'Sanal hastane' kuruldu!

Bir grup gönüllü doktor, sosyal medyada sanal bir hastane kurdu. Amaç  tıbbi sorulara basit cevaplar vererek, vatandaşların zorunlu haller dışında hastaneye gitmesinin önüne geçmek

14 Nisan 2020 - 17:19

Virüs salgını olsa da olmasa bir hekim hastane dışındaki sosyal ortamlarda mutlaka “Hocam benim de şöyle bir sorunum” var diyen biriyle karşılaşır. Şimdilerde ise bu durum daha da arttı elbette korona virüsü kaygısıyla.  Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Anestezist Algoloji uzmanı Prof.Dr. Nebahat Bulut da bu duruma çözüm olarak “Sanal Hastane” kurdu.

Bulut, bu fikrin nasıl ortaya çıktığını, “Bizim toplumumuzda herkesin hekimleri görünce şikayetini sorma kültürü vardır. Ben de herkesin hekim bir yakını olamayacağından ve birçok yerde hastaların doktorlarına ulaşmakta güçlük çektiğini bildiğimden önce 'Raporumun Anlamı Ne' projesi olarak bireysel, sonra Sanal Hastane olarak daha geniş kapsamlı bir proje düşündüm. Böylece hem hekimlerin meşguliyetini azaltmayı hem de vatandaşların acil olmayan tıbbi konular için evden çıkmalarına engel olmayı amaçladım.” diye anlatıyor.

DOKTORLAR TWİTTER'DE BULUŞUYOR

Peki bu online sağlık sisteminde hangi doktorlar var ve süreç nasıl işliyor? 30 Mart'tan beri Twitter’da #SanalHastane etiketi altında birleşen gönüllü doktorlar, vatandaşların sorularına yanıt veriyor.

Nebahat Bulut, “An itibarı ile 7 günde 115 hekim ve uzman ile yolumuza devam ediyoruz. Hekimlerin birkaçı dışında hiçbirini tanımıyorum. Hepsi kendileri gönüllü olduklarınla dair bana ulaştılar. Kadroda 10 profesör, hemen her tıbbi branştan hekim, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen ve can yoldaşlarımız hayvanlar için 2 veteriner de var. Çoğunluk İstanbul olmak üzere birçok kentten, hatta İngiltere'den bir patolog, Almanya'dan da bir genetik uzmanı var. Uluslararası olduk diyebiliriz.” açıklamasını yapıyor.

TIBBİ SORULARA BASİT YANITLAR

“Amacımız tıbbi sorulara basit cevaplar vererek #EvdeKal'manıza katkı sağlamak…” vurgusunu  yapan Bulut, şunları ifade ediyor;

“Burası resmi veya özel bir hastane değil. Reçete mümkün değil ve yasak. Tweet üzerinden ilaç veya tedavi önermiyoruz, bir hekime yönlendirme yapamıyoruz. Ancak güncel Covid enfeksiyonu veya salgın öncesi mevcut herhangi bir tıbbi sorun hakkında akla takılan soruları yanıtlıyoruz. Tetkik sonuçlarını anlaşılır dilde açıklıyoruz.”

Nebahat Bulut, sanal hastane takipçilerine de şu çağrı ve uyarıda bulunuyor; “Lütfen sorularımızı kısa-öz ve bir kerede soralım. Sabit tweetmize bakıp, hekim arasından ilgili hekimi seçip, soruyu ona yöneltelim. Cevap alamazsak yeniden deneyelim. Asla TC kimlik, mahrem görüntü, şifre paylaşmayalım.”

Bulut son olarak da “Tüm salgınlar gibi bu da bir son bulacaktır. Bu süreçte vatandaşlardan yanlarında olduğumuzu, bize bir tweet kadar yakın olduklarını bilmelerini istiyoruz.” diyor.

https://twitter.com/hashtag/SanalHastane?src=hashtag_click&f=live 

https://koronavirustesti.com/sanal-hastane/ 


ARŞİV