Beyninizi emekli etmeyin

Stres ve depresyondan uzak durup, fiziksel ve zihinsel egzersizleri yaşam biçimi haline getirerek Alzheimer hastalığından korunmak mümkün

18 Mart 2016 - 09:58

Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer’dan korunmak için monoton hayattan kaçınmak gerektiği konusunda uyardı. “Çalışma yaşamının ardından emekli olabiliriz ama beynimizi kesinlikle emekli etmemeliyiz. Yani, monoton bir hayatı tercih etmemeliyiz. Beyin sağlığı için en büyük tehlike, monoton bir hayat” diyen Prof. Dr. Şahiner, fiziksel ve zihinsel egzersizler, hobi gibi uğraş alanlarıyla beyni devamlı çalıştırmak gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN
Prof. Dr. Türker Şahiner, beyin sağlığını korumak için altın önerileri şöyle sıraladı: “Tansiyonunuza, şekerinize dikkat edin. Metabolizmanızı korur, damarların tıkanmasını önlerseniz beyin sağlığını da çok iyi korumuş olursunuz. Fiziksel egzersiz, diyet önemli. Stres ve depresyondan uzak durun. Gününüz stresli geçtiyse akşam bir saatlik yürüyüş veya bir sosyal aktivite yapın. Hobi edinin. Sevdiğiniz aktiviteleri yapın, kendinize zaman ayırın. Beynin birçok bölümü var. Görsel, işitsel ve işlevsel beyni çalıştırmalıyız. Bu beyninizin rahatlamasını sağlayacaktır” dedi.

KOLESTEROL VE ŞEKERE DİKKAT
Yapılan bir araştırma hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Şahiner, “ Günde yarım saati yürümeye ayırmalıyız. Yapılan araştırmaya göre 10 yıl boyunca günde 3 km’den az yürüyenlerle daha fazla yürüyenlerin MR ile beyin hacmi ölçülüyor. 3 km’den fazla yürüyenlerin beyninin çok yavaş küçüldüğü görülüyor. Egzersiz yapmazsak beynin kanla beslenmesi azalır ve bu da beynin küçülmesini hızlandırır” diye konuştu. Beynin, yüzde 10’luk bir organ olmasına rağmen vücuttaki kalorinin üçte birini aldığını belirten Şahiner, kolesterolden korunup, zeytinyağlı beslenilmesini, Omega 3 yönünden zengin besinler, yani deniz ürünleri tüketilmesini de öneriyor.

UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ
Alzheimer’ın yaşlılardaki en ciddi beyin hastalığı olduğunu, açık ara damar tıkanıklığının önünde geldiğini belirten Şahiner, “En büyük korkumuz Alzheimer. Altmışlı yaşlarda yüzde 3-5 oranında görülürken, yetmişli yaşlarda yüzde 15-20, seksenli yaşlarda yüzde 50 oranında görülmekte. Dünyanın üzerinde en çok çalıştığı hastalık gurubu bunama hastalığı. Bunamanın en önemli nedeni Alzheimer hastalığı” dedi.
Parkinson, damar tıkanıklığı ve felçlerin de bunamaya neden olabildiğini ifade eden Şahiner, beyinde biriken fazla amyloid beta proteininin beyindeki hücrelerarası bağlantıları bozduğunu ve Alzheimer rahatsızlığına neden olduğunu söyledi. Şahiner, “Aktif beyinlerde bu protein temizleniyor. Sağlıklı uyku çok önemli. Zira uyku amyloid beta proteinini temizliyor. Uyku düzeni bozulduğunda beynin amyloid düzeyi artıyor. Alkol, sigara, aşırı cep telefonu kullanımı çok büyük bir risk” diye konuştu.
Beynin de bir kapasitesinin olduğunu ve beynin hep aynı bölgelerini, aynı stresle yormanın öğrenmeyi güçleştirirken, daha çok unutmaya neden olduğunu anlatan Şahiner, Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası olduğunu ve bu sayının 2 milyona ulaşacağı bilgisini paylaştı.

ALZHEİMER SOSYAL YAŞAM EVİ
Diğer taraftan Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kozyatağı Mahallesi’nde “Alzheimer Sosyal Yaşam Evi” olarak inşa edilecek binada Alzheimer hastalarına gündüz bakım hizmeti verilmesi planlanıyor. Sosyal Yaşam Evi’nde 30 Alzheimer hastasının bakımının yapılması hedefleniyor. Engelli bireylerin erişiminin gözetildiği binanın bodrum katında iki seminer odası yer alması planlanırken, zemin katında iki sosyal aktivite odası, yemekhane, idari oda ve revir olacak. Binanın birinci katında ise dört adet sosyal aktivite odası ve bir psikoterapi odası, mutfak ve dinlenme odası yer alacak. Sosyal Yaşam Evi’nin çatısında ise küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir sebze bahçesi olacak. Ayrıca binada sedyeli asansör sistemi kullanılarak hastaların her kata erişimi sağlanacak.

DİKKAT!
Ülkemizde ve dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Günümüzde tüm dünyada 44 milyon bunama hastası var. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2023 yılında ülkemizin 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranının yüzde 10’un üzerine çıkacağı ve bunama hastalıklarının sıklığının büyük bir hızla artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Bu artış trendi sürerse 2050 yılında hasta sayısının tüm dünyada 135 milyona çıkması bekleniyor.

ÜCRETSİZ BAKIM
Alzheimer hastalığının ileriki evrelerinde hasta yatağa bağımlı olduğu için bakım giderek zorlaşıyor. Hasta yakınlarına bu konuda destek olmak üzere Türkiye Alzheimer Derneği İstanbul’da bir proje başlattı. Hasta yakınlarının bakımında zorlandıkları, yatağa bağımlı olan hastalara evlerinde hemşirelik ve hasta bakıcılık hizmeti ücretsiz olarak sağlanıyor. Hasta evde bakım hizmeti programına katılmak isteyenlere başvuru sırasına göre öncelik veriliyor.
Başvuru için: 0212 224 41 89

 



ARŞİV