Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdıkları düzenlemeye karşı 6 Aralık günü Kadıköy Rıhtım’da bir araya geldi. Beş gün süren iş bırakma eyleminin son gününde, sağlık emekçileri yaptıkları basın açıklamasında yönetmeliğin geri çekilmesini istedi. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ellerinde ‘akıl sağlığımızla oynamaktan vazgeçin’, ‘eziyet yönetmeliğini istemiyoruz’ ve ‘tehdit ile teşvik istemiyoruz’ gibi dövizler vardı.
“ HİÇBİR FAYDA SAĞLAMIYOR”
Basın açıklamasında ilk konuşmacı olan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, “Yönetmelik, aile hekimlerinin performansa dayalı ücretlendirilmesinin önünü açtı. Temel ücretlere kısıtlamalar getirdi. Bunu da garip formüllere bağladı. Bu değişiklikler halk sağlığına hiçbir fayda sağlamıyor.” dedi. Küçükosmanoğlu, kasım aynın başındaki üç günlük iş bırakma eylemleri için Sağlık Bakanlığı’nın ‘iş bıraktınız kimse hissetmedi’, bakanı yardımcısının ‘siz bir işe yaramıyorsunuz’ sözleriyle cevap verdiğini söyledi. Bu cevapların büyük bir hürmetsizlik olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, “Önceki yıl Erdoğan’ın söylediği gibi ‘giderlerse gitsinler’ sözünün bir benzeridir. ‘Siz bir işe yaramıyorsunuz, hiçbir değeriniz yok’ anlamındadır.” şeklinde konuştu.
“BAZI HİZMETLER PARALI OLACAK”
Sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıkararak para ile alınıp satılmasının talep edildiğini söyleyen Küçükosmanoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bir de rüşvet teklifiyle geldiler ve ‘parasız sunulan hizmetlerin yanında, bazı hizmetler paralı hale gelecek’ dediler. Bazı raporlar parayla verilecek, mesai sonrası geleneksel tamamlayıcı tıp adı verilen tartışmalı, bilimsellikten uzak ve sülük tedavisi gibi değişik uygulamaları içeren para karşılığı yaptıracaklar. O kapıdan içeriye para girecek, siz o saatten sonra hangi hizmetten para alınıp alınmadığını nasıl denetleyeceksiniz.” dedi.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin çökeceğini ve özel hastanelere muhtaç kalınacağını vurgulayan Küçükosmanoğlu, “Halkımızın desteği bu süreçte çok önemli. Görüyoruz ki vatandaşlar sağlık sisteminin çöktüğünün farkında. AKP'nin sağlık sistemi çökmüştür.” şeklinde konuştu.
“ONURUMUZU AYAKLAR ALTINA ALDINIZ”
Birlik ve Dayanışma Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Melike Sigeze, “18 yıllık hemşireyim, 18 yıldır yerin altında, rutubet içinde güneş görmeyen insan haklarına aykırı bir yerde çalışıyorum.” dedi. Çalıştığı süre boyunca yoksulluk sınırının altında maaş aldığını belirten Sigeze, “Eziyet yönetmeliğiyle onurumuzu ayaklar altına aldınız. Bizler sadece koruyucu hekimlik ve hemşirelik yapmak istiyoruz. Bizler, sizlerden formül istemiyoruz, bizler mesleğimizi yapıp karşılığında da insanca yaşayacağımız bir maaş istiyoruz.” şeklinde konuştu.