Bağışıklığın güçlü gıdası: Kefir

Korona virüsü ile mücadelede kefirin sağladığı faydalar ebeveynlerin kefire olan ilgisini her geçen gün daha da artırıyor. Uzman Dr. Hüseyin Tapik “Kefir ile birlikte süt ve süt ürünlerinin de tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca kefir kanser türleri üzerinde de etkili” diyor

13 Ağustos 2020 - 01:31

Korona virüsüne karşı çocukların güçlü kalabilmesi için bağışıklık sisteminin desteklenmesi çok önemli bir yer tutuyor. Mikroorganizma ve hastalıklara karşı savunma mekanizmasını geliştiren en güçlü gıdaların başında kefir geliyor Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, bağırsaklardaki dost bakterilerin çoğalması, zekâ, kemik ve kas gelişimini destekleyen kefirin birçok özelliği bulunuyor. Uzmanlar özellikle korona virüsü sürecinde çocuklara günde 2 bardak kefir içirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Peki kefirin çocukların bağışıklığını korumada ne tür etkileri var? Ebeveynlerin korona sürecinde dikkat etmesi gereken beslenme alışkanlığı nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tapik ile görüştük.

“EV YAPIMI SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN”

Korona virüsü sürecinde kefirle birlikte diğer süt ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Hüseyin Tapik, “Korona virüsü sürecinde çocuklara kefir içirmek bağışıklığı yarı yarıya güçlendirecektir. Ancak kefir ile birlikte süt ve süt ürünlerinin de tüketilmesi gerekiyor. Özellikle köy yoğurtları bu listenin başında yer alıyor. Çünkü ev yapımı yoğurt ve kefirde o kadar çok probiyotik vardır ki her biri hastalıklara karşı ayrı bir silahtır. Ürünlerin ev yapımı olması aynı zamanda gıdaların nasıl seçildiği, kaç derecede kaynatıldığı gibi hususlarda ebeveynlere önemli bilgiler sunar. Örneğin alüminyum kapta pişen bir ürün ileride daha ağır hastalıklara sebep olabilir. Bu sebepten ürününüzü çelik tencerede yapmanız daha sağlıklı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“KANSERE KARŞI DA KORUYOR”

Tapik, “Korona virüsü sürecinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus çocukları korkutmadan temel bilgileri ona aktarmaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek kolay bir husus değil o bakımdan organik tohumlardan yetişen sebze ve meyveleri bulmak gerekiyor. Özellikle doğada kendiliğinden yetişen alıçtan yapılan sirke, korona virüsünde kefirden sonra gelen en önemli gıdadır. Kefir tüketimi sırasında içerisine atılacak birkaç damla C vitamini bir bardakta alınacak besin miktarını yükseltebilir. Günde en az 2 veya 3 bardak şeklinde tekrarlanmalıdır. Kefir, bol protein, B vitaminleri, potasyum ve kalsiyum içeren besin açısından da yoğun bir gıda. Süt intoleransı yani süt içiminin rahatsız ettiği kişiler de, kefiri rahatlıkla kullanabilir. Nadiren kabızlık ve karında gaz gibi yan etkileri görülür. Birçok çalışma, kefirin tüketilmesinin, kalın bağırsak kanseri, meme kanseri ve akciğer kanseri gibi farklı kanserler üzerinde olumlu etkili olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.


ARŞİV