Roma Vakfı tarafından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülkede bilimsel bir çalışma yapıldı. Çalışmada bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarının dünyada görülme sıklığının psikolojik sonuçları ele alındı. "Roma IV" isimli çalışma; endişe, stres, mutluluk, huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren anksiyete, depresyon gibi duygudurum bozukluklarının, sindirim sistemi üzerinde etkili olduğunu gösterdi.
Fonksiyonel gastrointestinal (Sindirim sistemi hastalıkları) olarak adlandırılan hastalıklar, sindirim sistemi işlev bozukluklarını ifade eden bir grup sağlık problemlerini kapsıyor. Bu hastalıklar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), fonksiyonel dispepsi, irritabl bağırsak hastalığı (İBH) ve reflü hastalıkları yer alıyor. Yapılan araştırma, fonksiyonel sindirim sistemi hastalıklarıyla anksiyete arasında sık sık bir etkileşim olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre irritabl bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık (dispepsi), gastroözofageal reflü hastalığı gibi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıkları, anksiyete düzeylerini artırabiliyor ve aynı şekilde anksiyete, sindirim sistemi şikayetlerini şiddetlendirebilir.
TÜRKİYE SOMATİZASYON’DA DÜNYADA İLK SIRADA
33 ülkede, 6 kıtadan, yaklaşık 73 bin erişkin kişi ile yüz yüze ve internet üzerinden yapılan Roma IV Çalışması'nın sonucuna göre, Türkiye yüzde 54 oranıyla Mısır'dan sonra en çok anksiyete, depresyon ve somatizasyon görülen ülkeler içinde dünya sıralamasında ikinci olarak yer aldı. Bu oran Mısır'da yüzde 60 ile en yüksek, Hollanda'da ise yüzde 27 ile en düşük seviyede. Türkiye, tek başına somatizasyon ile dünyada ilk sırada.
ANKSİTEYE VE DEPRESYON BELİRTİLERİ
Hafif, orta veya şiddetli biçimde ortaya çıkabilen fiziksel ve duygusal anksiyete belirtiler şöyle:
Depresyonun ise en yaygın belirtileri şöyle: