Askıda HPV aşısı

Ülke genelinde gönüllü bir dayanışma ağı kurarak, kadınların HPV aşısı olmasını sağlayan Tokatlı eczacı Cem Kılınç, “Devlet, bu aşıyı ücretsiz yapmalı” dedi

28 Temmuz 2021 - 13:58

Tokat’tan, beyaz önlüğünün hakkını vererek toplumcu sağlık anlayışıyla hareket eden eczacı Cem Kılınç’ı sayfalarımıza konuk ediyoruz. Zira kendisi bir süredir mühim bir kampanya yürütüyor. Kılınç, 13 yıllık bir eczacı. Epey zamandır aşı, özellikle de kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virüsü (HPV) ve aşısıyla ilgileniyor. Zira bu aşının, önleyici sağlık açısından önemi büyük ancak Türkiye’de aşı sigorta kapsamında olmadığı için ücretli. Üç doz aşının maliyeti 2 bin 85 lira gibi yüksek bir rakam olduğu için birçok kadın aşıya ulaşamıyor. Hatta bir süredir, bu aşının ücretsiz olarak yapılması için kampanyalar yürütülüyor. 

BİR GECE NÖBETTE…

Son zamanlarda COVİD-19 aşısı da gündeme gelince Cem Kılınç da tekrar bu konuya eğilmiş. Bir gün, bir 3 Haziran akşamı Zile ilçesindeki Emek Eczanesi’nde gece nöbeti tutarken o gün ölüm yıldönümü olan Nazım Hikmet’i okuyormuş ki, şairin “Biz insanız çok şükür, çok şükür biliriz, ilacımıza umudu katmasını, yaşamak gerek diyerek, ayak direyip dayatmasını. Hastalar, kardeşlerim iyileşeceksiniz” dizelerine denk gelmiş. 

Bundan çok etkilenen Cem Kılınç, toplum sağlığı ilkesini benimsemiş bir sağlık çalışanı olarak da her ay kendi imkanlarıyla, ihtiyacı olan bir kişinin HPV aşısını karşılamaya karar vermiş. Bunu da sosyal medya hesabına yazmış. Nöbet sonrası yorgunluğunu atmak için eve gidip uyumuş. Uyanınca bir bakmış ki yazdığı ileti epey ilgi görmüş. Pek çok kişi başvurmuş. Bireysel çabayla başlayan bu ‘aşı bursu’ dayanışmasının ilk günü Kılınç’ın tanıdığı eczacıların bağışlarıyla 5 genç kadın aşılanmış. 

120 KADIN AŞILANDI

Sonrası çığ gibi büyümüş. Gerek aşı olmak için başvuran kadınlar gerekse de katkı sunup bağış yapmak isteyen başta eczacılar olmak üzere pek çok kişi elini taşın altına koymuş. Şimdiye dek 1200 civarı kişi aşı bursundan faydalanmak için başvurmuş. 1.5 ayda da 120 kadın aşılanmış. 

“HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALI”

Cem Kılınç bugünlerde İstanbul’da. Hem biraz tatil yapıyor hem de kampanya için görüşmelerini sürdürüyor. Ziyareti esnasında, Bahariye’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde görüştüğümüz ılınç, gelir gelmez Kadıköy’de de iki eczaneyi de dayanışma ağına dahil ettiklerini söyledi. Eczanesindeki gece nöbetlerini artık gelen başvuruları okuyup yanıtlayıp süreci organize etmekle geçirdiğini anlatan Kılınç, “Bazı maillere ağlıyorum. İnsanlar çok çaresiz. Bu beni kamçılıyor. Artık kimse bu noktadan sonra beni bu yoldan döndüremez çünkü insanların hayatı söz konusu. Mesleğim bu, eczacılık yeminimize göre ihtiyaç sahiplerinin sağlığın korumak bizim görevlerimizden… ” dedi. 

“Bu bir hayırseverlik değil dayanışma” ifadesini kullanan Kılınç, daha çok, aşıya erişme şansı düşük olan emekçi kadınlar ve öğrencileri aşıladıklarını vurgulayarak, “Başvuran çoğu kadın ilk kez duyuyor bu virüsü. Oysa HPV toplumda o kadar yaygın ki. Aşıyla tarihe karışabilecek belki de tek kanser türü. Sağlık Bakanı’nın sahibi olduğu özel hastanenin web sitesinde ‘HPV aşınızı olun’ yazıyor ama, bizim vergilerimizle o koltukta oturan bakan bu aşıyı ücretsiz yapmıyor. HPV aşısı, ulusal aşı takvimine alınarak başta kız çocukları ve kadınlar olmak üzere gereken herkese ücretsiz uygulanmalı” çağrısını yaptı.

 “2022 HPV FARKINDALIK YILI” OLSUN

Rahim kanserlerinin önemli bir kısmı HPV virüsünden kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar her 10 kadından 8’inin hayatının bir döneminde HPV virüsü ile tanıştığını gösteriyor. 

Kadınlar arasında oldukça yaygın olmasına rağmen ücretle yapılan HPV aşısı yapılması için TBMM’ne kanun teklifi de sunuldu. HDP’li milletvekilleri Muazzez Orhan Işık, Ayşe Sürücü, Gülistan Kılıç Koçyiğit tarafından sunulan teklifte, HPV (Human Papilloma Virus) aşısının Sağlık Bakanlığı’nca 9-12 yaş arası çocuklara ve erişkinlere ücretsiz uygulanması ve 2022’nin “HPV ile Mücadele ve Farkındalık Yılı” ilan edilmesi önerildi. 

Şanlıurfa’da, beden eğitimi öğretmenleri öncülüğünde hentbola başlayan ve geçtiğimiz günlerde verdiği söyleşiyle Türkiye'nin gündemine oturan 13 yaşındaki Merve Akpınar da burstan faydalanarak aşısını oldu


ARŞİV