“Enfeksiyonun nedeni dişiniz olabilir”

Diş sağlığının bozulmasının vücuttaki diğer organları da etkileyebileğine dikkat çeken Diş Hekimi Burcu Kuru, kalp, böbrek, eklemler gibi yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebileceğinin altını çiziyor

19 Kasım 2020 - 10:47

Sağlıklı olduğumuz zaman yaşantımız daha mutlu seyreder. Çünkü iyi hissetmenin önemli koşullarından belki de en önemlisi sağlıklı olmak. Ama tabii ki vücudun bir bütün olarak iyi  olması gerekir. Ağız ve dişlerimizdeki sorunlar başka hastalıkların da habercisi olabilir.  Hastalıklara zemin oluşturmaması için  ağız ve diş sağlığını korumak önem arz ediyor. Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Burcu Kuru, sağlıklı ağız ve dişler için neler yapmamız gerektiğine dair aydınlatıcı ve yol gösterici bilgiler paylaştı. 

“Ağız ve diş sağlığı; dişleriniz, diş etleriniz ve ağzınızla ilgilidir. Amaç, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları ve erken diş kaybı gibi komplikasyonları önlemek ve ağzınızın genel sağlığını korumaktır.” diyen Burcu Kuru, “Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Ağızda üretilen enzimlerle sindirim başlar. Bu nedenle dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması genel sağlığımız açısından da  oldukça önemlidir ve direkt ilişkilidir.” diyor. 

“DİĞER ORGANLARI DA ETKİLEYEBİLİR”

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalığın diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olduğuna değinen Başhekim Burcu Kuru, diş eti hastalıklarının kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabildiğine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir. Kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ağız ve diş sağlığının varlığını gösterir.”

“BEYAZLATICI OLANLAR TERCİH EDİLMEMELİ”

Hastanın ağız ve diş sağlığında herhangi bir sorun varsa diş hekiminin önerdiği fırçanın ve macun türünün tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Diş Hekimi Burcu Kuru, “Hastanın ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir sorunu yoksa, diş fırçası seçiminde orta yumuşaklık ve orta büyüklük tercih edilmeli. Diş macununda ise beyazlatıcı olanlar özellikle tercih edilmemelidir. Çünkü kimyasal yapılarında bulunan iri parçacıklı yapı nedeniyle dişin minesine ve dentinine zarar vermekte ve diş hassasiyetine sebep olmaktadır. Hassasiyet giderici ve de beyaz renkli macunlar marka değiştirilerek kullanılabilir.” dedi. 

“DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALI”

“Ağızda süt dişleri tamamlandıktan sonra çocuğa düzenli olarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.” diyen Burcu Kuru, 7-8 yaşına kadar ebeveynin eşliğinde doğru ve etkili teknikle fırçalamanın gösterilmesi gerektiğini belirtiyor: “Çocuk kendi el becerisini kazandıktan sonra da (7-8 yaş) bireysel olarak düzenli ve etkili şekilde ağız ve diş temizliğini yapmalıdır. Ayrıca süt dişlerinin ağızda sürmeye başladığı 6. aydan 2 yaşına kadar anne  parmak fırça ya da temiz bir gazlı bezi parmağına sararak çocuğun ağız ve diş sağlığı bakımını yaparak ağız hijyenini temiz tutmalıdır.”

Neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?

Ağız ve diş sağlığı için biri yatmadan önce olacak şekilde dişlerin mutlaka günde iki kez fırçalanması gerektiğinin altını çizen Burcu Kuru, doğru temizlik için ara yüz fırçası ya da diş ipi kullanılması, 6 ayda bir diş kontrolüne gidilmesi, dişlerin fırçalanırken mutlaka dilin de fırçalanması gerektiğini belirtti, ağız ile diş sağlığı için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: 

-Daha etkin fırçalama için seçilen diş fırçası orta yumuşaklıkta  olmalı

-Diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalı

-Düzenli aralıklarla diş taşları temizletilmeli

-Diş fırçalamanın etkinliğini artırmak için ağız gargarası kullanılmalı

-Diş fırçası 2-3 ayda bir değiştirilmeli

-Diş beyazlatıcıları doktor kontrolünde kullanılmalı

-Diş yapısına zarar verebileceğinden ağza kalem, toka gibi cisimler sokulmamalı

-Diş minesine zarar vereceği için diş gıcırdatma, sıkma gibi durumlar kontrol altına alınmalı

-Ağız ve diş sağlığını korumak hem de ağız içi kanserleri önlemek için sigara içilmemeli

-Şekerli sakızlar, dişe yapışan ağdalı şekerler tükürük ile temizlenemediği için zararlıdır mümkün olduğunca az tüketilmeli

-Portakal, mandalina, kivi, limon, greyfurt gibi ağız içi tükürük salgısını artıran meyveler tüketilmeli

-Her yemekten sonra mutlaka su içilmeli ya da ağız çalkalanmalı

-Gazlı içecekler diş minelerini aşındırabileceğinden tüketimi sınırlandırılmalı

-Fındık gibi sert kuruyemişler asla dişlerle kırılmamalı

-Dişlerde mekanik temizlik etkisi yaratacağından elma, havuç gibi sert sebze ve meyveler ısırarak yenebilir

-Diş çürüklerini önlemek için süt, yoğurt, peynir tüketilmeli

-Ağrıyan dişe alkol, kolonya basılmamalı en kısa sürede diş hekimine gidilmeli

-Diş fırçalamak için fındık büyüklüğünde macun kullanılmalı

-Kurabiye, pasta gibi nişastalı yiyecekler ağız içi bakteriyel asidi artırır. O yüzden olabildiğince az tüketilmeli

-Dişler fırçalanırken fırçada kan görülüyorsa bu diş eti hastalıklarının habercisi olabilir. En kısa sürede diş hekimine başvurulmalı

-Çocukların ilk diş hekimi muayenesi ilk dişlerini sürmesiyle başlamalı.


 


ARŞİV