Bahar aylarında göz alerjisine dikkat

Bahar aylarında, özellikle gözlerde yaşanan kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi şikâyetler, göz bahar alerisi olarak bilinen "alerjik konjonktivit" rahatsızlığının habercisi olabilir

16 Nisan 2025 - 12:47

Göz Vakfı Beria Turaç İdealtepe Göz Merkezi’nden Op. Dr. İbrahim Sayın, "alerjik konjonktivit" hastalığının gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, yanma hissi ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Bazı kişilerde bu belirtilere burun akıntısı, hapşırık ve geniz akıntısının da da eşlik edebildiğine dikkat çeken Sayın, alerjik konjonktivitin genellikle iki gözü birden etkilediğini ve kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceğine dikkat çekti. 

ALERJENLERDEN KORUNMA

Sayın, bu alerji türünün mevsimsel olarak özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkabileceğini ve yıl boyunca devam eden pereniyal (sürekli) bir forma sahip olduğunu da söyledi. Mevsimsel tipte en yaygın tetikleyici unsurun polen olduğunu ifade eden Sayın şöyle devam etti: “Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmak, camları açık bırakmak gibi durumlar belirtileri artırabilir. Göz alerjenlerinden korunmak için basit yöntemler bulunuyor. Dışarı çıkarken güneş gözlüğü takmak, eve geldikten sonra yüzü ve elleri yıkamak, polen mevsiminde camları kapalı tutmak gibi önlemler etkili olabilir. Ayrıca soğuk kompres uygulamanın da gözlerdeki kaşıntı ve şişliği hafifletir.”

Göz bahar alerjisinin tedavi edilebileceğini ve hastalığın tedavisinde kullanılan damlalarının antihistaminik içerikli olduğunu söyleyen Sayın şöyle konuştu:  “Tedavide kullanılan damlalar hızlı rahatlama sağlarken, mast hücre stabilizatörleri uzun süreli koruma sağlayarak  alerjik reaksiyonları en aza indirebiliyor. Şiddetli vakalarda kortikosteroid damlalar kullanılsa da bu ilaçların yan etkilerine karşı dikkatli olunması gerekir. Yapay gözyaşları ise göz yüzeyini temizleyerek destek sağlıyor. Uzmanlar, göz dışı alerjik belirtilerin eşlik ettiği durumlarda ise sistemik antihistaminik ilaçlar öneriyor.”

 

 


ARŞİV