Karlı ve buzlu havada düşmemek için büyük adımlar yerine küçük adımlarla yürümek gerekiyor.
Karlı ve buzlu havada düşmemek için büyük adımlar yerine küçük adımlarla yürümek gerekiyor.
Soğuk hava ve kar yağışı ile birlikte yollar, üst geçitler ve kaldırımlar adeta birer buz pistini andırıyor. Buz tutan yollarda kayıp düşmeden yürümek ise uzmanların önerilerini dikkate almayı ve bilinçli olmayı gerektiriyor. Karlı havada artan sakatlanma riski ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Yalın Dirik, “Buzlu yolda ellerin cepte olması, büyük adımlar atılması düşmeye daha çok neden olmaktadır. Yürürken düşmeleri azaltmak için bazı önlemler alınabilir” dedi. Dirik, kıyafet seçiminin karlı havaya göre yapılması gerektiğini, dar kıyafetler hareket kabiliyetinizi azalttığını vurgulayarak, yanlış ayakkabı seçiminin de düşmelere ve ayak bileği burkulmasına neden olabileceğini anımsattı. Tabanı kaygan olmayan altı lastik ve tırtıklı ayakkabılar giyilmesini öneren Dirik, “Klasik ya da topuklu ayakkabılar düşme riskinizi artıracaktır. Özellikle ayak bileği yaralanmalarını önlemek için bileği kavrayan botlar tercih edilmelidir” ifadesini kullandı.
Yürürken küçük ve dengeli adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Yalın Dirik, önlemleri şöyle sıraladı:
· Yokuş ve merdivenlere dikkat edin. Mümkünse dik yokuşları inip çıkmayın. Merdiven inip çıkarken trabzanları kullanın.
· Yürürken iki eliniz de dolu olmasın. Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın. Poşet ya da çantalarınızı iki elinizle taşımayın.
· Kar gözlüğü kullanın.
· Düşme veya çarpma sonrasında hareketle artan ağrı, şekil bozukluğu, ödem ve kanama nedeniyle şişkinlik ve morarma olması halinde kırıktan şüphelenilmelidir. Kırık oldukça ağrılı bir durumdur ve genellikle insanı tedbirsiz yakalar.
· Acil durumlarda geçici olarak sargılama uygulaması ve hastayı hareketsiz hale getirmek önem taşır. Hastayı kıpırdatmak ya da pozisyon vermeye çalışmak, kırığın durumunu ve yerini tam bilemeyeceğimiz için büyük risk oluşturur.
· Hastayı bilinçsiz hareket ettirmek, iç kanamayı artırabileceği gibi acı duyulmasına da neden olur. Kırık şüphesi varsa, kırık kemik uçlarının çevresindeki damar, sinir gibi yumuşak dokulara zarar vermemesi için kırık uçları mümkün olduğunca hareketsiz tutulmalıdır.
· Kolu ilgilendiren bir yaralanma ise yüzük, saat gibi eşyalar hemen çıkarılmalıdır.
· El bileği, ayak bileği, omuz çevresi kırığı varsa geçici tespitle acil servise başvurulmalı, şişmeyi önlemek için cilde direkt temas etmeden buz uygulanmalıdır.