Geçen sayımızda Kadıköy Belediyesi Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği’nden Doktor Deniz Özkan ile yaptığımız sağlıklı bir dondurmanın nasıl olması gerektiğine dair haberimize yer vermiştik. Yaz aylarının vazgeçilmezi, çocukların sevgilisi dondurmanın en önemli öğesi ise süt… Biz de okurlarımız için Gıda Mühendisi Mahir Horozoğlu’ndan dondurmada kullanılan süte dair bilgi aldık.
SÜT NASIL OLMALI?
Dondurmanın vitamin ile mineral açısından zengin olması ve iyi bir enerji kaynağı olması nedeniyle besleyici olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisi Mahir Horozoğlu, dondurmanın besleyici olabilmesi için dondurmada kullanılması gereken sütün özelliklerini şu şekilde sıraladı; “Sütün normal tat, koku ve kıvamda olması gerekir. Hastalıksız hayvanlardan sağılmış olmalıdır. Bozulmayı önleyici her türlü inhibitör madde ile süt hayvanları tedavisinde kullanılan antibiyotikleri taşımamalıdır. Sağıldığı hayvan türüne uygun asitlik, yağ ve kuru maddeyi içermelidir. Sütün bakteriyolojik kalitesi iyi olmalıdır. Yani toplam bakteri sayısı 2 milyondan fazla, patojen mikroorganizma sayısı 100 binden fazla olmamalıdır.”
“Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. O yüzden kolay bozulan süt sağlık için tehlikeli bir duruma gelir” diyen Gıda Mühendisi Horozoğlu, bu nedenle dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerektiğine, hijyenik koşullarda üretilmeyen veya saklanmayan dondurmalarda mikrop ve bakteri riski oluşabileceğine vurgu yaptı.
PÜRÜZSÜZ GÖRÜNÜMÜ OLMALI
Horozoğlu, dondurmanın renginin doğal, homojen ve canlı olması; yapısının ise bir miktar dirençli, sıkı ve ağza alındığında aşırı soğukluk hissi vermemesi gerektiğini söyledi. Horozoğlu, “Dondurmada aroma, tat ve koku birlikte algılanmalıdır. İyi kaliteli bir dondurma, oda ısısında 10 ile 15 dakika erimeden kalabilmelidir. Eridikten sonra ise homojen ve pürüzsüz bir görünümde olmalıdır.” diyor.