Diş problemlerinin panzehiri: “Koruyucu Hekimlik”

Her yıl 20-26 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Burcu Kuru ile diş sağlığını ve merkezi konuştuk

23 Kasım 2018 - 10:43

Bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908’de başlaması nedeniyle ülkemizde her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimleri Günü, 22 Kasım’ı içine alan hafta da Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Biz de bu haftada Sağlıklı Kentler Birliği üyesi Kadıköy Belediyesi’nin örnek projelerinden Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Burcu Kuru ile görüştük, bilgi aldık.

BESLENMEYE DİKKAT

İstatistiklere göre 7-12 yaş arasında çocuklarda çürükler daha fazla görünüyor. Bunun en önemli sebebinin küçük yaşlardaki çocukların diş fırçalama alışkanlıklarının tam olarak kazanılamaması olduğunu söyleyen Kuru, bir diğer sebebinin de beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtiyor. Şekerin diş sağlığı için büyük bir tehlike olduğunu söylerken, ailelerin sadece obezite için değil diş sağlığı için de bu konuya dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Kuru’nun aktardığına göre 7-12 yaşları arasındaki çocuklarda diş çürüklerinin daha fazla görünmesinin sebeplerinden biri de karışık dişlenme… Yani ağzın içinde hem dökülmeye yüz tutmuş, çürümüş rezorbe olmuş süt dişleri hem de çıkmaya çalışan sürekli dişler var. Kuru, bu durumun bakterilerin, mikroorganizmaların üremesine daha müsait bir ortam yarattığını belirtiyor.

“DİŞ MACUNUNU HEKİMİNİZE DANIŞIN”

Son yıllarda diş hassasiyetinin arttığını vurgulayan Kuru bunun sebebini de şöyle açıklıyor: “Diş macunları aralarındaki rekabetle birlikte farklı birçok ürün çıkarmaya başladı. ‘Sigara kullananlar, çay kullananlar için anında beyazlama’ gibi sloganlarla satılan o diş macunları maalesef pek de masum değil. Bu macunlarda dişlerdeki lekeleri çıkarması için abrazif dediğimiz kimyasallar bulunuyor. Dişleri aşındırarak beyazlatan bu kimyasallar hassasiyetin artmasını sağlıyor. Diş macunu almadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız.”

“EĞİTİM ANNE KARNINDA BAŞLAMALI”

Diş Hekimi Burcu Kuru, diş sağlığı eğitiminin anne karnında başlaması gerektiğine de dikkat çekiyor: “Biz hep çocuklarda diş bilinci oluşması için eğitimin 3-12 yaş arasında verilmesini önerirdik. Fakat bu aslında geç bir yaş. Eğitim anne karnında başlamalı. Yani bebek anne karnındayken, hamilelikte önce siz ebeveyni yetiştirerek, bilinçlendirerek başlayacaksınız ki doğru sonuçları alasınız. Dolayısıyla eğitimli velilerin yetiştirdiği eğitimli çocukların olmasını amaçlıyoruz. Biliyorsunuz ağız ve diş sağlığında en önemli şey dişlerin fırçalanması. Diş fırçalama alışkanlığının oturması lazım. Çocuğun bilinçli ve etkin fırçalamayı 3-4 yaşından itibaren belirli yöntemlerle öğrenip, sürdürmesi gerekiyor.”

“ONLARCA OKUL BİNLERCE ÇOCUK…”

Kuru, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni ise şöyle anlatıyor: “Bu güne kadar 797 bin 712 adet diş tedavisi ücretsiz olarak tamamlanmış, 334 bin 181 çocuğa randevu verilmiştir. Kliniğe gelen öğrenci, ebeveyn ve de öğretmenlere de periyodik olarak ağız diş sağlığı, hijyen ve sağlıklı ve de dengeli beslenme konularında eğitimler verilmektedir. Toplamında 140 bin 592 vatandaşımız eğitim hizmetimizden yararlanmıştır.”

“ENGELSİZ TEDAVİ”

Merkezde engelli yurttaşlara diş ameliyatlarının da gerçekleştiğini söyleyen Kuru “ 2009 yılında engelli vatandaşlar için Genel Anestezi Altında Diş Ameliyathane Ünitesi hizmete başladı. Ameliyathane Ünitesi fiziksel veya zihinsel engelli vatandaşlarımıza hizmet veriyor.  Bugüne kadar bin 500’e yakın engelli vatandaşımızın genel anestezi altında tüm ağız ve diş sağlığı tedavileri tamamen ücretsiz olarak yapıldı. Engelli vatandaşlarımıza 13 bin 26 adet diş tedavi hizmeti ücretsiz olarak uygulandı.” diyor.

“ÖDÜLLÜ MERKEZ”

Burcu Kuru, merkezin tüm Türkiye’ye örnek olduğu gibi dünyaya da örnek olduğunu söylerken, “Anlatmış olduğum tüm bu projeler gerek yurt içi gerekse yurt dışında akademisyenler ve siyasiler tarafından örnek gösterilen, hizmet standartları ve hizmet kapsamı açısından da eşi benzeri olmayan bir koruyucu hekimlik uygulaması örneğidir ve de bir yerel yönetim modelidir. Ülke genelinde Sağlık Bakanlığı dâhil birçok yerel yönetime örnek teşkil etmiştir. Yaklaşık 12 senedir yapmış olduğumuz çalışmalar istatistiksel olarak da değerlendirilmiş olup, ilçenin demografik sağlık profiline yön vermiş, aynı zamanda uluslararası ve ulusal birçok kongrede ülkemizi ve kurumumuzu temsil etmiştir.2011 senesinde Atina’da 23. IAPD’de  (Dünya Pedodonti Kongresi) katılımcı 76 ülke arasında projemiz “Bright Smiles, Bright Futures” ödülüne layık görülmüştür Yine 2011 yılında Türk Tabipler Birliği Prof. Dr. Nusret Fişek en iyi “Koruyucu Halk Sağlığı” ödülü projemize verilmiştir.” dedi.


ARŞİV