Dünya Sağlık Örgütü, iklim değişikliğini sağlık için tehdit olarak kabul etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlık Asamblesi’nde iklim değişikliği küresel sağlık için ciddi bir tehdit olarak tanımlandı

01 Haziran 2024 - 12:43

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) her sene düzenlediği Sağlık Asamblesi İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılıyor. ANKA haber ajansı haberine göre DSÖ’nün her yıl küresel sağlık krizlerini değerlendirdiği ve kararlar aldığı forumda iklim değişikliği,” küresel sağlık sorunu olarak tanımlandı.

Üye devletler tarafından büyük bir çoğunlukla desteklenen kararda acil önlemlere ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

 Çevresel sürdürülebilirlik ve halk sağlığının birbirine bağımlı olduğunun hatırlatıldığı Sağlık Asamblesi’nde, üye devletler iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik mevcut çabalarını güçlendirilmeye ve genişletmeye çağırıldı. Çağrı, ulusal ve uluslararası iklim politikası çerçevelerinde sağlıkla ilgili hususlara öncelik verilmesinin yanı sıra ülkelerin iklime dirençli ve düşük karbonlu sağlık sistemlerini desteklemeyi de içeriyor.

DSÖ tarafından basına yapılan bilgilendirmede, örgütün iklim değişikliğine karşı küresel sağlık müdahalesine liderlik etmeye devam edeceği şöyle ifade edildi:

“DSÖ, iklim değişikliğine karşı küresel sağlık müdahalesine liderlik etmeye devam etmeye kararlıdır. Örgüt, liderlik, farkındalık yaratma, teknik destek sağlama ve kapasite oluşturma yoluyla üye devletleri destekleme çabalarını artırmayı planlamaktadır. Temel girişimler arasında sağlığın iklim politikalarında merkezi bir konu olarak sunulması, kanıta dayalı stratejilerin geliştirilmesi ve ülkelerde sağlık ve iklim eylemi için desteğin harekete geçirilmesi yer almaktadır.”

 


ARŞİV