DİYABET VE KALP DAMAR HASTALIĞI

Diyabet veya pre-diyabet kalp damar hastalığı için risk faktörüdür.

14 Temmuz 2016 - 16:12
Diyabet veya pre-diyabet kalp damar hastalığı için risk faktörüdür.
 Diyabeti olanlar olmayanlara göre en az iki kat olmak üzere kalp hastalıkları ve inme açısından risklidir. Diyabeti olanlarda kalp damar hastalıkları diğer kişilere göre daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
  Kadınlar menopoza kadar aynı yaştaki erkeklere göre kalp-damar hastalığı açısından daha az risk taşımaktadır. Ama her yaştaki diyabetik kadın artmış kalp damar hastalığı riskine sahiptir.
   Bir kez kalp krizi geçirmiş diyabetik hastalar ikinci atak geçirme açısından daha risklidir. Ayrıca diyabetik hastada kalp krizi daha ciddidir ve daha çok ölümle sonuçlanmaktadır.
  Diyabetin tek başına bir risk faktörü olması ile birlikte diğer faktörlerin eklenmesi ile risk artar. Bunlar aile hikayesi ( erkeklerde 55 yaş, kadınlarda 65 yaş altı kalp-damar hastalığının gelişmesi ) santral obezite, LDL (kötü huylu kolesterol )'in yüksek olması, HDL'nin ( iyi huylu ) düşük olması, yüksek kan basıncı, sigara içme, hareketsizlik Diyabetli  kişilerin kan damarları sigara, yüksek kolesterol ve yüksek basınca daha hassastır.
 Kalp hastalığının bir işareti angina (kalp ağrısı)dır. Kalbe giden damarın daralması ve kan akımının azalması ile ağrı oluşmaktadır. Kalp krizi sırasında göğüs ağrısı, sıkıntı hissi, kolda, bacakta, çenede, sırtta ve midede ağrı, nefes darlığı, terleme,  bulantı olabilir. Bununla birlikte bazı insanlarda özellikle diyabetiklerde semptomlar hafif veya hiç olmayabilir. Diyabetin yarattığı sinir hasarı atak sırasında ağrının duyulmamasına neden olabilir. Kadınlarda göğüs ağrısı olmayabilir. Nefes darlığı, bulantı çene ve sırt ağrısı ön planda olabilir.
  Diyabetlide iyi şeker ayarı, kan basıncının ve kolesterol değerinin düşülmesi, sigaranın bırakılması ve uygun egzersiz ile kalp-damar hastalığının riski azaltılabilir.
 
DR. AYŞE GÜL KARAÇAM DİYABET UZAMANI



ARŞİV