Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zerrin Pelin, merkezde uyku sorunları olan hastaları tedavi ettiklerini belirterek, bu problemi yaşayanlara önerilerde

05 Kasım 2010 - 13:29

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bölümü


Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zerrin Pelin, merkezde uyku sorunları olan hastaları tedavi ettiklerini belirterek, bu problemi yaşayanlara önerilerde bulundu.


Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi, 2010 Ocak ayından bu yana uyku sorunları olan hastaları iyileştiriyor. Ocak ayında hizmete giren uyku bölümü, horlama, uykuda nefes durmaları ve gündüz uykululuk yakınmaları olan obstrüktif uyku-apne sendromlu hastalara, tanı ve tedavi sürecindeki sara hastalarına, uykuda kendine ve yakınlarına zarar verebilen rüya uykusu davranış bozukluğu olanlara, uykuda konuşma, yürüme ve yeme bozukluğu bulunan hastalara hizmet veriyor.
Anadolu yakasında uyku sorunu yaşayanların tedavi edildiği ilk merkez olduklarını vurgulayan Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zerrin Pelin, toplumun geniş bir kesiminin uyku bozukluğu sorunu yaşadığını söyledi.
Doç. Dr. Pelin, merkez hakkında şu bilgileri verdi:
“Uyku sorunu, 1990’lı yılların başına kadar yalnız sara hastalığı ile ilgilenen hekimlerin ilgi alanındayken, 90’lı yıllarla birlikte diğer uyku bozukluklarıyla da uğraşan laboratuvarlar kurulmaya başladı. İlk uyku laboratuvarları, İstanbul’da Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı ve Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda kuruldu. Daha sonraki yıllarda başta göğüs hastalıkları olmak üzere kulak-burun-boğaz, diş hekimliği gibi branşlar da uyku sorunları ile ilgilenmeye başladı. Uyku bozuklukları ile ilgilenen laboratuvarlar arasında İstanbul Anadolu yakasında sadece Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki uyku merkezi bulunuyor.”
Uyku sorununun 80’ın üzerinde nedeni olduğunu belirten Dç. Dr. Pelin, bir insanın en fazla 11 gün uykusuz kalabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Pelin hastaların en çok şikâyetçi oldukları uyku bozuklukları arasında; horlama, uykuda nefes durmaları, uykusuzluk, uykuda yürüme, uykuda şiddet ve uykuda sara nöbetlerinin geldiğini de sözlerine ekledi.

UYKU SORUNU OLANLAR NE YAPMALI?


-Akşam 17.00’den sonra kafein içeren yiyeceklerden uzak durun.
-20 dakikadan fazla bir süredir uyuyamadıysanız yataktan kalkıp başka bir işle uğraşın, tekrar uykunuz geldiğinde yatağa girin.
-Sabah kalkış saatlerinizi sabit hale getirin.
-Gün içerisinde şekerleme olarak adlandırılan kısa uyuklamalardan kaçının.
-Akşam yemeklerini geç saatlere bırakmayın ve en geç uykudan 3 saat önce yemeğinizi yiyin.

HORLAMA ÖNEMLİ BİR SORUN

Horlama, toplumda çok sık görülen bir bozukluk. Horlayan kişilerde uykuda nefes durmalarına neden olan Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu gelişmiş olma riski bulunduğundan horlaması olan kişilerin doktora başvurmaları gerekiyor. Çünkü bu hastalıkta yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu ve şişmanlık oldukça sık görünüyor. Obstrüktif uyku-apne sendromunun tedavi edilmemesi, kalp ve damar hastalıklarının gelişme riskini de artırıyor.

Sinem TEZER


ARŞİV