‘ÖZEN'le seçilen filmler evinde!

Kadıköy Belediyesi’nin restore edip Tasarım Atölyesi (TAK) olarak hizmete açtığı eski Özen Sineması’nda film gösterimleri başladı.

30 Ocak 2014 - 14:45

Semra ÇELEBİ
 
1970’li yıllara kadar Kadıköy’ün üç özel sinemasından biri olarak seyirci ağırlayan Yeldeğirmeni’ndeki Özen Sineması, yıllarca atıl kaldıktan sonra geçen yıl Kadıköy Belediyesi tarafından Tasarım Atölyesi (TAK) olarak faaliyete geçirildi. Aslına uygun inşa edilen binada Kadıköy’le ilgili fikirler tartışılıyor, yeni tasarımlar hayata geçiriliyor.
Ancak yıllarca filmlerin izlendiği bu mekânda sinema gösterimlerinin olmaması bir eksiklikti. Bu eksikliği fark eden ve film gösterimleri için de uygun bir yer arayışında olan Yeldeğirmeni Dayanışması, TAK ekibiyle görüştü ve böylece “Özenle Seçilen Filmler”in gösterimi başladı.
Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan Kadim Fırat, bu süreci şöyle anlatıyor:
“Dayanışma mahallede toplandığı günden bu yana birlikte film izlemeye önem veriyor. Yazlık sinema günlerinde farklı düşünceden yüzlerce insan film izlemek için parka geliyordu. Araya soğukların girmesiyle birlikte film gösterimine ara vermek zorunda kaldık. Bu arada Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi filmini eski bir sinema olan Özen sinemasında (Şimdiki Tasarım Atölyesi) gösterelim istedik. TAK olumlu baktı, filme ilgi çok iyiydi. Sonra TAK’taki arkadaşlarla karşılıklı haftada bir film gösterimi yapabilir miyiz diye konuşmaya başladık. Hem bizim hem de onların önerilerini harmanladık 12 haftalık program çıkardık.”
İlk film gösterimi 24 Ocak Cuma akşamı, Fatih Akın’ın “Temmuzda” filmiyle başladı. Gösterimler bundan böyle her Cuma saat 20.00’de olacak. Bu haftanın programında Özer Kızıltan’ın “Takva” filmi var. Takva 31 Ocak Cuma saat 20.00’de, tren yolunun Duatepe Sokak’la kesişen köşesinde bulunan eski Özen Sineması, yeni Tasarım Atölyesi’nde olacak. Gösterime filmin senarist Önder Çakar ve oyuncu Erkan Can da katılacak.
Tamamen ücretsiz film gösterimleriyle ilgili Fırat şunları söylüyor: “Özen Sineması Yeldeğirmeni’ne çok önemli bir ruh katmış, kentin kültürel zenginliğini arttırmış bir mekân. O ruha bağlı kalmak ve belleği yeniden hatırlatmak için film gösterimlerinin yapılabileceği en anlamlı yerlerden biri. Film izlemenin pahalı olduğu bir kentte, ücretsiz gösterim yerleri inşa etmek mümkün mü? Bu mekânları arttırmak, herkesin gidip rahatlıkla film, oyun izleyebileceği, konuşabileceği bir iklim yaratmak zor olmasa gerek ya da bu kanalları açmaya teşebbüs etmek kent yaşamı için çok önemli.”
 
ÖZENLE SEÇİLMİŞ FİLMLER:
 
·         Takva - Özer Kızıltan
·         16 Ton - Ümit Kıvanç
·         Yozgat Blues - Mahmut Fazıl Coşkun
·         Cennetteki Çöplük - Fatih Akın
·         Everyday Rebellion - Arash T. Riahi
·         Eşkıya - Yavuz Turgul
·         Benim Çocuğum - Can Candan
·         Anarşik Harmoni - Gezi-John Cage 
·         In Bruges - Martin McDonagh
·         Tanrı Kent - Fernando Meirelles ve Kátia Lund
·         Su - Çetin İnanç
·         Köçek – Nejat Saydam

ARŞİV