“Çocuğumu kurtarırsa Kadıköylüler kurtarır”

Kızının tedavisi için çaresiz kalıp organlarını satışa çıkaran Kadıköy Belediyesi çalışanı Turan İngin, SMA Tip 1 Kas hastası kızı Sevinç Nur için herkesi dayanışmaya çağırıyor

05 Ağustos 2022 - 08:22

Kadıköy Belediyesi çalışanı Turan İngin’in SMA Tip 1 hastası kızı Sevinç Nur İngin’in yurt dışında yapılabilecek tedavisi için başlatılan valilik onaylı kampanya sürüyor. Sevinç Nur’un tedavi için çok az zamanı kaldı. Babası Turan İngin kızını yaşatmak için herkese çağrı yapıyor.

Kadıköy Belediyesi temizlik işleri müdürlüğünde çalışan Turan İngin ile Sevinç Nur’un hastalık sürecini ve kampanyayı konuştuk.

  • Ne zamandır Kadıköy Belediyesi’nde çalışıyorsunuz ve Sevinç Nur’un hastalığını ne zaman öğrendiniz?

Yaklaşık 13 yıldır Kadıköy Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışıyorum. Görev yerim Fenerbahçe. Fenerbahçe Mahallesi’nde sokakları süpürüp çöp topluyorum.

Sevinç Nur’un hastalığını 3 buçuk aylıkken öğrendik. Bir sürü hastaneye götürdük ama hiç biri çocuğun hastalığının ne olduğunu bilmiyordu. En son Zeynep Kamil Hastanesi’ne götürdük. Zeynep Kamil bizi Pendik Marmara Araştırma Hastanesi’ne yönlendirdi. Sevinç Nur’dan iki tüp kan aldılar. 20 gün sonra sonuçlar geldi. SMA Tip 1 hastası olduğunu öğrendik. Hastalığı öğrendiğimiz zaman yıkıldık. Öncesinde hastalıkla ilgili herhangi bir bilgimiz yoktu. Zamanla öğrendik.

  • Sonra bir ilaç tedavisi olduğunu öğrendiniz.

Evet bir ilaç olduğunu öğrendik. Çocuk o ilaçla tedavi edildiğinde yürüyebiliyor, yemek yiyebiliyor. Önce Boston’dan teklif almıştık. Onun fiyatı 2 milyon 380 bin dolardı. Dubai’de bu tedavinin maliyeti 1 milyon 880 bin dolara düştü. İnşallah başka hastaneler de çıkar da fiyatlar biraz daha düşer. Tedavi için kampanyaya başladık.

“YAŞ VE KİLO KRİTERİ VAR”

  • Kampanyaya ne zaman başladınız?

Geçen yıl haziran ayında kampanya için valilik izni almıştım. İzin bitmişti, bir yıl daha uzattık. Valilik iznini istediğiniz kadar uzatabilirsiniz ama bu çocukların yaş ve kilo kriteri var.

İlaç tedavisi için bugünün parasıyla 33 milyon TL gerekiyor.  Biliyorum 33 milyon çok büyük bir para. Benim çalışıp kazanabileceğim bir para kesinlikle değil. Bütün ömrümü versem de bu parayı kazanamam. Ülkemiz de döviz de sabit kurda durmuyor. Geçen yıl tedavi için 19 milyon yeterliyken doların artmasıyla şimdi 33 milyon oldu.

Biz bir günde akşama kadar 50 bin lira toplasak bile dolar sürekli arttığı için yetişemiyoruz.

Sevinç Nur bizim ilk ve tek çocuğumuz. 105 gün yoğun bakımda yattı. 105 gün boyunca yoğun bakımın kapısından hiç ayrılmadık.

  • Sevinç Nur’a şimdi kim bakıyor?

Annesi bakıyor. Annesi hemşire ama Sevinç Nur’u bırakıp çalışamıyor. Kısa bir süre öncesine kadar ben çalışıyordum ama kampanyanın hızlanması için izne çıktım. Aile olarak psikolojimiz bozuldu. Sevinç Nur’un durumu kötüye gidiyor. Dün akşam uyurken gözlerini kapatamadı. Artık korku saldı. Çünkü bu hastalık gözden başlıyor. Sabaha kadar uyumadan onun başında oturdum. Zaten belirli bir dönemden sonra tedavisi mümkün olmuyor. İlacını alan bir sürü aile var; o çocuklar yemeklerini yiyor, oturuyor, yürüyorlar. Biz de Sevinç Nur’un böyle yaşamasını istiyoruz.

