Bir ünite kan üç insan kurtarıyor

Türk Kızılay'ı Bağdat Caddesi'nde yeni bir kan merkezi oluşturarak üç ay süreyle Kadıköylüler'e hizmet vermeyi amaçlarken insanları kan bağışında bulunmaya çağırdı

13 Ağustos 2015 - 17:55
Türk Kızılay'ı Bağdat Caddesi'nde yeni bir kan merkezi oluşturarak üç ay süreyle Kadıköylüler'e hizmet vermeyi amaçlarken insanları kan bağışında bulunmaya çağırdı
 
Miray BACAK
Kızılay Kan Merkezi kan bağışına dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla Bağdat Caddesi Suadiye mevkiinde kan bağışı noktası oluşturdu. Yeni açılan bağış noktasında günde ortalama 20 ünite kan bağışının sağlandığını belirten yetkililer halkı daha fazla kan bağışı için duyarlılığa davet etti. 
Kızılay Kan Merkezi’nde çalışan Dr. Elif Bahar Özbaş, kan bağışının önemi hakkında şunları söyledi; “Irk, dil, din, cinsiyet ve buna benzer fark gözetmeksizin ve çıkar beklemeden tanımadığımız bir kişinin hayatını kurtarmak en büyük mutluluktur. Bir ünite kan üç insanın yaşamını kurtarmaya eş değerdir.”  Kan bağışında bulunacak kişilerin 18-65 yaş arası olması ve en az 50 kilo olmaları gerektiğini ifade eden Dr. Elif Bahar Özbaş, kan bağışı öncesi kan bağışçıların en az iki saat önce tam bir öğün yemek yemeleri gerektiğini ve yine bağışçıların en az 12 saat öncesinden alkol kullanmamalarını önerdi. Dr. Elif Bahar Özbaş kan bağışından önce kişilerin mutlaka kilo, tansiyon ve benzeri ölçümlerinin yapıldığını da sözlerine ekledi. 
Kan bağışının yeterli sayıda olmamasının nedenini ise yaz sezonunun yaşanması ve öğrencilerin İstanbul’da olmaması olarak gören Dr. Elif Bahar Özbaş, “Birçok insan Bağdat Caddesi’nde kan bağış merkezinin çok iyi olduğunu söylese de yeteri kadar kan bağışı olmuyor.” diye konuştu. 
Kan bağışı noktasında kan veren Alp Çataloğlu, “Kan bağışında bulunduğum için mutluyum herkesin bağışta bulunmasını tavsiye ederim.” derken, İsmail Dilek “Kan bağışı bana göre herkesin yapması gereken bir görevdir. Bu gibi küçük yerlerin her yerde olmasını dilerim.” şeklinde konuştu. 

ARŞİV