Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla kentimiz “yaşlı dostu” kentler arasına katıldı
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi’nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yaşlı Dostu Kentler Ağı’na yaptığı üyelik başvurusu 22 Şubat 2016 tarihi itibariyle kabul edildi. Böylece Kadıköy Belediyesi, Muratpaşa’dan sonra Türkiye’den bu ağa dâhil olan ikinci belediye oldu.
Kadıköy Belediyesi, Aralık 2015’te yaptığı başvuruyla, DSÖ tarafından belirlenmiş olan, “yerel ölçekte sağlıklı yaşlanma olgusuna işaret etme konusunda ciddi anlamda taahhütte bulunmak ve konuyla ilgili bilgi ve deneyim paylaşımını önemsemek” şeklindeki katılım koşullarını yerine getirmiş oldu.
Kadıköy Belediyesi, bir parçası olduğu Ağ bünyesinde, dünyanın her yerinden yaşlanma uzmanlarıyla, üst düzey yerel yetkililerle, yaşlanma programlarının yöneticileriyle iletişim kurabilecek. Ayrıca, Yaşlı Dostu Kent ve Toplulukların projeleri hakkında en son haberler ve materyalleri, toplantı ve etkinlik duyurularını içeren E-Portal ve Ağ bülteni yoluyla haberdar olabilecek.
Kadıköy Belediyesi daha önce de, 26-27 Kasım 2015 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumuna” bu alandaki çalışmalarıyla katılmıştı. Sempozyumda sunum gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için yapılan çalışmaları, Sosyal Yaşam Evi, evde sağlık hizmetleri ve önümüzdeki yıl faaliyete geçirilmesi planlanan Alzheimer Gündüz Yaşam Evi ve Aktif Yaşlanma Merkezi’ni detaylı olarak katılımcılara tanıtmış; yaşlılara dönük hizmetleriyle, “Yaşlı Dostu Kent Teşvik Ödülü” almıştı.
İŞTE KADIKÖY’ÜN PROJELERİ
Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, 2000 yılında 60 yaş ve üstü kişi sayısı 600 milyon iken, 2025’te 1,2 milyara, 2050’de ise 2 milyara çıkması bekleniyor. 2014 yılı itibariyle14.377.018 nüfuslu İstanbul’un % 6’lık oranı 65 yaş üstü iken 482.571 nüfuslu Kadıköy’de ise bu oran % 17.
Kadıköy Belediyesi uluslar arası alanda yaşlanma olgusuyla ilgili yapılan çalışmaları dikkate alarak bu konudaki projelerini uygulamaya koydu. Sosyal Yaşam Evi, Ambulans ve Evde Sağlık Hizmeti, Aktif Yaşlanma Eğitimleri, Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezleri’nde kentteki yaşlı nüfusa yönelik çalışmalar yürüttü. Alzheimer Merkezi Projesi de Kadıköy Belediyesi’nin uygulamaya geçireceği projelerden.
“YAŞLI DOSTU KENT” NEDİR?
Yaşlı Dostu Kent, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2006 yılında kabul edilen bir program olup, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamayı amaçlayan uluslararası bir girişim olarak tanımlanıyor. Ayrıca aktif yaşlanmayı destekleyen kapsamlı ve erişilebilir kentsel çevreyi, yaşlıların rahat bir biçimde toplumun diğer kesimleriyle birlikte uyumlu bir hayat sürdürebilecekleri ortam ve imkânların sağlandığı, temiz, güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir kentsel çevreleri ifade ediyor.
2006’da 24 ülkeden 33 kent aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayacak temel kentsel faktörleri belirlemek için bir araya gelerek, “Küresel Yaşlı Dostu Kentler Rehberi” hazırladı. Dünya Sağlık Örgütü, bu rehber doğrultusunda Yaşlı Dostu Kent kavramını tüm dünyada yaygınlaştırabilmek için “Yaşlı Dostu Kentler Küresel Ağı”nı oluşturdu.
Dünya Sağlık Örgütü Yaşlı Dostu Kentler Ağı’na bağlı dünya çapında 22 ülkeden 145 kent kayıtlı. Dış mekânlar ve binalar, ulaşım, konut, sosyal katılım, toplumsal yaşama dâhil olma ve toplumun yaşlıya saygısı, vatandaşlık görevini yerine getirme ve iş gücüne katılım, bilgi edinme ve iletişim, toplum desteği ve sağlık hizmetleri başlıkları altında gerekenleri yerine getiren her kent, Yaşlı Dostu Kent olarak Yaşlı Dostu Kentler Küresel Ağı’nın bir parçası olabiliyor.
YAŞAM KAYNAĞIMIZ OLDU
Kadıköy Belediyesi’nin ileri yaştaki Kadıköylülere sunduğu hizmetlerden biri olan Sosyal Yaşam Evi’nin yemyeşil bahçesindeki kamelyada sohbet eden üyelerden Fadime Zorlu, Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı hizmetlerden ve sunduğu imkânlardan çok memnun olduğunu söyledi. İlk günden beri sosyal yaşam evine geldiğini belirten Zorlu, “Bizim için yaşam kaynağı burası. Zaman çok güzel geçiyor. Ne istiyorsak onu yapıyoruz. Çayımızı içiyoruz, istersek evimizde yaptıklarımızı getiriyoruz. Bizim için bulunmaz bir nimet.” dedi.
KALDIRIMLAR YAPILSA
Kadıköylülere yönelik yürütülen sağlık ve sosyal hizmetlerden haberi olduğunu söyleyen Sevgi Koçak ise kentsel dönüşüm nedeniyle sokak ve caddelerde yürünemeyecek hale gelen bozuk kaldırımların özellikle yaşlı ve engelliler için sorun olduğuna dikkat çekti.
BİLGİSAYAR ÖĞRENDİ
Açıldığı ilk günden bu yana sosyal yaşam evine geldiğini söyleyen Ayşe Gölükçü, “Bilgisayarı hiç bilmiyordum. Burada bilgisayar hocalarımın yardımıyla öğrendim. Aktivitelerden, hizmetlerden çok memnunuz. Sinema, tiyatroya da gitmek isteriz” diye talebini iletti. Kadıköy’ün güzel bir ilçe olduğunu söyleyen Yusuf Yıldırım “Burası çok güzel. Müzeleri, camileri, tarihi yerleri de gezmek isteriz” diye konuştu.
60 YILDIR ERENKÖY’DE
1925 doğumlu Zülfikar Çiftçi, 1943’te İstanbul’a geldiğini, 1958’de Erenköy’e taşındığını anlattı. Kadıköy’ün çok güzel bir ilçe olduğunu söyleyen Çiftçi, “Kadıköy Belediyesi bizimle ilgileniyor. Burada çayımızı içiyor, sohbet ediyoruz. Şükürler olsun” dedi.
GÜZELYALI’DAN GELİYOR
Güzelyalı’dan iki otobüs ve metro ile yaklaşık 1 buçuk saatte sosyal yaşam evine geldiğini anlatan 1924 doğumlu Veysel Şentuna, “Hep arkadaşlarla beraberiz, mutluyuz ve memnunuz burada. Bilgisayarlarımız var, sağlık hizmeti var. Çok güzel hizmet ediyor buradaki görevli kardeşlerimiz sağolsunlar” diye konuştu.