'Meme Sağlığını Önemse Hayata Gülümse'

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’nın içinde olduğumuz şu günlerde, erken teşhis için tüm Kadıköylü kadınları merkeze davet ediyor

13 Ekim 2016 - 13:31

Meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak kabul görüyor. Böyle dönemler, ücretsiz faydalanılabilecek merkezleri duyurmak, herkesin erken teşhisle hızla tedavisine başlamasını sağlamak açısından önem taşıyor.
İşte bu merkezlerin başında Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi geliyor. Kısaca Mamografi Merkezi, kadın hastalıkları ve meme sağlığı konularında hastalıkları erken teşhis edebilme, doğru tedaviye yönlendirebilme ve yaşam kalitesini yükseltme hedefiyle hizmet veriyor.
Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, Eylül 2011’de hizmet vermeye başladı.  Beş yılda 44 bin 900 hastaya 100 bin 200 mamografi, ultrason ve smear işlemi yapıldı; biyopsi istenen bin 8 hastada 315 malign(kötü huylu tümör), 282’sinde ise benign  (iyi huylu tümör) tespit edildi.
Dumlupınar Mahallesi Dr. Erkin Caddesi’nde bulunan Mamografi Merkezi, Kadıköy’de yaşayan ve çalışan  tüm kadınlara  meme ve jinekolojik kanserler konusunda erken tanı ve doğru tedaviye yönlendirme hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyor. 0216 565 66 16’yı arayarak randevu almanız yeterli!

MAMOGRAFİ NEDEN ÖNEMLİ?
Radyoloji Uzm. Dr. Deniz Eroldu, Mamografi çektirmenin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu gazetemize anlattı:
Yaşamı boyunca yaklaşık 8 kadından biri meme kanseri olmakta ve ortalama 30 kadından biri de meme kanserinden ölmektedir. Meme kanseri erken tanıyla tedavi edilebilir bir hastalıktır. Meme hastalıklarına erken tanı konabilmesi için 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çektirilmesi önerilmektedir. Mamografi, meme kanseri tanısında altın standart olarak kabul edilen, düşük doz radyasyon kullanarak meme kanserini araştıran bir görüntüleme yöntemidir.
Düşük doz X-ışını kullanarak görüntü elde edilen mamografi, memenin görüntülemesi için kullanılan en temel yöntem ve tüm görüntüleme ile tanı yöntemleri içinde meme kanserini en erken saptayabilen yöntemdir. Günümüzde bilinen standart mamografi yönteminin yanı sıra başta dijital olmak üzere farklı mamografi teknolojileriyle inceleme yapılmaktadır.
Nasıl uygulanıyor?
Mamografide görüntü elde etmek için memenin görüntü detektörü ve kompresyon plakası arasında bir miktar sıkıştırılması gerekiyor. Rutin mamografide her memenin önden ve yandan iki farklı poz görüntüsü alınıyor. Eğer şüpheli bir bulgu varsa bu alanı daha iyi görüntülemeye ve tanı koymaya yönelik ek filmler çekilmesi gerekebilir.
Sıkıştırmanın amacı
-Memenin hareket etmesini önlemek ve kaliteli görüntü elde etmek
-Memenin kalınlığını azaltarak daha az X-ışını verilmesini sağlamak
-Meme içinde birbiri üzerine binen dokuların açılmasını sağlayarak olası tanı hatalarını engellemek
Mamografi öncesi nelere dikkat edilmeli?
Modern ve yeterli teknolojiye sahip bir mamografi cihazında sıkıştırma, sadece kaliteli bir görüntü alınmasını sağlayacak kadar yapılıyor. Hasta bu durumda, sıklıkla ağrı değil sadece bir miktar basınç hissediyor. Eğer memelerde genel olarak ağrı duyuluyorsa, incelemenin adet döneminin ikinci haftasına yani kanama kesildikten sonraki hafta içine ayarlanması, rahatsızlık hissini en aza indiriyor. Mamografi çekimine gelirken göğüs bölgesine ve koltukaltına pudra, deodorant ya da parıltılı krem gibi kozmetik maddeler uygulanmaması gerekiyor.

Mamografi incelemesi kimlere yapılmaz?
-Bütün X ışını kullanılarak yapılan incelemelerde olduğu gibi gebelere veya gebelik ihtimali bulunanlara,
-25 yaşından küçüklere yapılması sakıncalıdır. Gençlerde meme dokusu dens olduğundan, Mamografinin duyarlılığı azalmaktadır.

ARŞİV