Ani kalp ölümüne dikkat!

Ani kalp krizi ölümleri, çoğu zaman belirti vermeden ani bir şekilde gerçekleşebiliyor ve her yaşta görülebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki bireylerin düzenli kalp kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor

06 Mayıs 2025 - 10:40

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kardiyak ölümlerin her yaşta görüldüğünü ve yaşa bağlı olarak nedenlerinin değiştiğini belirtti. Son yıllarda hasta sayısında artık gözlenen yaygın adıyla ani kalp ölümünün birçoğunun ani olduğunu belirten Prof. Dr. Öz veren, “35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıkları, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizi ön plandadır. Dünya genelinde erişkinlerde görülme sıklığı binde 1-2 arasında. Ancak bu oran, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşması ve farkındalığın artmasıyla daha çok dikkat çekmeye başladı.” dedi. 

GÖĞÜS AĞRISI VE BAYILMA CİDDİ UYARI OLABİLİR

Ani kalp ölümlerinin bazen hiçbir ön belirti olmadan gelişebileceğini ve bazı belirtilrtin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Öz veren, “Daha önce hiçbir kalp sorunu yaşamamış bireylerde, egzersiz, efor, merdiven çıkma gibi durumlarla birlikte göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı, efor sonrası bayılma gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa, bu kişiler vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurmalı. Özellikle açıklanamayan bayılma atakları, gençlerde ve ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlarda ciddi bir uyarıdır.” dedi.

DÜZENLİ KONTROL HAYAT KURTARIR

Risk altındaki bireylerin düzenli kontrol yaptırmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özveren, “Ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlar, sigara kullananlar, hipertansiyon veya diyabet hastaları mutlaka yıllık check-up yaptırmalı. EKG, ekokardiyografi veya koroner tomografik anjiyografi gibi tetkikler, olası riskleri önceden tespit edebilir. Özellikle 35 yaş üstü risk grubundaki kişilerde bu kontroller hayat kurtarıcıdır.” dedi. 

ENERJİ İÇECEKLERİNE VE SOĞUK HAVALARA DİKKAT

Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini belirten ve bu ürünlerin çarpıntı ataklarını tetikleyebileceğini söyleyen Prof. Dr. “Enerji içeceklerinin, ritim problemi olan kişilerde ani kardiyak ölümü tetiklediğine dair kesin veriler bulunmamakla birlikte; kalp hızını artırdığı, çarpıntı ataklarını tetiklediği biliniyor. Bu içecekler yüksek dozda teofilin ve kafein içerdiğinden gerçekten enerjik hissettirebiliyorlar. Ancak ritim bozukluğu olan kişilerin bu içeceklerden uzak durmalarını öneriyoruz. Bir diğer konu da soğuk havalar. Soğuk havaların ani kalp ölümünü tetiklemesi ise şu şekilde gerçekleşiyor; Eğer kişinin koroner kalp hastalığı, geçirilmiş kalp krizi, kalp yetersizliği ya da kontrolsüz hipertansiyonu varsa; soğuk hava bu hastalıkları tetikleyip kötüleştirebilir. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda yoğun egzersiz yapılmasını, ya da yemek sonrası egzersiz yapılmasını önermiyoruz.” dedi.

İLK MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

Ani kalp krizi durumunda ilk müdahalenin önemine de değinen Prof. Dr. Özveren sözlerine şöyle devam etti: “Kriz anında ilk birkaç dakika kritiktir. Eğer bu tür bir tabloyla karşılaşılırsa, hastanın bilinci yoksa, düz bir zemine yatırılarak solunumu ve nabzı kontrol edilmeli. Nabız yoksa hemen kardiyopulmoner resüsitasyona (CPR) başlanmalı ve 112 Acil Sağlık Hattı aranmalıdır. Bu konuda toplumun temel yaşam desteği eğitimi alması, hayat kurtarır.”

 

Etiketler; Kalp Krizi

ARŞİV