Ambulansta yönetmelik krizi

Sağlık Bakanlığı, ambulans yönetmeliğini değiştirdi, Ambulans Hizmetleri Derneği isyan etti: “Vatandaş ambulans bulamayacak, binlerce sağlıkçı işsiz kalacak”

29 Ocak 2025 - 11:06

Sağlık Bakanlığı’nın 8 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı “Sağlık Bakanlığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği” tepkiyle karşılandı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ambulans Hizmetleri Derneği Başkanı Süleyman Ören, mevcut yönetmeliğin hem kamu hem de özel sektördeki 320 ambulans şirketinin sadece yüzde 25'ini kapsadığını, bu şirketlerin de yalnızca yüzde 15'inin kamuya ait olduğunu belirterek, “Geriye kalan yüzde 10'luk özel ambulans servislerinin, mevcut ihtiyacı karşılaması imkansız. Yani bu yönetmelik Türkiye genelindeki ambulans hizmetlerinin yüzde 75’ini sistem dışına iterek, milyonlarca vatandaş için kritik sağlık hizmetlerini erişilmez hale getiriyor. Bu, sadece araç sayısında değil, nitelikli sağlık personelinde de büyük bir kayıp demek. Yaklaşık 6 bin sağlık çalışanı işsiz kalacak ve hizmet kapasitesi ciddi şekilde düşecek.” dedi. 

Ören’e göre yeni yönetmelik kapsamında, her ambulans servisine doktor bulundurma zorunluluğu getirilmesi ise işin başka bir boyutunu oluşturuyor. Bu kararın uygulanabilir olmadığını belirten Ören, “Türkiye’de ambulans servislerine bin doktor istihdam edilmesi gerek. Ancak mevcut durumda Ankara 112’de yalnızca 6 doktor, İzmir’de ise 2 doktor ile yüzlerce ambulans hizmet veriyor. Böyle bir insan kaynağı olmadığı için bu karar, hizmet maliyetlerini artıracak ve hizmetin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecek.” diye konuştu.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Sağlık Bakanlığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişiler ambulans işletemeyecek. Ambulans işletmeye yetkili olanlar dışındakilerce ambulans satın alınamayacak ancak kamu kurum ve kuruluşlarına hibe etmek amacıyla yapılacak satın alımlarda bu hüküm uygulanmayacak. Ambulans servisleri, uygunluk belgesi almadan ve asgari sayıda yeterlilik belgesini tamamlamadan faaliyete geçemeyecek, ambulanslar bu belge olmadan faaliyet gösteremeyecek. Ambulans servisi, ambulanslar ve sağlık hizmeti sunulan alanlarda bulunması zorunlu sağlık personeli yerine stajyer öğrenci çalıştırılamayacak. Ambulans servislerinde, hizmet süresi boyunca çağrı merkezinde danışman hekim bulundurulacak. Kamu kurum ve kuruluşları dışındaki ambulans işletenler, yanıltıcı tanıtımların ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarınca kullanılan ve bunları çağrıştıracak isimleri kullanamayacak ve tabelalarında belirtemeyecek. Ambulans servislerinin isimleri içerisinde "ambulans" kelimesi ve yabancı kelimeler bulunamayacak.

YASAL SÜREÇ BAŞLATILDI

Ambulans Hizmetleri Derneği ayrıca Sağlık Bakanlığı önünde düzenlediği basın açıklamasıyla yönetmeliğe olan tepkisini dile getirdi. Vatandaşların sağlık hakkının korunması için hukuki süreç başlattıklarını açıklayan Ören,  “Bu yönetmelik, kamu yararına aykırı. Danıştay’a başvurumuzu yapmış bulunuyoruz ve mücadelemiz devam edecek” açıklamasında bulundu.



 


ARŞİV