“Bin gönüllüden biri de sen olur musun?”

Kadıköy Rıhtım’da organ ve kök hücre bağışı konusunda iki günlük farkındalık çalışması yapıldı

17 Ağustos 2018 - 10:49

Türkiye’de her yıl 2 bin civarında hasta, organ nakli yapılmadığı gerekçesiyle hayatını kaybediyor. Sadece sosyal medya üzerinden örgütlenen “Bin Gönüllüden Biri de Sen Olur Musun?” topluluğu ise bu konuda farkındalık yaratmak için 2 buçuk yıldır faaliyet yürütüyor.

Topluluk, Kadıköy Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) ve Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü ile ortak olarak geçtiğimiz haftasonu Kadıköy Rıhtım’da da farkındalık çalışması yaptı.

Kadıköy’deki çalışmada bir taraftan farkındalık yaratılırken bir taraftan bağış yapmak isteyen destekçiler Kızılay çadırına yönlendirildi.

“KONUYU DAHİ BİLMİYORLAR”

Topluluğun kurucularından Çiğdem Kuzucu da 5 sene önce oğlunu lösemiden kaybetmiş. Kuzucu, Kadıköy’de gerçekleştirilen çalışmayı ve önemini şöyle anlatıyor: “İstanbul’daki derneklerin çağrısıyla ilk kez İstanbul’a geldik. Burada en büyük amacımız farkındalık yaratmaktı. En çok da yetişkin lösemi hastalığına dikkat çekmek için buradayız. Başardığımızı da düşünüyorum. Sayısız hasta nakil bekliyor ve insanlar kök hücre konusunda oldukça duyarsız. Konuyu dahi bilmiyorlar. Kök hücre deyince sanki ameliyat olunacakmış gibi ya da bir organ nakledilecekmiş gibi davranıyorlar. Sosyal medya, televizyon gibi yerlerde bunlarla ilgili hiçbir haber yok. Lösemi deyince hemen maskeli çocuklar akla geliyor, yetişkinler unutuluyor.”

Topluluk sadece organ ve kök hücre bağışı konusunda farkındalık yürütmüyor. Aynı zamanda hastaların diğer ihtiyaçlarıyla da ilgileniyor. Geçen hafta denizi, hayatları boyunca hiç görmemiş 7 lösemi hastasını Kuşadası’na götürdüler. Bu tarz etkinliklerin dışında bayramlarda ve özel günlerde onları ziyaret ederek hediyeler veriyorlar.

“FARKINDALIK ÇOK GERİDE”

İki gün boyunca Kadıköy Rıhtım’da süren çalışmanın ortaya çıkmasını sağlayan kurumlardan biri de Kadıköy Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu. Kent konseyinden Hacer Keskin çalışmanın Kadıköy’de yapılmasını çok istediklerini belirtiyor ve ekliyor: “Kampanyaya biz de çok destek vermek istedik ve amacımıza ulaştık. Bütün çalışmalarımızda olduğu gibi Kadıköy Belediyesi de bu projemizi çok destekledi. Organ ve kök hücre bağışı çok hayati bir iş ve bu konudaki farkındalık çok geride. Yaz ortasında çok fazla yapılmazdı. Normalde Kasım ayında organ bağışı haftası ancak yaz ayında olmasına rağmen amacımıza ulaştık.”


ARŞİV