9 bin 500 eczacı işsiz

Türkiye’de 9 bin 500 eczacının işsiz olduğunu söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “Bugün Türkiye’de bilim insanı yetiştirmek yerine, apartmandan bozma üniversiteler açarak yeni mezun işsizler ordusu yaratılmaktadır” dedi

15 Mayıs 2024 - 11:39

İstanbul Eczacı Odası, bilimsel eczacılığın 185’inci yılının kutlandığı 14 Mayıs haftasında Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Meydanda toplanan eczacıların ellerinde ‘fakülte açmak siyasi bir ranttır’, ‘dört duvardan fakülte olmaz’, ‘fakülte enflasyonunu ENAG bile hesaplayamıyor’ ve ‘plansız fakülte = işsiz eczacı’ pankartları vardı. 

“HALKIMIZIN YANINDA OLDUK”

Basını okuyan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “1956 yılından beri var olan örgütlü yapımızla biz eczacılar, ülkemizin her ili, mahallesi, köyünde hem mesleğimizin hem de halk sağlığının yararına hizmet veriyoruz. Bizler, halkımızın eczacılarıyız. Pandemi gibi, deprem felaketi gibi olağanüstü dönemlerde biz eczacılar, halkımızın hep yanında olduk” dedi. 

“HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDADIR”

Özcan, basın açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Biz eczacılık mesleğimizi iyi yapıyoruz ve sadece eczacılık yapmak istiyoruz. Bugün burada iktidarı da muhalefeti de uyarıyoruz, halk sağlığı tehdit altındadır. Çünkü bugün Türkiye’de bilim insanı yetiştirmek yerine, apartmandan bozma üniversiteler açarak yeni mezun işsizler ordusu yaratılmaktadır. Sağlık Bakanlığının, Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu Raporuna göre olması gereken eczacı sayısından 9 bin 500 fazla sayıda eczacı vardır. Türk Eczacıları Birliği kayıtlarına göre de Türkiye’de şu anda 9 bin 500 eczacı işsizdir.  Ve buna önümüzdeki ay mezun olacak 4 bin 500 eczacı dahil değildir. 20 yıl önce 8 olan Eczacılık Fakültesi sayısı bugün 62‘ye ulaşmıştır”. 

“ECZACILIK FAKÜLTESİ AÇILMASINA SON VERİLMELİDİR”

Özcan, Sağlıklı bir eczacılık eğitimi için Sağlık Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı’ndan taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Eczacılık fakültesi açılmasına son verilmelidir ve kontenjanları yüzde 50 oranında düşürülmelidir. YKS sıralama barajını 60 bine çekilmelidir. Mevcut ve öğrenci alımına başlamamış Eczacılık Fakülteleri AR-GE merkezlerine veya akademisyen yetiştiren kurumlara dönüştürülmelidir. Yeni mezun eczacılarımız için kamuda kadro açılmalı, ilaç sanayiinde eczacı kadrosu zorunluluğu getirilmeli ve Eczacılıkta Uzmanlık alanları artırılmalıdır”. 

 

ARŞİV