Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi ile Kadıköy Belediyesi Çevre Festivali’nde kadınların yoğun ilgi gösterdiği bir stantta karşılaştık. Elinde kalemi kağıdıyla not tutan, kimi de evde sağlıklı şekilde temizlik yapabilmenin tüyolarını soran kadınlarla çevrili stantta Zeynep Mataracı, İnanç Mısırlıoğlu ve Buket Atlı zehirli kimyasal temizlik maddeleri kullanmadan da sağlıklı ve doğal temizliğin olabileceğini anlatıyordu.
Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi olarak sağlığı korurken çevreyi kirletmeden de temizlik uygulamalarını yaşam prensipleri haline getirdiklerini ifade eden Zeynep Mataracı, İnanç Mısırlıoğlu ve Buket Atlı, doğal malzemelerle kolayca doğal temizlik ürünleri yapılabileceğini söylediler.
BASİT BİRKAÇ ÖNERİ
Temizlik malzemeleri gerçekten temizliyor mu veya kirletiyor mu? Doğaya zarar veren bize iyi gelir mi?, Pratik önerilerle alternatif olarak yapabileceklerimiz neler? şeklindeki sorularla sık karşılaştıklarını anlatırken, eskiden beri kullanılan, içinde zararlı maddelerin ağırlıkta olmadığı karbonat, sirke ve arap sabunu gibi malzemeleri hem mutfak, hem de banyo ve yer temizliğinde kullanmak için tekrar evimize sokmak gerektiğini belirtiyorlar.
Şehirde Ekolojik Uygulamalar ekibinin, atölyelerinde daha fazla ürünle ve katılımcıların da deneyimlerini ekleyip aynı zamanda www.zehirsizev.com’dan derleyerek yaptıkları bazı tariflerden birkaçı şöyle:
Çamaşır yıkama tozu:
1 bardak ince rendelenmiş saf zeytinyağı sabunu
2 bardak çamaşır sodası
2 bardak boraks
Hazırlama:
Malzemelerin hepsini -tercihen açık havada- bir kapta karıştırın.
Kullanım:
Makinenin deterjan gözüne her zaman koyduğunuz ölçüde koyarak başlayın. Zamanla ne kadar kullanmanız gerektiğini keşfedeceksiniz.
Saklama:
Toz karışımını kapaklı kavanozda saklayın.
Leke çıkarıcı:
Çamaşırlarım ama çok lekeli oluyor onunla nasıl baş edeceğimi bilmiyorum diyenler için ise mucizevi bir tarif daha veriyor ekibimiz.
1 ölçü (mümkünse parfümsüz) arap sabunu
1 ölçü bitkisel gliserin
10 damla limon veya portakal yağı
Dar ağızlı cam bir şişe
Hazırlama:
1. Arap sabununu gliserinin içinde benmari usulüyle eritin. Buna sabrınız yoksa ikisini karıştırıp bir kenara bırakın. Bir süre sonra kendiliğinden eridiğini göreceksiniz.
2. Limon veya portakal yağını ekleyin. Garip ama gerçek: Bu yağlar yağ çözecek!
Kullanım:
Şişeyi iyice çalkalayın. Tercihen leke tazeyken lekenin üzerine birkaç damla damlatıp parmağınızla kumaşa yedirin. 10-15 dakika beklettikten sonra musluğun altında elinizde hafifçe çitileyerek durulayın. Bu işlem yeterli olmadıysa leke çıkarıcıyı bir kez daha uyguladıktan sonra, çamaşır makinesine atana kadar lekeli kumaşı suda bekletin.
Yüzey Temizleme (Ovma) Kremi:
Kolay ve yapması pratik, hem de her türlü ocak veya lavaboda kullanılabilecek bir diğer tarif ise yüzey temizleyici:
1 bardak karbonat
2 yemek kaşığı Arapsabunu
5-10 damla Lavanta Yağı (isteğe bağlı)
Hazırlama:
Karbonatla arapsabununu bir kapta karıştırarak macun kıvamına getirin. Kullanacaksanız lavanta yağını ekleyin.
Kullanım:
Bu kremi lavabo, evye ve küvet ovmanın yanında çelik eşyalarınızı parlatmak için de kullanabilirsiniz.
Saklama:
Karışımı kapaklı bir kavanozda saklayın. Zamanla kurursa biraz su ya da arapsabunu ekleyerek karıştırıp akışkan hale getirebilirsiniz.
Şehirde Ekolojik Uygulamalar ekibi atölyelerinde daha fazla ürünle ve katılımcıların da deneyimlerini ekleyerek www.zehirsizev.com’dan derleyerek yaptıkları bazı tariflerden birkaç tanesini bizlerle de paylaştı.
Facebook hesabı: Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi