Cilt kanseri belirtilerine dikkat

Cilt kanseri bazen sadece küçük bir benle başlıyor. Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, iyileşmeyen yaralar ve şekil değiştiren lekelere karşı erken teşhisin önemini vurguladı

11 Mayıs 2025 - 14:17

Cilt kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olmaya devam ediyor. Cildin en dış tabakasındaki hücrelerin DNA hasarına bağlı olarak anormal şekilde çoğalması sonucu oluşan cilt kanseri, bazen göz ardı edilen küçük değişikliklerle kendini gösterebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, cilt kanseri türleri ve belirtileri hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Cilt kanserinin oldukça sık görüldüğüne dikkat çeken Tatlıparmak “Bazal hücreli karsinom (BCC), skuamöz hücreli karsinom (SCC) ve melanom olmak üzere üç farklı türe sahiptir. Yaygın belirtiler olarak bilinen cilt üzerinde gözle görülür bende oluşan değişiklikler, yaralar, kanamalar ve derideki soyulmalar, cilt kanserinin en erken evrede tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Ciltte oluşan şüpheli değişimlerin kontrol edilmesi cilt kanseri tedavisi için oldukça fayda sağlamaktadır. “dedi.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Cilt kanserinin, dünya genelinde kadınlardan çok erkeklerde görüldüğüne dikkat çeken Tatlıparmak, şu bilgileri verdi: “Erkeklerde 5’inci, kadınlarda ise 7’inci en sık görülen kanser türü cilt kanseridir. Toplumda görülme sıklığı ise yüzde 2 gibi oldukça yüksek bir orandır. Genellikle yaşlı bireylerde daha sık görülmektedir. Çünkü yaş ilerledikçe cilt daha fazla UV ışınlarına maruz kalmış olmakta ve hücrelerde DNA hasarı birikimi artmaktadır. Ayrıca, cilt kanseri erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.”

Tatlıparmak cilt kanserinin belirtilerini şöyle sıraladı:

  • * Ciltte iyileşmeyen (2-3 hafta boyunca), kanayan, kabuk bağlayan ve iyileşip sonra tekrar kanayan yara oluşumları, 
  • * Kubbe şeklindeki büyüme, yani ciltten kabaran kitle oluşumu bazen kabuklanan bazen de kanayan kitle veya yara oluşumları,
  • * Sınırları düzensiz, asimetrik leke büyümeleri,
  • * Çapı 6 mm'den büyük benlerin gözlenmesi.

Doç. Dr. Tatlıparmak, cilt kanserinden şüphelenilen durumlarda nasıl tanı konduğunu da şöyle anlattı:

“Öncelikle uzman bir dermatolog vücuttaki mevcut benlerde veya diğer cilt lekelerinde değişiklik fark edilip edilmediğini veya yeni ben büyümeleri olup olmadığını değerlendirmektedir. Daha sonra saç derisi, kulaklar, avuç içleri, ayak tabanları, ayak parmakları ve diğer özel bölgeler dahil olmak üzere tüm cilt üzerinde fizik muayene yapmak en doğru adım olacaktır. Fizik muayenenin ardından cilt kanserinden şüphelenilecek bir durum gözlemlenmiş ise biyopsi yöntemine başvurulabilmektedir. Biyopside, bir doku örneği alınmakta ve patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenmesi sağlanmaktadır. “

GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT

Cilt kanserinin en büyük nedeni olan UV ışınlarından korunmanın hayati olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tatlıparmak, şu önerilerde bulundu:

  • * Her gün SPF'si 15 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanmayı unutmayın.
  • * Gün içinde güneş kreminizi her iki saatte bir yenileyin.
  • * Bulunduğunuz alanda gölge mevcut ise mutlaka gölgede kalmaya dikkat edin.
  • * Mümkünse hafif ve uzun kollu bir gömlek, pantolon, geniş kenarlı bir şapka ve UV korumalı güneş gözlükleri kullanmaya özen gösterin.
  • * Derinizi takip edin, düzenli olarak cildinizi inceleyin ve gözlemlediğiniz dikkat çeken bir değişiklikte doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Cilt kanserinden korunmanın en etkili yolunun zararlı ışınlardan kaçınmak olduğunu vurgulayan Tatlıparmak, şu uyarılarda bulundu: “Özellikle 10:00 ile 14:00 saatleri arasında doğrudan güneşe çıkmaktan kaçının. Estetik kaygılarla tercih edilen solaryum cihazları da ciddi risk taşır. UV ışınları cilt yaşlanmasını hızlandırırken aynı zamanda kanser oluşumuna da yol açabilir. Bu nedenle güneşten bilinçli korunmak, cilt sağlığı için şarttır.”

 

 


ARŞİV