Dünyanın Omicron ile imtihanı

Covid-19’un Omicron varyantıyla birlikte tüm dünyada rekor vaka sayıları açıklanıyor. Birçok ülke yeniden kapanmaya giderken, varyantın hızla yayılması ve hafif etkileri nedeniyle umut verici açıklamalar da geliyor.

06 Ocak 2022 - 22:35

Dünyada 4 Ocak itibariyle toplam Covid-19 vaka sayısı 290 milyon 959 bini geçti. Toplam ölüm sayısı ise 5 milyon 446 bini aştı. Bir günde açıklanan vaka sayıları da 1 milyon 300 bine yaklaşmış durumda. 

Ülkelere baktığımızda ise toplam 54 milyon vaka sayısıyla ABD, 34 milyon ile Hindistan, 22 milyonla Brezilya, 13 milyonla İngiltere başı çekiyor. Türkiye ise 9 milyon vaka sayısıyla 7. sırada yer alıyor.

REKOR VAKA SAYILARI

Toplam vaka sayıları böyleyken Omicron varyantıyla birlikte ülkeler adeta alarm veriyor. ABD’de 3 Ocak Pazartesi günü 978 bin 856 enfeksiyon kaydı bildirildi. Bu rakam, salgının başından itibaren açıklanmış en yüksek vaka sayısı. Önceki rakam 505 bindi. 

Avrupa ülkelerinde de durum aynı. Fransa’da günlük vaka sayısı 300 bin sınırına ulaşırken, İngiltere’de de bu civarda seyrediyor. Omicron varyantı, vaka sayılarında tehlikeli bir yükselişe neden olurken bir taraftan da umut verici açıklamalar yapılmaya başlandı.

“OMİCRON, SON VARYANT OLABİLİR”

Bu varyant çok hızlı bulaşsa da ağır hasta ve ölüm sayıları aynı oranda yükselmiyor. DSÖ Vaka Birimi Direktörü Abdi Mahamud, Omicron varyantının alt solunum yollarından ziyade üst solunum yollarını etkilediğine işaret eden araştırmaların sayısının giderek arttığını ve bunun iyi bir haber olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta, günde ortalama 28 bin vakaya ulaşan Danimarka'da da bulaşıcı hastalıklardan sorumlu yetkili Tyra Grove Kraus, pandeminin iki ay içinde sona ermesini umut ettiklerini söyledi.

Avrupa’da günlük vakaların en fazla olduğu ülkelerden Fransa’dan da umut verici açıklamalar geldi. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Journal Du Dimanche gazetesine verdiği söyleşide “Omicron son varyant olabilir, belki de virüsün son dalgası içindeyiz, belki bu dalga, bize bir çeşit bağışıklık kazandıracak” dedi. 

Artık herkesin enfekte olduğu ve bağışıklığın çok fazla yükseldiği bir evrede Covid-19, grip gibi stabil bir hastalığa dönüşebilir. Fakat bunlara rağmen ülkeler, önlemlerini sıklaştırmış durumda. 

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Uçuş takip verilerini toplayan Flight Aware’in verilerine göre Omicron varyantının hızla yayılması ve birçok havayolu şirketi çalışanının karantinada olması sebebiyle geçtiğimiz pazar günü dünya çapında 3 bin 600'den fazla uçuş iptal edildi. İptal edilen uçuşların yarısından fazlasının ilk veya son durağı ABD. En fazla iptalin gerçekleştiği havayolu şirketleri ise 400'er uçuşu iptal edilen SkyWest ve SouthWest. Lufthansa, Delta ve United Airlines'tan pilotlar ve uçuş görevlileri karantinaya alınmak zorunda kaldı.

Ülkelerdeki önlemler ise şöyle: 

Almanya: Başbakan Olaf Scholz, “Artık büyük gruplar halinde partilerin ve sosyal akşamların zamanı değil” açıklamasını yaptı. Artık tiyatro, sinema, restoranlar ve temel ihtiyaçların satılmadığı mağazalara, sadece aşı olmuş veya iyileşmiş kişiler girebilecek.

İspanya: Katalonya Özerk Bölgesi, nüfusu 10 binden fazla olan ve 14 gün boyunca vaka oranı 100 binde 250 vakayı aşan tüm belediyelerde gece 00.00 ile sabah 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı getirdi. Ülke çapında zorunlu maske uygulaması getirildi. 

İtalya: Halka açık tüm etkinliklere kısıtlamalar getirildi. Konserler ve açık hava etkinlikleri yasaklandı. Eğlence merkezleri 31 Ocak'a kadar kapatıldı.

Hollanda: Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’ne göre her 2-3 günde bir vaka sayıları ikiye katlanıyor. Hükümet, Omicron nedeniyle 14 Ocak 2022 tarihine kadar tam kapanma kararı aldı. Ülkede her türlü etkinlik yasaklandı.

Portekiz: Gece kulüpleri ve barların kapatılacağı duyuruldu. 9 Ocak'a kadar evden çalışma zorunlu hale getirildi. Açık havada toplanmalar 10 kişi ile sınırlandı.

İngiltere: Başkent Londra'daki noel kutlamaları iptal edilirken, tiyatrolarda oyunlara ara verildi. Hastaneler de zorda. Salgın nedeniyle işe gidemeyen personel sayısı bir hafta öncesine göre yüzde 31 arttı. Aralık başına göre ise iki katına çıktı. 24 binden fazla sağlık personeli korona virüsü dolayısıyla karantinada. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, ülkede vakaların yüzde 90'ından fazlasının Omicron varyantı kaynaklı olduğunu açıkladı.

Fransa: Yetkililer, tatillerde virüsün yayılmasını engellemek için, yılbaşı kutlamalarını, halka açık konserleri ve gösterileri yasakladı. Eğlence merkezleri bir ay süreyle kapatıldı.

İskoçya: 26 Aralık'tan itibaren iç ve dış mekanlarda bir araya gelebilecek kişi sayısına sınırlama getirildi. Tüm açık hava etkinlikleri 500 kişi ile sınırlı olacak, konser gibi iç mekan etkinliklerinde ise kişi sayısı oturarak 200, ayakta ise 100 kişi ile sınırlandırıldı.

İrlanda: Eğlence merkezleri, restoran ve sinema gibi mekanlar akşam saat 20.00 itibariyle kapanıyor.

Avusturya: 12 yaş altı çocuklar, gebelik ve sağlık sorunları nedeniyle aşı yaptıramayanların dışında ülkeye seyahat eden kişilerin aşı ya da hastalığı geçirdiklerine dair belge ibraz etmesi zorunlu kılındı.

Danimarka: Sinemalar, eğlence mekanları ve tiyatrolar ile diğer kültürel tesisler kapandı. 

Güney Kore: Vakalardaki artış nedeniyle kapalı alanlarda dörtten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Kafe ve restoranlar saat 21.00’de kapanıyor.

Yunanistan: Yılbaşı kutlamaları yasaklanmıştı, açık alanlarda maske takmak zorunlu hale getirildi.

İsrail: ABD, Kanada ve Almanya da dahil olmak üzere 10 yeni ülkeye seyahat yasağı getirildi. Hükümet, kırmızı listeyi ABD, Kanada, İtalya, Almanya, Belçika, Macaristan, Fas, Portekiz, Türkiye ve İsviçre’yi de içerecek şekilde genişletti.


ARŞİV