E-sigaralar yeni hastalıklar yaratıyor!

Elektronik sigara ve benzeri ürünlerin kullanımı tüm dünyada hızla artıyor. Endüstri tarafından sağlığa sigaradan daha az zararlı olduğu iddiası ile sunulan bu ürünlerin, olumsuz etkilerine ilişkin bilimsel tıp dergilerinde yayınlanan raporlar da artmaya devam ediyor.

23 Eylül 2024 - 16:17

Ülkemizde elektronik sigara  üretimi, ithalatı ve pazarlanması yasak olmasına rağmen e-ticaret kanallarından satışı yapılabiliyor. E-sigaraların içerisinde bulunan yağlı kimyasallar, aromalar, toksinler ve esrar gibi maddelerin asıl görevi vücuda oksijen sağlamak olan akciğere zarar vermekte kalmıyor, tıp ilteratüründe olmayan yeni hastalıklara da yol açıyor. Konuya dair açıklama yayımlayan Sağlığa Evet Derneği e- sigaraların yeni hastalıklar yarattığı konusanda uyardı. 

E-sigaranın solunum sisteminde neden olduğu bir hastalık  Pnömotoraks yani bir diğer adıyla Vasp hastalığı. Bu hastalık zor nefes almaya, hava basıncını arttırarak  akciğer zarının kendiliğinden yırtılmasına neden oluyor. Derneğin açıklamasına göre  e- sigaranın neden olduğu hastalıklardan bir diğeri de enfeksiyon ile oluşan yağ zatürresi. E-sigaraların içinde bulunan yağlı kimyasallar akciğer dokusunda iltihap sürecini uyararak hızlandırıyor.  "2019 yılında e-sigara ile oluşan akciğer hasarına verilen uluslararası terimi olan Evaliden Amerika Birleşik Devletlerinde 68 ölüm ve 2807 kişinin hastaneye yatışı gerçekleşmiştir." açıklamasını yapan Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı i “E-sigara ve benzeri ürünlerin daha fazla zarara neden olmadan satışlarının durdurulmasını ve denetlenmesini ivedilikle talep ediyoruz”dedi.


ARŞİV