Bağdat Caddesi'nde turunculu yürüyüş

LÖSEV, Lösemili Çocuklar Haftası'nda Kadıköy Bağdat Caddesi'nde turuncu balonlu, tişörtlü, şapkalı farkındalık yürüyüşü düzenlendi

06 Kasım 2023 - 11:12

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası'nda ülkenin dört bir yanında lösemi hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için etkinlikler düzenliyor.

Kadıköy Bağdat Caddesi'nde de 4 Kasım Cumartesi günü farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Vakıf gönüllülerinin, hastaların ve hasta yakınlarının katıldığı yürüyüşte,  turuncu renkli tişörtler giyildi, şapkalar takıldı, balonlar taşındı.

Şarkıların, marşların çalındığı, söylendiği yürüyüşe araçlar da turuncu renkli bayrakları, balonları ve süslemeleriyle caddeden geçiş yaparak destek verdi.

“FARKINDALIK İÇİN YÜRÜYÜŞE KATILDIK”

Lösemi tedavisi gören kızı Buse'nin yanında olmak ve hastalık konusunda farkındalık yaratılması amacıyla yürüyüşe destek verdiklerini dile getiren Yetkin Kaluç, “Bir akşam saat 21.00'de kızım karnım ağrıyor dedi. Doktora gittik. O zaman Buse 5 buçuk yaşındaydı. Sonuçlar sabaha karşı üç buçukta çıktı. O günden sonra 45 gün hastaneden çıkamadık. İki hafta yoğun bakımda kaldı.

Ondan sonra tedavi hızlı bir şekilde ilerledi. İki buçuk senedir tedavisi devam ediyor. Şu an 8 yaşında. Herkesin başına gelebilir. Kızımda olana kadar ne çevremizde görmüş ne de duymuştuk. Erken teşhiş gibiydi. Çok şükür bugünlere geldik. Şimdi ayda bir kontrolü var. Düzenli olarak kan sayımı yapılıyor.” diyerek yaşadıkları süreci anlattı.

“İYİ Kİ SAĞLIK TARAMA OLMUŞ”

Hastalık tanısı ortaokulda konan  Gizay Ün de yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “2018 yılıydı. Ortaokulda 7.sınıfın ikinci dönemiydi. 12 yaşındaydım. O sene okulumuzda sağlık taraması yapıldı. Sağlık ocağında kan verdim. Oradaki doktor şu ana kadar hiçbir çocukta böyle düşük kan değeri görmediğini söyledi. Beni çocuk doktoruna yönlendirdi. Her şey bir anda oldu. Tedavim başladı. Halamdan ilik nakli oldum. Beş yıl oldu atlatalı. İyi ki sağlık taraması olmuş. Tarama olmasaydı daha geç ortaya çıkabilirdi. Benim için sancılı ve daha zor bir süreç olabilirdi. İlik nakli konusunda zorluk yaşamadım. Ama ilik arayan, bulamadığı için tedavisi uzayan birçok kişiyi biliyorum. Herkesi kök hücre donörü olmaya çağırıyorum. Kızılay'a gidip kan versinler. İki ya da üç tüp kan alınıyor. Onlardan bir şey eksilmiyor. Ama birinin hayatını kurtarıyorlar.

Bugün de buraya tişörtümü giyerek geldim. Yol boyunca herkesin tişörtümü görmesini istedim. Çünkü farkındalık olması gerekiyor.  Vakıfta gönüllü olarak çalışmaya devam edeceğim.”

LÖSEMİ NEDİR? 

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35'ini  oluşturur ve birinci sıradadır. Löseminin nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmadı. Genetik yatkınlıklar, radyasyon,  böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden olduğu çalışmalarla gösterildi. Çocuklarda lösemi hastalığının ilk belirtileri: iştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altında kanamalar, ateş, burun ve diş eti kanamalarıdır.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Lösemi tedavisinde ilk akla gelen yöntem kemoterapi. Kemoterapi ilaçları, lösemiye neden olan kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasını sağlayan kimyasal ilaçlardır. Lösemi çeşidine göre kemoterapide kullanılacak ilaçların türü, dozu ve uygulama yolu da değişiklik gösterir.

Radyoterapi (ışın tedavisi), yüksek enerjili ışınlar kullanılarak lösemi hücrelerinin büyümelerini engeller. Radyoterapi aynı zamanda kök hücre nakline hazırlık aşamasında da başvurulan bir yöntem.

Lösemi hastalarında en etkili tedavi yöntemlerinin başında kemik iliği nakli gelir. Kök hücre nakli olarak bulunan bu yöntemde, sağlıklı iliği veya doku uyumu sağlayan kardeş, yakın akraba ya da bağışçılardan ilik nakli yapılır.

Kemik iliği naklinin amacı kişideki hastalıklı kemik iliğinin sağlıklı kemik iliği ile değiştirilmesi. Bu işlem öncesinde hastaya yüksek dozda kemoterapi ve radyoterapi verilerek hastalıklı kemik iliğinin tamamen ortadan kaldırılması sağlanır. 


ARŞİV