"Covid önlemlerinden vazgeçildiği için grip vakaları artıyor"

TTB Pandemi Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, “Bu yıl Covid için uygulanan önlemlerden vazgeçilmesi, Covid başta olmak üzere tüm solunum yolu virüslerinin toplumda yaygın görülmesine neden oldu” dedi

17 Kasım 2022 - 23:00

Üst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. İnsanlar öksürük, halsizlik, burun akıntısı, hapşırma gibi şikayetlerle hekimlere başvuruyor. TTB (Türk Tabipleri Birliği) Pandemi Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, geçtiğimiz iki yıla göre grip görülme sıklığının arttığını belirterek, “Covid pandemisinde uyguladığımız önlemler solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltacaktır” dedi.

“İKİ YILA GÖRE GRİP SIKLIĞI ARTTI”

Önceki iki yıla göre grip vakalarının artış gösterdiğini dile getiren Kılınç, “Grip, her yıl kuzey yarım kürede kasım ve mart ayları arasında salgına sebep olan bir virüs hastalığıdır. Diğer solunum yolu virüsleri gibi (Covid virüsü, nezle virüsleri vb.) inhalasyon yolu ve virüsle kirlenmiş ellerin ağıza buruna dokunmasıyla bulaşır. Geçtiğimiz iki yıl Covid nedeniyle maske, fiziksel mesafe, el hijyeni önlemlerinin toplumda yoğun şekilde uygulanması tüm solunum virüslerinin görülme sıklığını azaltmıştı. Ancak bu yıl Covid için uygulanan önlemlerden vazgeçilmesi, Covid virüsü başta olmak üzere tüm solunum yolu virüslerinin toplumda yaygın görülmesine neden oldu. Geçtiğimiz iki yıla göre bu yıl hem daha sık hem de daha erken grip görmeye başladık” ifadelerini kullandı.

“RİSK GRUPLARI GRİP AŞISI OLMALI”

Kılınç, “Grip, Covid ve diğer solunum virüslerinin hastada oluşturduğu şikayetler birbirine çok benzer ve klinik olarak hasta ve hekimin bu hastalıkları birbirinden ayırması mümkün değildir. Ancak virüs saptamaya yönelik testlerle hangi virüsün hastalık yaptığını anlayabiliriz, bazen de birden fazla virüs aynı anda hastalık yapabilir. Bu durumda klinik daha ağır seyredebilir” dedi ve şöyle devam etti: “Kırılgan hasta grubu dediğimiz 65 yaş üstü kişiler ya da kronik kalp, akciğer, böbrek, karaciğer hastalığı olanlar, kanser ya da başka sebeple bağışıklığı baskılayıcı tedavi uygulanan hastalarda Covid ya da grip çok ağır klinik tablolara veya ölüme yol açabilir. Bu grup kişilerin her yıl grip aşısı olmasını öneriyoruz. Ek olarak yaşam boyu koruyuculuğu olan türden zatürre aşısı olmalarını da öneriyoruz.”

“YENİ VİRÜSLER YOLDA”

Virüslerden korunabilmemiz için tavsiyelerde de bulunan Kılınç, “Solunum virüslerinden korunmanın yolları ortaktır. Covid pandemisinde uyguladığımız önlemler solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltacaktır. Kapalı ortamlarda ve toplu taşımada maske takılması, el hijyenine özen gösterilmesi, öksürürken, hapşırırken kol içiyle ağzın kapatılması, kapalı alanların düzenli olarak dış ortam havasıyla hava değişimi sağlanacak şekilde havalandırılması bu önlemlerin başında gelir. Solunum virüsü enfeksiyonları yüzyıllardır toplumda salgın yapıyor. Yeni virüsler de yolda, o nedenle hepsinin ortak korunma yolları olan yukarıdaki basit ama etkili koruyucu önlemleri uygulamak, aşısı olan virüsler için aşıları olmak sağlık açısından vazgeçilmezdir” şeklinde konuştu.


ARŞİV