar, ıssız bir köşede çektirdiği fotoğraf, çocukları ve dostlarıyla geçirdiği anlar Asaf’ı Asaf yapan bütünü görmemizi de sağlıyor. Sergi, Özdemir Asaf’ı tanımak isteyenler için çok değerli bir arşivden oluşuyor. Bu arşivi görmek isteyenler soluğu 1 Ekim’deki açılışta aldı. Özdemir Asaf’ın çocukları Seda, Gün ve Olgun Arun da açılıştaydı. Gelen konuklar hem sergiyi gezdi hem de şairin çocuklarıyla sohbet etme fırsatı yakaladı. Gazete Kadıköy olarak biz de bu şansa sahip olduk. Arun kardeşlerle babaları Özdemir Asaf’ı ve sergiyi konuştuk.

ASAF’I ÇOCUKLARI ANLATTI...
Özdemir Asaf’ın dört çocuğu var. Seda Arun, ilk eşi Sabahat Selma Tezakın’la dünyaya getirdikleri ilk çocuğu. Gün, Olgun ve Etkin Arun’un anneleriyse Türkiye’nin ilk kadın fotoğrafçılarından Yıldız Moran. Babasının evraklarını zaman zaman kitaplaştıran Seda Arun Bodrum’da, serginin açılmasında büyük emeği olan Olgun Arun İstanbul’da, Gün ve Etkin Arun ise yurt dışında yaşıyor. Arun kardeşler sergi vesilesiyle tekrar bir araya gelmiş.

“KIZI OLMAKTAN MUTLUYUM”
Kardeşlerden en büyüğü Seda Arun, serginin Türk edebiyatı için çok önemli olduğunu söylüyor. “Babamın arşivini mutlulukla paylaşıyoruz” diyen Arun, “Onunla çok özel anlarımız, çok güzel paylaşımlarımız oldu. Özdemir Asaf’ın kızı olmak mutluluk verici” diyor.
Özdemir Asaf’ın şiirlerinin yanı sıra çok önemli bir kişilik olduğunu söyleyen Arun, babasının en çok da kibarlığını unutmadığını söylüyor: “Babamın hayran kaldığım özelliklerinden biri de kibarlığıydı. O çok kibar bir insandı. “R” harfini söyleyemiyordu. Bununla ilgili anısını da hiç unutmam. Cağaloğlu’ndan Karaköy’e gitmek için taksiye binmiş, ancak ‘Karaköy’ diyemediği için şoför onu anlamamış. Sonra, ‘Eminönü’ne’ demiş... Eminönü’de inip Karaköy’e kadar yürümüş.”

“SESİMİZ ÇOK BENZİYOR”
Gün Arun ise Asaf’ın ikinci çocuğu. “Babamla sesimiz çok benziyor. Çünkü ben de onun gibi “r”leri söyleyemiyorum” diyen Arun, baba Özdemir Asaf’ı mutlulukla andığını söylüyor: “Onunla her anımız çok değerliydi. Bizi karşısına alıp konuştukları her zaman aklımızdadır. Genelde bizde hep iz bırakacak güzel malzeme verirdi konuşmasında. O konuşmaları, anıları mutlulukla taşıyoruz.”
Gün Arun, serginin önemini ise şu sözlerle dile getiriyor: “Bu sergide henüz 40 günlük bebek olan Özdemir Asaf’ın fotoğrafını görebileceğiniz gibi, hastalığının son dönemlerinde röntgen zarfı üzerine yazmış olduğu son iki şiirini de okuyabilirsiniz. 1923 doğumlu olan Özdemir Asaf, yüzyıllar ötesine dek gidecek eser bırakmış bir insan. Bu sergide, O’nun yazın hayatında nasıl büyüdüğünü, geliştiğini ve Özdemir Asaf olduğunu da görüyoruz. Geçmişten geliyor, geleceğe gidiyor.”
Gün Arun, baba Özdemir Asaf’ın, yaşama ve insana bakışına da vurgu yapıyor: “O her zaman insanı çok sevdi. Hiç kapalı olmadı, halka çok açıktı” dedi. Arun, Özdemir Asaf’ın şiirlerine de değindi: “Özdemir Asaf, zamanın ötesinde bir insandı. Zaman geçti ama onun sözleri hep yaşadı. ”

“BEYAZ PERDEYE SIĞAMAZ”
Kardeşlerden Olgun Arun da, “Hayatı boyunca çok sevgi ve saygı dolu bir insandı. Yayın dünyası, okurlar, sanatçılar O’nu çok sever sayarlardı. Babam Özdemir Asaf’ın Türk edebiyatı için çok önemli bir kişilik olduğunu düşünüyorum. Böyle bir onura sahip evlatlar olarak, bu serginin oluşmasına aracılık ettiğimiz için de çok mutluyum” diye konuştu. Olgun Arun, “Yönetmensiniz, babanızın hayatını beyaz perdeye aktarmayı hiç düşündünüz mü?” sorumuza ise, “Özdemir Asaf’ın hayatı beyaz perdeye sığmayacak kadar büyük” yanıtını veriyor.
28 Ocak 1981’de yaşama veda eden usta şair Özdemir Asaf’ı anlatan sergiye sadece Kadıköylüler değil, İstanbullular da büyük ilgi gösteriyor. 1 Ekim’de açılan sergi 23 Ekim’e kadar CKM'de gezilebilir.


ARŞİV