Zekai Ormancı eserleriyle anılıyor

“Modern Soyut” geleneğinin önde gelen isimlerinden ressam Prof. Zekai Ormancı, 9. ölüm yılında eserleriyle anılıyor

15 Mart 2017 - 09:16

Mimar Sinan Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan ve “Halı-resim Uygulama Atölyesi”ni kuran Kadıköylü ressam Zekai Ormancı, 2008 yılında genç yaşta hayatını kaybetti. Türkiye Çağdaş Sanatı’nda soyut geleneğin önde gelen temsilcilerinden biri olarak gösterilen Ormancı, ölümünün dokuzuncu yılında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergi ile anılıyor. Kadıköy Belediyesi’nin desteği ve Mine Gülener’in organizatörlüğünde Zekai Ormancı’nın anısına gerçekleştirilen sergi, 16 Mart Perşembe günü sanatseverlere buluştu. Sergide Prof. Zekai Ormancı’nın eserlerine, atölyesinden görsellere ve atölye malzemelerine yer veriliyor. Sergi ayrıca sanatçının resim sanatındaki önemini sanatseverlere hatırlatmak, unutturmamak ve genç sanatçılara örnek olacak bir sanat yaşamını izleyicilere sunmak amacını taşıyor.

Kadıköylü olan ve eserlerini Kadıköy’deki atölyesinde oluşturan Zekai Ormancı'nın sergisi 16 Nisan’a kadar görülebilecek.

Sergi hakkında bilgi veren Mine Gülener, Zekai Ormancı’nın soyut sanatın en verimli sanatçılarından olduğunu ifade ederek, “Zekai Ormancı en üretken çağında aramızdan ayrıldı. Bu sergi ile hem onu anmak hem de eserlerini tekrar gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Sanatçının çeşitli dönemlerde yarattığı eserleri bu sergide görmek mümkün. Bu sergi Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile gerçekleşti. Kültür ve sanata verdikleri karşılıksız destek nedeniyle Sayın Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na, Kadıköy Belediyesi mensubu dostlara şahsım ve Türk Sanatı adına teşekkür ederim” diye konuştu.

ZEKAİ ORMANCI KİMDİR?

Zekai Ormancı 1968 yılında yetenek sınavıyla girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nden 1973 yılında Zeki Faik İzer ve Özdemir Altan’ın öğrencisi olarak mezun oldu. 1980 yılında Avusturya Hükümeti’nin bursu ile gittiği Uluslararası Salzburg Yaz Akademisi’nde Albert Bitran ile çalıştı. Yurda dönüşte İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı. Halı- resim (Tapisserie) Atölyesini kurdu. Doçentlik unvanını 1986’da alan sanatçı, 1995’te profesör oldu. Yapıtları yurt içinde ve yurt dışında çeşitli müze ve koleksiyonlarda yer alan sanatçı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki görevine devam ederken; ardında yüzlerce eser bırakarak 23 Nisan 2008’de hayatını kaybetti.


ARŞİV