“Duyu Bütünleme Ne Değildir?”

“Duyu Bütünleme Ne Değildir?” konulu söyleşide konuşan Onur Aşkar, bütünleme bozukluklarında erken müdahalenin önemine dikkat çekti

05 Aralık 2024 - 14:25

Kadıköy Belediyesi’nin ekim ayında hizmete açtığı Duyu Bütünleme Merkezi 3 Aralık Engelliler Günü kapsamında “Duyu Bütünleme Ne Değildir?” konulu söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin konuşmacısı Uzm. Fizyoterapist Onur Aşkar’dı. Duyu bütünleme terapisi ve engelli bireyler hakkında detaylı bir sunum yapan Aşkar, duyu bütünleme terapisinin ne olduğunu, ne olmadığını ve hangi durumlarda kullanıldığını açıkladı. 

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin engelli bireylerden oluştuğunu belirten Aşkar,  Türkiye'de resmi olmayan rakamlara göre engelli birey sayısının 9 milyon olduğunu söyledi. Otizm ve Serebral Palsi'nin sıklığı hakkında bilgi veren Aşkar,  duyu bütünleme terapisinin ne olduğunu ve hangi durumlarda kullanıldığını şöyle açıkladı: “Duyu bütünleme, kişinin kendi vücudundan ve çevreden gelen duyu uyaranları, organize eden ve vücudu çevreyi uygun bir şekilde kullanmayı mümkün kılan bir nörolojik işlem olarak tanımlanmıştır.”

“DUYU BÜTÜNLEME DOKUNMA DEĞİLDİR”

“Duyu bütünleme dokunma değildir. Duyu bütünleme fırçalama değildir.” diyen Aşkar, duyu bütünleme bozukluğunun da bir hastalık olmadığının altını çizdi.

“Bu bir durumdur. Bu normal gelişim gösteren çocuklarda ya da kişilerde kişinin çevreyle ilişki ya da iletişiminin bozulmuş olma durumudur." diyen Aşkar, duyu bütünleme bozukluğunun modülasyon bozukluğu, duygu temelli motor bozukluk ve duysal ayrım bozukluğu olmak üzere üç alt başlığa ayrıldığını belirtti.

Çocukların motor gelişimlerinin iyi izlenmesi gerektiğini ifade eden Onu Aşkar, baş kontrolü, dönme, oturma, emekleme ve yürüme gibi becerilerin hangi aylarda gelişmesi gerektiğini anlatarak, bu basamaklarda yaşanan gecikmelerin duyusal bütünleme problemlerine işaret edebileceğini vurguladı.

“3-7 yaş arası duyusal entegrasyon için kritik dönemdir. Çocuğun mizacının oluşmaya başladığı, kendi istek ve taleplerini belirtmeye başladığı dönemdir." diyen Aşkar, duyu bütünleme bozukluklarında erken müdahalenin önemine dikkat çekerek "Üç yaş artık çocukta davranışların oturmaya başladığı dönemdir. Ondan dolayı erken dönemde duyu bütünleme terapisi, psikomotor gelişimle ilgili terapi modellerine engellilerin kolay ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyoruz.”dedi.

 

ARŞİV