En sık karıştırılan iki hastalık: Grip ve soğuk al

Kış aylarının resmi rahatsızlıkları olan soğuk algınlığı ve grip için sezon açıldı.

30 Ekim 2013 - 10:13
Kış aylarının resmi rahatsızlıkları olan soğuk algınlığı ve grip için sezon açıldı. 7 den 70’e herkesi etkisi altına alan bu hastalıkların bir ortak noktası da birbirleri ile sıkça karıştırılması.  Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Grip döneminde görülen semptomlar soğuk algınlığına göre daha ağır bir tabloya neden oluyor”  dedi ve bu iki hastalık arasındaki farkları böyle sıraladı:  
 
·       Gripte daha yüksek ateş ve soğuk algınlığında daha şiddetli öksürük görülür.
 
·       Hapşırık da aynı şekilde soğuk algınlığında sıkça görülürken gripte nispeten nadirdir.
 
·       Gripte genellikle boğaz ağrısı ile seyrederken bu durum soğuk algınlığında bazen görülür.
 
·       Gripte baş ağrısı sıklıkla görülürken bu durum soğuk algınlığında nadir ya da az görülür.
 
·       Genel vücut ağrısı, kas ağrısı gibi şikâyetler de soğuk algınlığında daha az görülürken gripte daha sık görülür.
 
·       Yorgunluk hissi soğuk algınlığında hafifken,gripte ise uzun süreli ve ağır yorgunluk görülmektedir.
 
·       Gripte zatürre ve bronşit gibi hatta kimi zaman ölümcül de olabilen ciddi sonuçlar görülebilirken soğuk algınlığından kaynaklanan komplikasyonları nispeten daha hafiftir.
 
·       Yüzde yüz olmasa bile grip aşı ile önlenebilirken, soğuk algınlığı için böyle bir aşı yoktur.
 
·       Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen burun tıkanıklığı soğuk algınlığında sıklıkla görülürken gripte sık görülmez.
 
GRİP TEDAVİSİ İÇİN ÖNERİLER
 -Aşı yüzde 70-90 arasında koruma sağlar:
Gripten korunmak için aşının iyi bir yoldur. Her yıl bir önceki yılın yaygın olan 2 Influenza A ve 1 Influenza B virüsünden hazırlanan aşı sonbaharda yapılmaya başlanır. Aşının etkinliği yaş ve kişinin bağışıklığı durumuna ve ayrıca o yıl etken olan Influenza virüsüyle antijenik uyuma göre değişmekle beraber yüzde 70-90 arasında koruma sağlar.
-Antibiyotiğe yer yok, istirahat ve bol sıvı önemli:
Grip tedavisi semptomatiktir. Bağışıklığı tam olan kişilerde ilk olarak antiviral ilaçlar kullanılmız. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, öksürük kesiciler kullanılabilir. Hastanın istiharat etmesi ve bol sıvı alması önerilir. Vitaminlerin ve bağışıklık güçlendirdiği iddia edilen ilaçların bir yararı görülmemiştir. Diyabet, kalp, böbrek hastalıkları, kanser hastaları, gebeler, küçük çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi risk grubundaki kişilerin klinik durumları değerlendirildikten sonra antiviral ilaçlar kullanılabilir. Grip bir virüs hastalığı olduğundan antibakteriyel olan antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Antibiyotik kullanılması durumunda mevcut üst solunum yolu florasının etkilenebilir ve daha da kötüsü antibiyotik direncine neden olabilir. 
-Soğuk algınlığı tedavisi için öneriler:
Soğuk algınlığı tedavisinde analjezikler, gargaralar ve burun açıcıların kullanılabilir. Antivirallerin tedavide yeri ve etkinliği yoktur. Hapşırmaların eşlik ettiği soğuk algınlığı durumunda alerji ilaçlarının yararlı olabilir, ancak bu ilaçlar uyku yapabilir. Bilinenin aksine bağışıklık güçlendirici ilaçların grip ve soğuk algınlığında etkinliğine dair kanıtlanmış veri yoktur, bu sebeple önermiyoruz. 

ARŞİV