6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin her yıl yoğun ilgi gösterdiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması'nın 2026 yılı başvuruları başladı. Edebiyatımıza yeni öykücüler kazandırmayı amaçlayan ve gençleri edebiyata yakınlaştıran yarışmanın bu yılki teması: Mutluluk.
16 yıldır ülkenin dört bir yanından 6, 7, 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı yarışmada bu yıl öykülere yeni sorular eşlik edecek: Mutluluk nerede, nelerde saklı? Gelip geçici mi, hep içimizde yaşayan mı? Mutluluğun öyküsü nasıl yazılır, nasıl anlatılır?
Yarışmaya son başvuru tarihi 6 Mayıs 2026. Edebiyatımızın tanınmış isimlerinden oluşan seçici kurulda bu yıl Figen Şakacı, Füsun Çetinel, Lal Laleş, Suat Duman ve Dr. Müren Beykan yer alıyor.
Bugüne dek 7000'e yakın öğrencinin katıldığı yarışma, usta öykücü Zeynep Cemali'nin anısını yaşatmak amacıyla her yıl kitaplarından seçilen bir cümlenin kılavuzluk ettiği farklı bir temayı işliyor. 2026 öykülerinin kılavuz cümlesi ise Zeynep Cemali'nin "Öykü Öykü Gezen Kedi" isimli kitabından: “Parmaklarının ucunda yükselerek zile uzandı.” olarak belirlendi.
Yarışmanın ödül töreni 2026 sonbaharında düzenlenecek. Törende öyküsü ödüle değer görülen gençler edebiyatımızın ustalarıyla tanışacak.
Ödüllendirilen ve dikkati çeken öyküler, Zeynep Cemali Öykü Yarışması Ödüllü Öyküler Kitapçığı 2026'da yayımlanacak.