7 bin kadına ücretsiz sağlık hizmeti

Kadıköy'lü kadınlara ücretsiz olarak kadın sağlığı hizmeti sunan Mamografi Merkezi sayesinde Kadıköylü 31 kadının hayatı erken teşhisle kurtuldu.

03 Ekim 2012 - 09:49

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER
 
Meme kanserine dikkat çekmek, kadınlara erken tanı sağlayan tarama yöntemleri hakkında bilgi vermek ve risk altında olsun olmasın tüm kadınları bilinçlendirmek amacıyla hizmet veren Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi'nin 1. kuruluş yıldönümü, merkezde düzenlenen bir törenle kutlandı.
Törende konuşan, merkez müdürü Mine Akın, “Koruyucu sağlık ilkesi ile 27 Eylül 2011 tarihinde hizmete giren merkezimizde tüm kadınlara tamamen ücretsiz olarak kaliteli sağlık hizmeti sunuyoruz. 1 yılda merkezimize başvuran 6742 kadına, toplamda 17 bin 303 işlem yapıldı” dedi.
Akın, Kadıköy’deki okullarda görev yapan kadın öğretmenlere de hizmet verdiklerini belirterek, Mayıs ve Haziran aylarında Zihni Paşa ve Münevver Şefik Fergar ilköğretim okulları, Mehmet Beyazıt Lisesi ve Neriman İrfan Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki 70 öğretmenin tarama ve tetkiklerinin yapıldığını söyledi. Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ile de işbirliği içinde olduklarını anlatan Akın, “Gönüllülerimizle birlikte kadın sağlığı konulu seminerler düzenliyoruz. Ayrıca 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında, ‘Meme sağlığını önemse, hayata gülümse!’ başlıklı bir dizi etkinlikler planlıyoruz” diye konuştu.
 
SMEAR TESTİNİ İLK KEZ YAPTIRDILAR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Deniz Şimşir ile Radyoloji Uzmanı Deniz Eroldu da merkeze başvuran kadınlara ilişkin rakamları paylaştı. Buna göre 1 yıl içinde Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi'ne başvuran toplam 31 hastaya meme kanseri tanısı konuldu. Bu kadınlara hastalıklarının tedavileri konusunda destek olundu. Merkeze başvuran kadınların 3977si mamografiye, 927'si de ultrasona yönlendirildi. Merkeze gelen kadınların yüzde 27'sinin ilk kez smear testi yaptırdığı belirlendi. Polikliniğe başvuran 4996 hastaya meme muayenesi yapıldı, “Kendi Kendine Meme Muayenesi” eğitimi verildi.
 
ÖZEL HASTANE STANDARDINDA ÜCRETSİZ HİZMET
Konuşmaların ardından, Kadıköylü kadınların duygu ve düşüncelerini içeren kısa bir video gösterisi sunuldu. Merkezden, belediyenin afişleri ve Gazete Kadıköy'deki haberler sayesinde haberdar olduklarını belirten kadınlar, “Böyle önemli bir hizmetin ücretsiz olması çok iyi. Burası çok güzel. Devlet hastanelerinde aylar sonraya randevu veriyorlar. Burada hemen randevu aldık. Çok temiz, kaliteli sağlık hizmeti veriliyor. Ayrıca doktorlar ve çalışanların sıcakkanlı tavırları, bizi rahatlatıyor” dedi. Gösterimin ardından, merkezde kanser teşhisi konulan, ardından tedavi olarak sağlıklarına kavuşan Kadıköylü 2 kadın Rabia Gülnur Özaltın ve Nazmiye Özkal, salonda bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e, tüm Kadıköylü kadınlar adına teşekkür ederek çiçek verdi.
 
ÖZTÜRK: ‘ERKEN TEŞHİS BİR PİYANGO’
Başkan Öztürk de merkezin kuruluşuna vesile olan olayı anlattı: “Eşim, 97 yılında ABD'de kanser tedavisi gördü. Hastane günlerimizde, bir başka hasta ile tanışıp, arkadaş olmuştuk. Kanser teşhisi geç konulmuş bir hastaydı. Eşim sağ salim Türkiye'ye döndü ama o hasta bir süre sonra hayatını kaybetti. Bu üzücü olay, bizde iz bıraktı. O zaman, tüm doktorların söylediği erken teşhisin önemini bir kez daha anladım” Öztürk, merkezin başarısının çalışanlardan kaynaklandığını belirterek, ‘Çok güzel binalar yapıp, bu binaları en modern cihazlara döşetebilirsniz. Bu sorun değil. Önemli olan o binaların, çalışanların bir ruhunun olmasıdır. Mamografi merkezimizdeki tüm çalışanlarımız çok pozitif bir şekilde görevlerini yerine getiriyorlar. Burası klasik hastaneler, sağlık merkezleri gibi soğuk, donuk, ruhsuz bir yer değil. Girişten itibaren pozitif enerji alıyorsunuz, normalde bu tür yerlere korkularak gidiler, ama bizim merkezimizde böyle bir hava yok” dedi. Öztürk, Kadıköylü kadınlara da şu çağrıyı yaptı; “'Maalesef ki kadınlarımızın çoğu doktor gitmeye, muayene olmaya çekiniyor, ‘Ya bende kötü Bir şey çıkarsa...’ düşüncesiyle. Bence bu çok yanlış. Erken teşhis hayatınızı kurtarabilir. Erken teşhisle hastalığı önceden öğrenmek bence bir piyangodur. Ya hiç öğrenemeseydiniz! Olaya iyi yanından bakın. Ve merkezimize gelin, tüm tetkiklerinizi ücretsiz yaptırın.”
 
5 ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ
Dumlupınar Mahallesi'nde 3 katlı bir binada bulunan Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, kadın hastalıkları, meme muayenesi, mamografi, ultrason ve smear testi olmak üzere 5 ana başlıkta ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. Merkezde; 1 İdari Sorumlu,
1 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, 2 Radyoloji Uzmanı, 1 Pratisyen Hekim, 1 Bilgi İşlem Personeli, 2 Radyoloji Teknisyeni, 1 Hemşire, 3 Hasta Kabul ve Halkla ilişkiler Personeli ve 2 Temizlik Personeli olmak üzere 14 kişilik ekip görev yapıyor.
 
-Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi
Adres: Dumlupınar Mahallesi Dr. Erkin Cad. / 2
Telefon: 0 216 565 66 16
www.kadinsagligimerkezi.org
 

ARŞİV