Domuz gribi olarak da adlandırılan, influenza A/H1N1 infeksiyonu ile ilgili olarak aşağıdaki veriler doğrultusunda davranılması önerilmektedir.
Dr. Paşa Göktaş / Gelişim Tıp Laboratuvarı
Domuz gribi olarak da adlandırılan, influenza A/H1N1 infeksiyonu ile ilgili olarak aşağıdaki veriler doğrultusunda davranılması önerilmektedir.
Hangi durumlarda infeksiyondan şüphelenelim?
Başka bir nedenle açıklayamadığımız 38 C’yi aşan ateş veya ateş hikayesi olan hastalarda, aşağıdaki bulgulardan en az birisi de varsa, H1N1 infeksiyonundan şüphelenmeliyiz.
Boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı , burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma, ishal.
H1N1 infeksiyonu için risk grupları hangileridir?
Gebeler, 2 yaş altındaki çocuklar, Kronik karaciğer hastalığı olanlar, Kalp-damar hastalığı olanlar, Kronik böbrek, hematolojik ve metabolik hastalığı olanlar , Nöromusküler hastalığı olanlar, Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (HIV-AIDS, kanser hastaları, steroid kullananlar), Aşırı kilosu olanlar (vücut kitle indeksi > 35), 18 yaş altı sürekli aspirin kullanması gereken hastalar, 65 yaş üstü kişiler
Ölüm oranı nasıldır?
Dünyada ortalama ölüm oranlarının yüzde 1 civarında olduğu söylenebilir. Ülkemizde bu oranın altında seyretmektedir. Ölüm görülen hastaların çoğunluğu, risk gruplarında bulunan hastalardır.
Hangi durumdaki hastalar yatırılmalıdır?
Ciddi hastalık belirtileri gösteren hastalar yatırılmalıdır. Hafif hastalık belirtileri gösteren hastalar evlerinde izlenmelidir, ancak durumlarında ciddileşme olduğunda hastaneye yatırılmalıdır.
Nasıl korunmalıyız?
Salgından kaçmak kolay değildir. Çünkü virüs artık toplumun içindedir. Ancak yine de kişisel izolasyon önlemlerine dikkat edilmelidir. Tokalaşma, kâğıt mendil kullanma, hapşırırken dikkat, her temastan sonra el yıkama gibi. Aşılama da bir seçenektir.
Tanı için ne yapıyoruz?
Laboratuvarımızda halen, tanı için Influenza A Hızlı Antijen Testi yapıyoruz. Bu test, domuz gribine neden olan H1N1 ile, ayrıca H3N2 suşlarını içermektedir. Test pozitif ise, % 98 oranda H1N1 pozitif çıkmaktadır. Testin çalışma süresi 15 dakikadır. Test için burundan sürüntü alınmaktadır.