Eczacılar Kadıköy'den hükümete seslendi

Türkiye’nin dört tarafındaki eczacı odalarının ‘Yıkıma Dur De’ çağrısıyla Kadıköy’de buluşan eczacılar, hükümetin ‘sağlıkta dönüşüm’ politikasını protesto etti.

02 Şubat 2012 - 11:20

Türkiye Eczacılar Birliği’ne bağlı 54 eczacı odasının çağrısıyla binlerce eczacı ve tekniker 29 Ocak Pazar günü Kadıköy’de buluştu. Haydarpaşa GATA’nın önünde biraraya gelen binlerce eczacı, “Yıkıma Dur De”, “Eczacılar haklarını koruyan protokol istiyor”, “Muayene ücreti, fark ve katkı payına son”, “Eczacılar enkaz altında”, “Sağlıkta özelleştirmeye hayır” yazılı pankart ve dövizler taşıdı, sloganların yanı sıra düdük ve vuvuzela çaldı.

 
‘SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM MASALI’
Kadıköy İskele Meydanı’ndaki mitingde söz alan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, hükümetin “sağlıkta dönüşüm” adını verdiği sağlık politikasının bir “masal” olduğunu söyledi, “Masala başlarken bize, ‘Eczanelerinizi sigortalı hastalara açtık, size trilyonlarca kaynak aktarıyoruz. Hastalarımıza ise şunu söylediler: ‘Artık ilaç kuyruklarında beklemeyeceksiniz, en yakın eczaneye gidip ilacınızı alacaksınız. Ama tüm bunların masal olduğu kısa sürede ortaya çıktı” diye konuştu. Kurulan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ardından İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün tasfiye edildiğini hatırlatan Güngör, şöyle konuştu: “Artık ilaçla ilgili bütün düzenlemeler, içinde ‘eczacı’nın adının dahi geçmediği bu kurum tarafından yapılacak. İlaç üzerindeki devlet sorumluluğu kaldırıldı. Bu sorumluluk şirketlerin bağışlarıyla gelir elde edecek bir kuruma verildi.”
Güngör, Sağlık Meslek Kurulu ile meslek örgütlerinin yetkilerinin de ortadan kaldırıldığına dikkat çekerek, “Üç ay önce çıkarılan İlaç Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği ile eczanelerimizde tarihin en ağır ekonomik yıkımı yaratıldı” diye konuştu. Muayene ücretleri ve katılım paylarının yüksek oranda artırıldığını belirten Güngör, “Artık hastadan reçetedeki ilaç miktarı kadar para alınacak. Üstelik bu parayı 10 katına kadar artırma yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildi” dedi.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Güngör, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında süren yeni ilaç alım protokolü görüşmelerinde kendilerine “yeni kölelik sözleşmesi”nin dayatıldığını vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Mesleki onurumuzu ayaklar altına alan şartlar önümüze konuluyor. Sağlık hakkımızın bu masallarla elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. En temel hakkımızı, sağlık hakkımızı istiyoruz. Eczacıyız, meslek hakkımızı istiyoruz. Eczanelerimizin uğradığı kayıpların karşılanmasını istiyoruz. 6197 sayısı yasa taslağının bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz.”
Semih Güngör’ün ardından Kastamonu, Bursa ve Trabzon oda başkanları söz aldı. Miting, Grup Hayali’nin müzik dinletisi ile sona erdi.
Öte yandan 1 Şubat itibariyle ilaç alım protokolünün anlaşmayla sonuçlandığı açıklandı.
 

ARŞİV