Pandemi birçok kişinin geride bıraktığını bir dönem olsa da Covid-19’un yeni varyantları türemeye devam ediyor. Virüsün sene başında EG.5 (Eris) adı ile tanımlanan yeni alt varyantı, ABD ve İngiltere’de artış gösteriyor. Vakalar küresel olarak artarken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), EG.5’in "gözlem altındaki varyant" statüsünü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirildi.
DSÖ UYARDI
DSÖ'ye göre bu türün halk sağlığı riski, önceki dolaşımdaki varyantlara yakınlığı nedeniyle daha düşük. Ancak özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi. Yapılan açıklamada ülkelerin yeni vakalara karşı tetikte olmaları ve Covid-19 belirtileri gösteren hastaları yakından takip etmeleri tavsiye edildi.DSÖ, ülkelere yönelik yayınladığı tavsiyeler kapsamında hastalığın uzun vadeli sürdürülebilir yönetimine doğru ilerlemek için ulusal Covid-19 programlarının güncellenmesini istedi.
Dünyada vaka artışları sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak şöyle konuşmuştu: "Özellikle son günlerde yurt dışında görüldüğüne dair çok yoğun bilgiler var. Türkiye'mizde bu ve benzeri bir varyant görülmedi. Bu görülen varyantlar sakın ha bizi asla endişelendirmesin ve asla eski kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil."
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, Covid-19’un yeni varyantı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Ergönül, “Türkiye'de de vakalar var ama korkutucu düzeyde değil” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’DE DE VAKALAR VAR”
Ergönül, “COVID-19'un yeni varyantları çıktı ve çıkmaya devam edecek. Bu varyantlar nedeniyle ABD’de vaka sayıları ve hastaneye yatışlar arttı. Daha ağır ve daha kötü seyire neden olmuyor. Önceki dönemlere göre hastalar daha hafif seyirli diyebiliriz. Ama sonuçta bu yine bir viral solunum yolu enfeksiyonu. Virüsün yeni varyantları yayılıyor. Verilerini açık olarak sunan ülkelerden öğrenebiliyoruz. ABD ve İngiltere rakamlarına göre olgular artıyor. Türkiye'de de vakalar var ama korkutucu düzeyde değil. Zaten Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiği gibi, virüs "dikkatle izlenmesi gereken" aşamada. Bu aşamada maske zorunluluğunu gerekli görmüyorum. Ama her koşulda, yeni varyant olsun olmasın bağışıklık sistemi düşük olan hastalar elbette kendilerini korumak için maske takmalılar” dedi.
“HAYATIMIZDA OLMAYA DEVAM EDECEK”
Bundan sonraki süreçte de insanların dikkatli olması gerektiğini belirten Ergönül, “Önümüzdeki dönemde de yeni varyantlar çıkacaktır. Tıpkı influenza veya nezle gibi, Covid-19 da hayatımızda olmaya devam edecek. Kişiler her zaman olduğu gibi bağışıklık sistemini yüksek tutacak yaklaşımları yaşam tarzı haline getirmeliler. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stres kontrolü başlıklarını önemsemeliler. Bu gibi önlemler şimdilik yeterli. Ek hastalığı olan kişiler daha dikkatli olmalı. Solunum yolu enfeksiyonu olduğunda etkenin Covid-19 olabileceğini düşünmeliler. Bu mevsimde de Covid-19 olmak mümkün” ifadelerini kullandı.
EG.5 (ERİS) NEDİR?
EG.5, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü ve virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor.
Şimdiye kadar kadar 51 ülkede 7 binin üzerinde kişide görülen virüsün özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydediliyor.
Birleşik Krallık'ta Eris virüsünün etkilerini inceleyen Zoe Sağlık Çalışması, semptomlarının Omicron varyantınınkilerle benzerlik gösterdiğini ortaya koydu. Bu semptomlar arasında: burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrıları, yorgunluk, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, koku alma duyusunda değişiklikler bulunuyor.