Aşı karşıtlığı arttı, bakanlık site açtı

Sağlık Bakanlığı aşı karşıtlığının artması üzerine yeni bir internet sitesi açtı. Türk Tabipler Birliği yönetiminden Dr. Hatıra Topaklı ise bunun yeterli olmadığı görüşünde...

17 Ağustos 2018 - 10:46

Aşı karşıtlığı hem dünyada hem de Türkiye’de tartışılmaya devam ediyor. Türkiye’de 2010 yılında aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 100 iken 2016’da bu sayı 10 bini buldu ve 2017’de 23 bin aileye ulaştı.

Aşı karşıtlığının katlanarak artması ise doktorları harekete geçirdi. Türk Tabipler Birliği konuyla ilgili çokça açıklama yaparken Sağlık Bakanlığı da aşı karşıtlığını önlemek için harekete geçti.

“14 BİN 296 ÖLÜM GERÇEKLEŞEBİLİR”

Bakanlık sitede şu açıklamaya yer verdi: “Bağışıklama insan sağlığı açısından günümüzde en etkili ve ucuz halk sağlığı müdahalelerinden biridir. Aşılar sadece aşı olanları korumanın dışında, hastalığın toplumda aşı olmamış bireylere yayılmasını da önler. Yapılan çalışma ile aşılamanın herhangi bir nedenle kesintiye uğraması durumunda, çocuk yaş grubunda, yılda aşı ile önlenebilir hastalıklardan kaynaklanan 14 bin 296 ölüm gerçekleşeceği hesaplandı.”

13 hastalığa karşı aşılama hizmeti verildiğine dikkat çeken Bakanlık, tüm bebeklere bu aşıların ücretsiz olarak uygulandığını belirtti. Sitede bu bilgiler dışında aşının yararları, aşı türleri, Türkiye’de aşının tarihçesi gibi bilgilendirici bölümler de bulunuyor. Bakanlık bu yolla halkı bilgilendirerek aşı karşıtlığının önüne geçmeyi amaçlıyor.

“ADIM ATILMIŞ OLSA DA YETERLİ DEĞİL”

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Delegesi Dr. Hatıra Topaklı, aşı karşıtlığı konusunda TTB olarak uzun süredir çalışma yapılmasını talep ettiklerini belirtti ve şunları söyledi: “Bakanlık bu konuda bir adım atmış olsa da yeterli bulmuyoruz. Çünkü aşı reddi konusu çok katmanlı bir konu ve sağlık politikalarıyla doğrudan ilişkili. Sağlık Bakanlığı’nın öncelikle aşı reddi sebeplerini detaylı bir şekilde incelemesi gerekir. Bilgilendirme açısından Bakanlığın açtığı internet sitesi oldukça yararlı olmakla birlikte, insanlara ulaşma konusunda yetersiz kalabilir.”

Aşı karşıtlığı bu seviyelerde devam ederse salgınların olabileceğine değinen Topaklı, “Aşılanma programlarından önceki karanlık günlere geri dönebiliriz. Çünkü salgın bir kere başladığında kontrol altına alınana kadar kalıcı sakatlıklar ve ölümler ortaya çıkacaktır.” diyor.

“AŞI GEREKİYORSA ZORUNLU OLMALI”

Dr. Hatıra Topaklı aşı konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizerken sözlerini şöyle noktaladı: “Gerekiyorsa aşı zorunlu hale getirilmeli. Ancak bunu yaparken ailelerle de gerekli güven ilişkisi kurulmalı. Her konuda olduğu gibi bu konuda da inanılmaz bir dezenformasyon yapılıyor. Öncelikle bunun önüne geçilmeli. Televizyondan ve diğer medya araçlarından sürekli bilgilendirme yapılmalı. Ailelerin aile hekimleriyle iletişim kurması sağlanmalı.”

Aşı karşıtlığı konusu ilk kez gündeme gelmiyor. Haziran ayında aynı konuyu gazetemizde gündeme getirmiş ve aşı karşıtlığında ciddi bir artış yaşandığını yazmıştık. Haziran ayında Gazete Kadıköy’de yayımlanan haberde, Doç. Dr. Cahit Işık Yavuz da Dr. Hatıra Topaklı’nın söylediklerini destekler şekilde, yeterli bilgilendirmelerin yapılması ve bilimsel argümanların geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

AŞI KARŞITLARININ İDDİASI NE?

Aşı karşıtlığını savunanlar tarafından en çok öne sürülen argüman ise otizme sebep olduğu iddiası. Uzmanlar bu iddiayı ısrarla reddediyor. Peki aşı ile otizm arasındaki ilişki ilk olarak ne zaman ortaya atıldı? Bu iddiayı ilk olarak 1998 yılında İngiltere’deki The Lancet dergisinde yayınladığı makaleyle Andrew Wakefield dile getirdi. Ancak bu makale, 2010 yılında yayından kaldırıldı ve Wakefield’ın doktorluk yapması İngiltere’de yasaklandı. Ancak bütün bunlara karşılık, bu iddia bugün dahi dillendirilmeye devam ediyor.

Aşı karşıtlığının bir diğer sebebi ise bilimsel olmayan, genellikle dine dayalı sebepler. Ülkemizde otizmle ilişki kurulmasının yanı sıra dini sebepler de oldukça kullanılıyor. 


ARŞİV