  • Sevinç Nur şimdi kaç yaşında?

Şu an iki yaşında.

“SEVİNÇ NUR’UN FAZLA ZAMANI YOK”

  • Kampanya ne kadardır sürüyor?

Kampanya yaklaşık iki senedir sürüyor. Pandemi ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle kampanya sekteye uğramıştı. Dışarı çıkamıyorduk. Yasaklar kalktıktan sonra kampanya da biraz ilerledi. Biraz önce de söylediğim gibi Sevinç Nur’un çok fazla zamanı yok.

  • Kadıköy’de Sevinç Nur için bir tane destek standı var galiba değil mi? Valilik sadece bir standa mı izin veriyor?

Hayır 81 ilde ve Avrupa’da stant açma iznimiz var. Hesap zaten Sevinç Nur’un üzerine. Ben babası olarak hesapları görme yetkisine sahibim. Kadıköy dışında farklı yerlerde de Bursa’da, Beşiktaş’ta, Balıkesir’de, Sultanbeyli’de, Okmeydanı’nda standlarımız var. Çok sevdiğim sanatçı İlkay Akkaya da dahil 400 gönüllü, gecesini gündüzüne katarak Sevinç Nur için çabalıyor.

Çok büyük bir para, biliyorum. Ama bütün bunları günahsız, hiçbir şeyden haberi olmayan bir çocuk için yapıyoruz. Ben bunun için mücadele ediyorum.

 “HÜKÜMET BİR ŞEY YAPMIYOR”

Hükümet maalesef yardım etmiyor. Defalarca Sağlık Bakanlığı’na gittim. Saray’a kadar çıktım. Ama hiçbir sonuç alamadım. Ne Sağlık Bakanı, ne hazine bakanı ne de Saray bu çocuklarla ilgili bir şey yapmıyor.

Sevinç Nur ilk yoğun bakımda yatarken eşimle tedavi parası için dalak ve böbreğimizi satışa çıkardık. Hastaneden bizi alıp savcılıkta ifadeye çıkardılar. Savcı “yaptığınız iş yasadışı” dedi. Ben de “Çocuğumun tedavisini karşılayın biz de kendimizi satmaktan vazgeçelim. Beni tutuklayabiliyorsanız tutuklayın, yeter ki benim çocuğum kurtulsun canımı bile satarım.” dedim. Soruşturma düştü.

“KADIKÖY HALKINDAN DESTEK BEKLİYORUM”

  • Sevinç Nur için şu an durum ne? Nasıl bir destek bekliyorsunuz?

Sevinç Nur için 800 gram kaldı. Yani 800 gram alırsa tedavi hakkını kaybediyor. Tedavi için gerekli paranın yüzde kırkını toplayabildik. Sevinç Nur’u bir an önce tedaviye götürmek istiyoruz. Zamanımız gittikçe azalıyor. Bu yüzden Kadıköy halkından destek bekliyorum. Ben yaklaşık 13 yıldır Kadıköy’de çalışıyorum. Şimdi onlardan destek bekliyorum. Benim çocuğumu kurtarırsa Kadıköy insanları kurtarır. İş insanlarına da sesleniyorum. Lütfen sesimizi duysunlar. Sevinç Nur benim tek evladım onu kaybetmek istemiyorum. Bir anne babanın evlat kaybetme korkusu yaşaması ne demek tahmin edersiniz. Bu acıyı yaşamak istemiyorum.

Sevinç Nur İngin için valilik onaylı banka bilgileri şöyle:

Türkiye İş Bankası

Alıcı: Sevinç Nur İngin

TL: TR92 0006 4000 0011 0254 5729 13

USD: TR22 0006 4000 0021 0254 1594 93

EURO: TR86 0006 4000 0021 0254 1595 05


ARŞİV