‘Engel' yaratmadı, hayat verdi

Kadıköy Belediyesi’nin barınağından sahip edindiği engelli kedi Kekik ile mutlu bir hayat süren hayvansever Cenan Gingök, ‘’Barınaklardan ve özellikle engelli hayvan sahiplenin’’ çağrısı yapıyor

03 Mart 2016 - 18:08
Gökçe UYGUN
Cenan Gingök, Kadıköylü bir hayvansever. Şimdilerde kentsel dönüşüm sebebiyle Ataşehir’de ikamet etse de aslında bir Bostancı sakini.
Yaklaşık 20 yıldır evinde kedi besliyor. Üstelik ikişer ikişer. Kedilerini ya sokaktan ya barınaklardan ediniyor. Bundan yaklaşık iki yıl önce evdeki kedilerinden biri hayata veda edince yeni bir kedi arayışına girmiş. Tam da o günlerde Kadıköy Belediyesi’nin Ataşehir’de yer alan Geçici Hayvan Bakım Evi’nde engelli bir kedi ile tanışmış. Bir cipin motoruna sıkışarak feci şekilde yaralanan talihsiz kedi, barınakta Kadıköy Belediyesi veterinerlerine kendisine uygulanan titiz tedavi sayesinde hayata tutunmayı başarmış ama ön iki patisini kaybetmiş.
“KEKİK BENİ SEÇTİ”
Cenan Hanım, engelli kedi ile karşılaştığı anı şöyle anlatıyor; “2012 yılının Ocak ayı idi ama dün gibi hatırlıyorum. Ben genelde barınaktan hayvan sahiplendiğim için oradaki görevliler ile tanışıyoruz. Bana bu kediden bahsettiklerinde, sakat olduğunu duyunca önce bir irkildim. Sonra onu gördüm. Bana öyle bir baktı, gelip kendini sevdirdi ki o an kararımı verdim. Aslında ben onu değil, o beni seçti”

‘ENGELLİ KEDİ’ DEĞİL, KEDİ…
Peki, engelli bir kedi ile yaşamak nasıl bir duygu? Cenan Hanım’a göre çok da zor değil; “Normal kediden çok da bir farkı yok ki. Ben de ilk başta tedirgin olmuştum, acaba bakabilir miyim diye. Ama endişelerim boşmuş. Kekik ilk geldiğinde yavru idi. O nedenle bir süre özel ilgi gösterdim ama sonrasında diğer kedilerime davrandığımdan farklı bir hassasiyet göstermem gerekmedi. Zaten o zamanla kendi kendine hayata alışıyor. Kendince yöntemler buluyor. Bir keresinde masaya çıkmıştı. Yüzüstü düştü, patileri olmadığı için belli ki çok canı yandı. Mesela O olaydan sonra yüksek bir yere çıktığında, geri geri iniyor. Bunu öğrendi kendi başına.”

SATIN ALMA, SAHİPLEN
Hayvan ‘satın almanın’ doğru bir şey olmadığını düşünen Cenan Gingök, “Sokaklarda ve barınaklarda ilgiye, sevgiye muhtaç çok hayvan var. Özellikle de engelli olanlar… Normal hayvanlar zor da olsa sokaklarda bir şekilde hayatta kalıyorlar ama engelli hayvanların yaşama şansı pek olmuyor. O nedenle hayvanseverlere özellikle engelli bir hayvanı sahiplenmelerini tavsiye ediyorum” çağrısı yapıyor.

 

ARŞİV