Özledik, yollarını gözledik…

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 14. kez düzenlenen Filmekimi, 3-11 Ekim tarihleri arasında kentte sinema rüzgarı estirecek

02 Ekim 2015 - 11:15

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Vodafone FreeZone sponsorluğunda gerçekleştirilecek 14. Filmekimi, her yıl olduğu gibi yolunu gözlediğimiz filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Yeni sinema sezonunun habercisi Filmekimi’nin 14’üncüsünde, prömiyerini Sundance, Berlin, Cannes, Venedik, Toronto gibi saygın uluslararası festivallerde yapan ve bu festivallerden birçok ödülle ayrılan, Woody Allen, Noah Baumbach, Stephen Frears, Michel Gondry, Todd Haynes, Hirokazu Kore-eda, Nanni Moretti, Paolo Sorrentino gibi usta yönetmenlerin son yapıtlarının da aralarında bulunduğu 46 film beyazperdede izlenebilecek. Filmekimi’nde Can Evrenol’un Baskın ve Ben Hopkins’in Hasret filmlerinin de Türkiye prömiyerleri yapılacak.
14. Filmekimi, Ekim ayı boyunca da Ankara, İzmir, Trabzon, Bursa ve Edirne’yi ziyaret edecek.
Filmekimi, bu yıl da İstanbul’un farklı noktalarına yayılarak sinemanın en güncel örnekleriyle daha çok sinemasevere ulaşmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez Kadıköy’e geçen ve büyük ilgi gören Filmekimi’nin bu yıl Beyoğlu’nda Beyoğlu, Atlas sinemaları, Kadıköy Rexx Sineması’nın yanı sıra Ortaköy’de Feriye Sineması’nda da gösterimleri olacak. 3-11 Ekim tarihleri boyunca Filmekimi filmleriyle dolup taşacak bu sinemalarda gösterim saatleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30.

KAÇMAZ FİLMLER
• Saul’un Oğlu / Son of Saul / Laszlo Nemes
Cannes’dan Büyük Ödül ve FIPRESCI dahil dört ödülle ayrılan Saul’un Oğlu / Son of Saul, Macar yönetmen Laszlo Nemes’in ilk uzun metraj denemesi. Nemes, filminde izleyiciyi 1944 yılına, Auschwitz imha kampına götürüyor. Son of Saul kötülük kavramını benzersiz bir bakış açısıyla sorguluyor.
• Carol / Todd Haynes
Suç ve gerilim romanlarının usta yazarı Patricia Highsmith’in kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı 1952 tarihli romanı, 11 yıllık bir yapım sürecinden sonra beyazperdede. Yönetmen Todd Haynes, şahane kadrosu ve olağanüstü sanat tasarımıyla yılın bu en çok övülen filminde 1950’lerin New York’unda iki kadının yasak aşkını anlatıyor.
• Dheepan / Jacques Audiard
Cannes’ın en büyük ödülü Altın Palmiye’yi kazanan Pas ve Kemik ile Yeraltı Peygamberi filmleriyle tanıdığımız Jacques Audiard’ın son filmi Dheepan, Paris’te Sri Lankalı üç mülteci üzerinden tüm dünyadaki sığınmacıların çektiği zorlukları ele alıyor.
• İnsanın Değeri / The Measure of a Man / Stephane Brize
Cannes Film Festivali’nde Vincent Lindon’a En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran İnsanın Değeri, işçi sınıfının sosyolojik yapısını anlatan sosyal gerçekçi dram. Yönetmenliğini Stephane Brize’nin yaptığı film, birden bildiği tüm ahlaki değerlere karşı durmak zorunda kalan bir fabrika işçisinin hikâyesini anlatırken “aslında, insanın değeri nedir?”i sorguluyor.
• The Witch / Robert Eggers
The Witch ile Sundance Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü alan Robert Eggers, insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden, New England’daki cadı avlarından esinleniyor. Sundance’in en ürkütücü filmi olarak övülen The Witch, korku ve endişenin işlendiği, etkileyici bir yapıt.
• Ex Machina / Alex Garland
Yılın en merakla beklenen filmlerinden Ex Machina, “insanlık sonrası fütüristik şok filmi” ve “vizyoner bir bilimkurgu” olarak şimdiden kült filmler arasına girdi. Yapay zekâ ürünü bir “kadın robot deneyi”ni test eden bilim adamlarının hikâyesini anlatan Ex Machina, çağdaş bir Frankenstein yorumu olarak tanımlanıyor.
• Ben, Earl & Ölen Kız / Me and Earl and the Dying Girl / Alfonso Gomez
Sundance Film Festivali’nden, Jüri Büyük Ödülü ve İzleyici Ödülü ile dönen film, lise son sınıfta olan ve okulunu huzurla bitirmek uğruna kimseyle yakınlaşmamayı tercih eden Greg’in kanser hastası sınıf arkadaşı Rachel’a yardımcı olmasıyla birlikte gerçek dostluğu keşfetmesini konu alıyor. Film, Rolling Stone dergisi tarafından şimdiden 2015 yılının en iyi 7 filmi arasında gösteriliyor.
• Mükemmel Bir Gün / A Perfect Day / Fernando León de Aranoa
Kadrosunda Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko gibi yıldız isimlerin yer aldığı Mükemmel Bir Gün, silahlı çatışmanın sürdüğü bir bölgede, bir su kuyusundan bir cesedi çıkarmaya çalışan insani yardım işçilerini konu ediyor.

 
BİLETLER SATIŞTA!
Filmekimi’nin İstanbul ayağının biletleri hafta içi gündüz seanslarında (11.00, 13.30, 16.00) 7 TL, hafta sonu gündüz seansları ve tüm 19.00 ve 21.30 seanslarında tam 17, indirimli 12 TL. Tüm 21.30 seansları 17 TL. Biletler Biletix satış noktaları, biletix.com, Biletix çağrı merkezi (216 556 98 00) ile Atlas ve Rexx sinemalarında kurulan gişelerden satın alınabiliyor.

PROGRAMA ULAŞMAK KOLAY
Sinefiller bu yıl festival programına Filmekimi’nin web sitesi filmekimi.iksv.org’un yanı sıra
İKSV Mobil uygulamasından da ulaşabiliyor. İKSV Mobil uygulaması, AppStore ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor. İKSV Mobil’e ek olarak Filmekimi broşürü AppStore’dan ücretsiz olarak indirilebilen İKSV Kitaplık uygulamasıyla iPad üzerinde de okunabiliyor.


ARŞİV