Özgürlük için ‘Sanat Maratonu' Özgürlük Parkı'nda!

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği ve İstanbul Seyirci Platformu, Şehir ve Devlet Tiyatroları’nın özelleştirilmesine karşı Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda ‘Sanat Maratonu’na başlıyor.

14 Haziran 2012 - 13:21
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği ve İstanbul Seyirci Platformu, Şehir ve Devlet Tiyatroları’nın özelleştirilmesine karşı Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda ‘Sanat Maratonu’na başlıyor. 16 Haziran’da başlayacak ‘maraton’ şimdilik 24 saat sürecek.
 
 “Susmuyoruz!” diyen tiyatro sanatçıları, 16 Haziran’dan itibaren Selamiçeşme Özgürlük parkı’nda gece-gündüz durmaksızın sahnede olacak. Üstelik ücretsiz, ödeneksiz!
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: “Tiyatro oyunları, kukla gösterileri, dans, müzik, pantomim, kısa film, paneller, söyleşiler, ustalar, gençler ardı ardına sahnedeler. Sürebildiği kadar özgür sanat için üretecek, sergileyecekler. Siz de katılın! İster sahnede olun! İster izleyin! Kolkola, yan yana gelin! Tiyatro çağırıyor! Sanat hayatı anlatıyor! Kaç gün süreceğine birlikte karar vereceğiz. 24 saat? 48 saat? 96 saat? Burada; her an sanat! Çünkü sanat hayat içindir! Çünkü herkes içindir sanat! İnsan varoldukça oldu, olacak sanat! Gel şehrim, seyreyle…”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) ve İstanbul Seyirci Platformu, kurum tiyatrolarına yönelik uygulamalara ve özelleştirmeye karşı 7 Haziran Perşembe akşamı, son temsilden önce Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi önünde bir basın açıklaması yaptı.
İŞTİSAN adına açıklamayı okuyan ŞT oyuncusu Levent Üzümcü, kamu hizmeti görevini üstlenen kurum tiyatrolarının bu işlevsellikten uzaklaştırıldığını; bu durumun da sanatı herkese ulaştırma çabalarına zarar verdiğini belirtti.
İstanbul Seyirci Platformu’nun açıklamasını ise Atilla Ceylan okudu. Açıklamada “Şehir ve Devlet Tiyatroları’nın kapatılmaya çalışılmasını tüm yurttaşların anayasal haklarının gaspı olarak görüyor ve tiyatromuza sahip çıkıyoruz” denildi.
Her iki açıklamanın da Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), Oyuncular Sendikası, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları (TOBAV) ve Ferhan Şensoy’un desteğiyle okunduğu belirtildi. Ayrıca Ortaoyuncular aynı gün, eyleme destek amacıyla “Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği” adlı oyunu ücretsiz sahneledi.
16 Haziran’da “Sanat Maratonu” başlatacaklarını da duyuran sanatçılar, Kadıköy Selamiçeşme Parkı’nda 24 saat ücretsiz, ödeneksiz sanat etkinlikleri düzenleyecek.

ARŞİV