“Sağlık ağızda başlar” sözünü çok duyarız. Peki tam olarak neyi ifade ettiğini biliyor muyuz? Bu sözün anlamını, ağız ve diş sağlığının önemini, Kadıköy Belediyesi’nin bu yönde yaptığı çalışmaları Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Diş Hekimi Egemen Birinkulu ile konuştuk.
“ÇÜRÜKLER SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”
"Sağlık ağızda başlar" ifadesinin genel sağlık durumunun ağız sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan bir söz olduğunu belirten Birinkulu, “Ağız, sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır ve yiyeceklerin sindirilmesi bu noktada başlar. Ağızdaki bakteriler, enzimler ve diğer bileşenler, sindirimi başlatır ve genel sağlığı etkileyebilir. Ağız sağlığı bozulduğunda, bu durum sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Örneğin; diş eti hastalıkları kalp hastalıkları, diyabet ve diğer sağlık problemleri ile ilişkilendirilmiştir. Ağızda bulunan bakteriler kan yoluyla diğer organlara taşınabilir ve bu da genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Sağlıklı bir ağız, dengeli ve yeterli beslenmenin de göstergesidir. Yeterli vitamin ve mineral alımı, diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasını destekler. Bu nedenle, ağız sağlığının iyi olması, genel beslenme alışkanlıklarının da bir yansımasıdır.” dedi.
Ağız hijyeninin iyi olmasının çürüklerin, diş eti hastalıklarının ve diğer ağız problemlerinin önlenmesine yardımcı olduğunu belirten Egemen Birinkulu, “ Ağız sağlığı, genel sağlığın bir yansımasıdır. Ağız sağlığını korumak, genel sağlık durumunu olumlu yönde etkiler ve birçok sağlık sorununu önleyebilir.” uyarısı yaptı.
“ÖZGÜVENİ ARTIRIR”
Sağlıklı dişlerin etkili bir şekilde çiğneme yapmamıza ve dolayısıyla iyi bir beslenme sağlamamıza yardımcı olduğunu ifade eden Diş Hekimi Egemen Birinkulu, sağlıklı dişlerin estetik bir gülümseme sağladığı için kendine güveni de artırdığının altını çizdi.
“Ağız ve diş sağlığının kötü olması, birçok sağlık sorununa neden olabilir ya da mevcut sağlık durumlarını kötüleştirebilir.” diyerek genel sağlık üzerindeki etkilerine tekrar dikkat çeken Diş Hekimi Egemen Birinkulu, şöyle devam etti: “Yetersiz ağız hijyeni, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarına (periodontitis) yol açabilir. Bu durumlar, diş kaybına ve çiğneme zorluklarına neden olabilir. Diş eti hastalıkları ve ağız enfeksiyonları, kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Ağızda bulunan bakteriler kan dolaşımına geçebilir ve kalp kapakçıklarına zarar verebilir. Diş eti hastalıkları, diyabetin yönetimini zorlaştırabilir. Ayrıca diyabet hastaları diş eti hastalıklarına daha yatkındır. Ağızda bulunan bakteriler, akciğerlere ulaşarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir.”
“HAMİLELİKTE İHMAL EDİLMEMELİ”
Hamilelikte diş bakımının asla ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Birinkulu, "Hamilelik sırasında ağız sağlığını ihmal etmek hamilelik döneminde komplikasyonlara neden olabilir. Planlı bir gebelik öncesi, diş hekimine başvurarak tüm tedavilerin yaptırılması tavsiye edilir. Diş ve ağız sağlığındaki problemler, sindirim sistemine zarar verebilir. Çünkü iyi çiğnenmemiş yiyecekler mide ve bağırsaklarda sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ağız bakımına özen göstermek oldukça önemlidir.” dedi.
SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN
Egemen Birinkulu, ağız ve diş sağlığımızın iyi olması için neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı: “Dişlerinizi günde sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa fırçalayın. Plak birikimini ve diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Dişlerin arasındaki plak ve yiyecek parçacıklarını temizlemek için günlük olarak diş ipi kullanın. Diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Antiseptik ağız gargaraları, ağızda bulunan bakterileri öldürmeye ve kötü nefesi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak gargara kullanımını diş hekiminizle uyumlu şekilde planlamak önemlidir. Şekerli ve asidik yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine, taze meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketin. Diş hekiminizi 6 ayda bir düzenli aralıklarla ziyaret edin. Erken aşamada diş problemlerinin tespit edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur. Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi, diş ve diş eti hastalıklarının riskini artırabilir. Bunlardan kaçının. Diş hekiminizin önereceği diş fırçasını kullanmaya önem verin. Diş fırçanızı her 3-4 ayda bir değiştirin.”
“DİŞ ETLERİNİ TEMİZLEMEKLE BAŞLANIR”
Ağız ve diş sağlığının temelinin çocukluk döneminde atıldığına işaret eden Diş Hekimi Birinkulu, bilgilendirmeyi şöyle sürdürdü: “Çocuklara ağız ve diş sağlığı bilincini kazandırmak için birkaç önemli adım atılabilir. Dişler çıkmadan önce diş etlerini temizlemeye başlamak önemlidir. İlk dişler çıktığında temiz bir bezle veya özel bir diş fırçasıyla dişlerin temizlenmesi gerekir. Çocuklar için uygun büyüklükte diş fırçaları ve yaşına uygun diş macunları kullanarak dişlerin günde iki kez fırçalanması gerektiğini öğretmek önemlidir. Şekerli ve asidik yiyeceklerin sınırlandırılması, diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı atıştırmalıklar ile dengeli bir diyet, dişlerin ve diş etlerinin sağlığını destekler. Çocuklar, ebeveynlerinin alışkanlıklarını taklit eder. Bu nedenle, ebeveynlerin kendi ağız ve diş bakımına dikkat etmeleri, çocuklar için iyi bir örnek teşkil eder. Diş sağlığı ile ilgili kitaplar, videolar veya eğitici oyunlar çocuklara ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi vermek için eğlenceli ve öğretici olabilir. Çocuk üçlü yaşlardan sonra diş hekimine gitmeli. Diş hekimine güven oluşturulmalı. Bu adımlar, çocuklara ağız ve diş sağlığını öğretmenin yanı sıra, sağlıklı alışkanlıkların hayat boyu sürdürülmesine katkıda bulunur.”
ÜCRETSİZ DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ
Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin 2007 yılından beri ağız ve diş sağlığı konusunda çocuklara hizmet verdiğini dile getiren Diş Hekimi Egemen Birinkulu, merkezin verdiği hizmetleri şöyle sıraladı: “Diş hekimi muayenesi, radyoloji (periapikal ve panoramik röntgen), koruyucu diş tedavileri (fissür örtücü ve yerel flor uygulamaları), diş tedavisi (dolgu, kanal tedavisi, amputasyon…), diş çekimi ve ağız ve diş sağlığı eğitimi.”
Hizmetlerin ücretsiz bir şekilde verildiğini ifade eden Egemen Birinkulu, “Merkezdeki hizmetlerden Kadıköy ilçesi sınırları içerisindeki anaokulu ve ilköğretim okullarında okuyan çocuklar ile aynı yaş grubunda olup Kadıköy ilçesinde ikamet eden çocuklarımız faydalanıyor.“ dedi.