Diş çürükleri için yapılmaması gerekenler

vücut için gerekli protein, vitamin, mineral, karbonhidrat gibi besinlerin dengeli bir şekilde alınmasıdır ve bu dengeyi bozacak her şey sağlığımızı nasıl olumsuz etkiler.

27 Ağustos 2015 - 13:02
Beslenmede ilk prensip vücut için gerekli protein, vitamin, mineral, karbonhidrat gibi besinlerin dengeli bir şekilde  alınmasıdır ve bu dengeyi bozacak her şey sağlığımızı nasıl olumsuz etkiliyorsa diş sağlığımızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu, “Özellikle çocuklarda kontrolsüz tüketilen şeker, çikolata ve lokum gibi gıdalar çürüklere sebep olur. Çocukların beslenmesinden şekeri tamamen çıkarmak mümkün değildir. Dişleri fırçalamak veya en azından bol su ile çalkalamak faydalı olacaktır” dedi. Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu diş çürüklerinin oluşmasına engel olmak için yapılmaması gerekenleri açıkladı.
İşte o öneriler:
•  Karbonhidratlar, özellikle de yumuşak gıdalar, dişler üzerinde kalarak  çürüklere zemin hazırlar. Bunlar arasında kek, bisküvi, makarna, pilav, ekmek dişlere yapışarak bakterilerin çoğalmasına neden olur. Buda çürük oluşumunu kolaylaştırır.
• Şeker veya karbonhidratların gece yatarken veya uyku sırasında beslenirken kullanılması dişlere ekstra zarar verir. Bebeklerde şekerli mamalar, meyve suları, şekerli süt gibi besinlerin biberon ile verilmemesi gerekir. Yoksa bebeklerde “biberon çürüğü” denilen çürükler oluşur. Bu durum çocuğun beslenmesini olumsuz etkiler. Görsel açıdan kötü bir görüntü oluştuğu için çocukların psikolojisi de  bozulabilir.
• Çok asitli gıdalar, içecekler, limon gibi bazı meyve ve sebzeler diş minesine zarar verirler. Çok aşırı limon tüketen hastalarda ciddi mine aşınmaları, buna bağlı olarak da hassasiyet gelişebilir. Bu nedenle diş sağlığına zarar veren besinler arasında sayabiliriz. Her gün düzenli olarak içilen asitli içecekler de aynı harabiyeti yapabilir.
• Sigara, alkol diş ve ağız sağlığı için zararlıdır. Sigara çürük oluşumuna neden olmasa da diş etleri ve ağız mukozasına zarar verir. Alkol özellikle aşırı tüketilmesiyle ağız mukozasında kanserojen etki yapmaktadır. Isı ve dumanın içindeki kimyasal maddeler hep birlikte diş etlerinde ciddi sorunlara yol açar. Kemik kayıpları, diş eti çekilmeleri ile dişlerinizi kolayca kaybedebilirsiniz.

ARŞİV