“Düzenli beslen, direncini yüksek tut”

Virüse karşı mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin çok güçlü olması gerektiğine vurgu yapan Doktor Volkan Karalök, sağlam bir bağışıklık için de C ile D vitamini işaret ediyor

01 Nisan 2020 - 19:43

Tüm dünyayı etkisi altına korona virüsü, ülkemizde de görülmesinin ardından vaka sayıları hızlı bir şekilde arttı ve binleri buldu. Korona virüsü vaka sayılarının çoğalması 'evde kal' çağrısına şiddetli bir şekilde kulak vermemiz ve sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Uzmanlar da güçlü bir bağışıklık sisteminin virüse karşı mücadelede çok önemli bir rol oynadığının üzerinde duruyor. Biz de virüse yakalanmamak ve sağlam bir bağışıklık  için neler yapmamız gerektiği hakkında Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Sağlık Polikliniğinde Yetişkin Muayene Doktoru Cenk Volkan Karalök'ten yol gösterici bilgiler edindik. 

“GEBELER DE RİSK GRUBUNDA”

Öncelikle kronik hastalığı olanların  hastalıkla temasının engellenmesi için evde kalmalarının çok önemli olduğuna vurgu yapan Doktor Cenk Volkan Karalök, “Korunmak için 1.5 metre mesafeden fazla birbirimize yaklaşmayacağız, ellerimizi su ve sabunla 20 saniye süreyle yıkayacağız.” diyor. Gebelerin de kronik hastalığı olan kişiler gibi risk grubunda olduğuna parmak basan Karalök, bilgilendirmeyi şöyle sürdürüyor; “Hamile bireyler de insanlarla teması mümkün olduğunca azaltmalı ve düzenli beslenmeli. Süt veren annelerin de emzirmeye devam etmeleri önerilmekte. Çünkü  çocuğun bağışıklığı için anne sütü çok kıymetli.”

“C İLE D VİTAMİNİ ÖNEMLİ”

Bugünlerde sebze ile meyvenin, proteinin ve karbonhidratın da içinde olduğu düzenli beslenmenin ve bol sıvı tüketmenin daha da önem kazandığına ve güçlü bir bağışıklık için de C ile D vitaminin önemine dikkat çeken Doktor Volkan Karalök, “Düzenli beslenen bir bireyde vitamin desteği gerekli değildir. Ancak yeterince güneş göremediğimiz için D vitamini değeri düşük olan kişiler, vitamin değerini normal seviyeler içinde tutabilmek için dışarıdan destek alabilir. C vitamini için ise dışarıdan desteğe gerek yok. Dışarıdan destek yerine portakal ile kivi, biber ve maydanoz gibi C vitamininden zengin meyve ile sebzeler tüketilmeli.” dedi. 

“HASTALIĞI ÖNLEYEN BİR İLAÇ YOK”

“Tedavide kullanılan hiçbir ilaç reçetesiz temin edilemiyor.” diyen Volkan Karalök, şöyle devam etti; “Bütün ilaçlar gerektiğinde kullanılmalıdır. Bahsi geçen ilaçların gelişigüzel kullanımında ciddi böbrek yan etkileri, hipoglisemi atakları, kardiyak yan etkiler ve göz problemleri görülebilir. Hastalığa yakalanmayı önleyici kanıtlanmış bir ilaç yok. Hastalığa yakalanmamanın en garantili ve kolay yolu evde kalmak, hasta bireylerle temas etmemek ve düzenli beslenmeyle direncimizi yüksek tutmak.”


ARŞİV