Korona virüsü ile birlikte ve hastalık sonrasında kalp kasında hasar, pıhtı riski ve kalp krizine dönüşebilen ciddi tablolar görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Oğuz Yılmaz, Covid-19’un damarlar üzerine etkisi hakkında bilgi verdi ve hastalara önemli uyarılarda bulundu.
Korona virüsünün ilk ortaya çıktığı dönemde temelde bir akciğer hastalığı olarak tanımlandığını hatırlatan Yılmaz, hastalığın başta damar tutulumu olmak üzere vücutta hemen tüm organ sistemlerini etkilediğini belirtti.
COVİD-19’A BAĞLI PIHTILAŞMA OLABİLİR
Covid-19’u ölümcül hale getiren durumun damarlardaki endotel hasarı ve buna bağlı olarak kanda yoğun pıhtılaşma olduğunu ifade eden Yılmaz “Tedavide pıhtılaşmaya karşı gelen heparin ve türevleri olarak bilinen ilaçların kullanılması hastalığa karşı mücadelede etkin bir rol oynamaktadır. Bunun sonucunda hastaların tedavisinde damar hasarına bağlı gelişebilecek ölümcül komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir. Ancak kimin bu hastalığı daha ağır, kimin daha hafif geçireceği bilinmemektedir” dedi.
Hipertansiyon, diyabet, kalp damar sistemi hastalarının Covid-19’a yakalandıkları zaman hastalığı daha ağır geçirme riski yüksek olduğunu söyleyen Yılmaz, bu durumun hastaların damar yapılarının endotel hasarına daha da duyarlı olmasından kaynaklandığını söyledi.
KALP KASINI TUTUYOR
Covid-19 geçiren hastalarda ciddi kalp kası hasarı ve damarlarda bozulmalar görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Oğuz Yılmaz şunları söyledi: “Yapılan bazı çalışmalarda; hastanın kalbinde herhangi bir klinik problem olmasa bile yüzde 75 civarında kalp kasının tutulduğu görülmektedir. Özellikle belli riskleri de olan; koroner arter hastalığı olan insanlarda, artmış damar hasarından dolayı çok kritik olmayan darlıklarda dahi darlığı yaratan plağın aniden patlayabildiği ve kalp damarını tıkayarak krize sebep olabildiği gösterilmiştir.”
KAN SULANDIRICILAR DİKKATLİ KULLANILMALI
Covid-19’a yakalanan koroner arter hastalığı olan kişilerin kan sulandırıcı kullanmına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Yılmaz “ Kan sulandırıcıların hayat kurtarmasının yanında belli riskleri de vardır; vücutta kanamalara neden olabilmektedir. Bu nedenle kan sulandırıcının doktorun önereceği şekilde kullanılması, kişilerin bu tür ilaçları gelişigüzel almamaları hayati derecede önem taşımaktadır” uyarısında bulundu.
BOL SIVI TÜKETİLMELİ
“Yeterli su tüketimi damarlarda oluşabilecek pıhtılaşmayı önleyebilmek adına son derece önemlidir” diyen Yılmaz sıvı kaybının kalp damar hastalıklarına davetiye çıkardığını hatırlatarak “Covid-19 virüsüyle mücadele ederken su tüketimi bu noktada önem taşır. Bu nedenle korona virüs hastalığı esnasında ve sonrasında bol su tüketilmesi gerekir” dedi.