Ağız ve diş sağlığımızın farkında mıyız?

Altı ayda bir kontrol için doktora gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Başhekim Burcu Kuru, “Ülkemizde doktora gitmek için diş ağrısından dolayı sabahlamak ya da yüzün apse nedeniyle şiş olması gerekir” diyor

02 Ağustos 2018 - 15:06

Mutlu ve iyi bir yaşam sürmenin belki de en önemli koşulu sağlıklı olmak. Bir bütün olan vücudumuz adeta bir orkestra gibi belirli bir düzende ve ahenkte çalışır. Ağız ve dişlerimizdeki herhangi bir hastalık diğer organlarımızı tehdit edebilir ve vücut bütünlüğünü bozabilir. Ağız ve diş sağlımız da bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Bu çerçevede ağız ve diş sağılığını korumak için neler yapılması gerektiği ile ağız ve diş sağlığı bilincinin çocuklara nasıl kazandırılabileceği hakkında sayfamıza konuk ettiğimiz Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Burcu Kuru önemli bilgiler paylaştı.

1-İlk olarak ağız ve diş sağlığı ne demektir?

Ağız ve diş sağlığı öncelikle bilinç demek. Eğitim ile oluşan bilinç sonrası insanın vücuduna ve yaşamına göstereceği özendir. Doğru ve etkili fırçalama ile ağız ve diş hijyeninin iyi bir şekilde sağlanmasıdır. 3 ile 4 yaşından sonra diş kontrollerinin uzman hekimler tarafından yapılmasıdır.

2-Ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalı?

Öncelikle annelerin ve babaların bu konuda bilinçli olması lazım. İlk olarak kendi ağız ve diş sağlıklarını korumalılar.  Daha sonra da ağız ve diş sağlığı konusunda çocukları bilinçli olarak yetiştirmeliler. Düzenli olarak diş hekimine kontrol için gidilmeli. Ama bizim ülkemizde genelde doktora gitmek için dişin ağrıması, ağrıdan dolayı sabahlamak ya da yüzün apse nedeniyle şiş olması gerekir. Hâlbuki ağzımızda hiçbir sorun olmadan altı ayda bir diş hekimine gidilmeli. Ağzımız ve dişlerimiz kontrolden geçirilmeli.

3-Ağızdaki ve dişteki sorunlar hangi hastalıklara neden olur?

İnsan vücudu bir bütün. Gözdeki, burundaki, kulaktaki, ağızdaki bir enfeksiyon, kan ve lenf dolaşımı ile vücudun her yerine yayılabilir. Ağız, dişler ve özellikle dişeti bu anlamda riskli bölgeler. Diş çürüğünün, bir enfeksiyonun ve iltihaplı bir kanamanın olmaması ve başlamaması lazım ki genel vücut sağlığımız da tehdit altında olmasın. Ağızdaki bir enfeksiyonun kalp ve eklem rahatsızlıklarına direkt etkisi var. Örneğin ağızdaki bir enfeksiyonun yayılması sonucunda acil ve yeterli müdahale de yapılmazsa enfeksiyona bağlı olarak hasta hayatını kaybedebilir. 

4-Çocuklara nasıl bir eğitim verilmeli?

Merkezimizde 3 ile 12 yaş arası çocuklara çocuk diş hekimliği hizmeti veriyoruz. Tüm muayene ve tedaviler ücretsiz yapılıyor. Bir de eğitim tarafımız var. Belirli bir program çerçevesinde resmi ilköğretim okullarında okuyan çocuklarımız geldiği zaman onların öğretmenlerine ve velilerine de mutlaka ağzı ve diş sağlığı eğitimi veriyoruz. Bu eğitim sonrasında temizlik alışkanlığının kazanılıp kazanılmadığını da takip ediyoruz. Eğitim anne karnında başlamalı. Bu da annenin bilinçli olması demek. Ağız ve diş sağlığı merkezleri, okullar, basın, sosyal medya ve televizyonlardaki kamu spotları eğitim açısından çok etkili. Eğitim, alışkanlıklarımızı doğru bir şekilde yönlendirerek değiştirilmesini sağlar. Diş sağlığında etkili ve yeterli diş fırçalama önemli. Çocuklara hangi fırça, ne kadar macun ne kadar sürede hangi bölgede ne yapacağı öğretilmeli. Bir buçuk ve iki yaşında temiz gazlı bir bez parmağa sarılarak, yemek yedikten sonra diş etlerini çok rahatsız etmeden dişler temizlenebilir. Özellikle geceleri tatlı gıda almadan temiz ağızla yatmak her yaş için çok önemli. Geceleri şekerli süt verilmemeli. Bunlara dikkat edilmeli. 3 yaşından itibaren sabah ve akşam mercimek tanesi büyüklüğünde macunla dişler fırçalanmalı.

5-Genellikle hangi şikâyetlerle merkeze geliniyor?

Çürük çok yaygın. Çürükleri engellemek adına ailelere etkili diş fırçalama ve doğru beslenme konusunda bilgiler veriyoruz. Diş kayıplarının önlenmesi çok önemli. Merkezimizde 11 senedir diş çekimi oranı yüzde üç buçuğu geçmez. Biz koruyucu diş hekimliği yapıyoruz. Çürüyen dişi tedavi ediyoruz. Dişi çekeyim atayım bunun yerine nasılsa yenisi gelir. Ya da yeni gelen de çürürse onunda yerine de protez yapılır düşüncesinde değiliz. Herhangi bir ağız ve diş sağılığı merkezinin de amacı bu olmalı.


ARŞİV