ERİŞKİNLERDE ORTODONTİ

Ortodonti; erişkin hastalarda sadece tek bir noktada tek başına yeterli kalamamaktadır, o da; çenelerinde iskeletsel bozukluğu var olan hastalarda.

07 Şubat 2013 - 14:08
Ortodonti; kapanış bozukluklarını ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları oluşmadan önce önlemeye çalışan ve oluştuktan sonra da tedavi eden bir diş hekimliği bilim dalıdır. Ortodontik bozuklukları teşhis edip tedavisini yapan hekimlere de ortodontist denilmektedir.
Günümüze kadar halk arasında ortodontik tedavilerin sadece çocuklukta veya büyüme gelişim sürecindeki bireylerde yapıldığı konusunda bir inanış vardı. Halbuki ortodontik tedavi her yaştaki hastaya uygulanabilir. Erişkin hasta; büyüme ve gelişim sürecini tamamlamış hasta demektir. Diş ve dişlerin köklerinin çevresini saran kemik dokusu sağlıklı olduğu müddetçe her yaştaki hastaya ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.
Herhangi bir sebepten ötürü çocukluk döneminde iken tedavi olma şansını yakalayamamış olan bireyler, dişsel tüm bozukluklarda ortodonti’ye başvurabilir. Ortodonti; erişkin hastalarda sadece tek bir noktada tek başına yeterli kalamamaktadır, o da; çenelerinde iskeletsel bozukluğu var olan hastalarda. Bu tip vakalarda ortodontist yanı sıra uzman bir plastik cerrah da devreye girer ve ortognatik cerrahi olarak adlandırılan bir işlemle çenelerin tedavisi gerçekleştirilir.
Erişkin hasta sayısının günümüzde artışının sebeplerinden birisi de estetik materyallerdeki gelişmeler ve kullanımlarındaki artıştır. Günümüze kadar ortodontik tedavilerde, gümüş renkli metal alaşımlar kullanılmışken, artık daha şeffaf, daha estetik görünümü olan hatta dışarıdan bakıldığında görünmeyen ortodontik teller mevcuttur. Özellikle sosyal statü ve psikolojik etmenler nedeniyle erişkin hastalar, estetik materyalleri tercih etmektedirler. Bu amaçla, son zamanlarda hastalar, porselen ve safir alaşımı içerikli şeffaf görünümlü tellerle tedavi olmak istemektedirler.
Gün boyu tellerle dolaşmak istemeyen, yemek yerken çıkartılabilen Invisalign adı altında geliştirilen bir tedavi şeklinde ise erişkin hastaların bu tedaviyi sıklıkla yaptırmasına olanak sağlanmıştır. Bu tedavi şeklinde, şeffaf plaklar hazırlanmakta ve hasta bu plaklarını yemekler haricinde takabileceği kadar uzun süreler kullanmaktadır. Aylık randevularda yenisi ile değiştirilen plaklarla tedavi gerçekleşmektedir.
Lingual ortodonti denilen bir başka tedavi şeklinde ise teller dişlerin dil yüzeyine bakan arka kısımlarına yapıştırılmakta ve dışarıdan bakıldığında kişinin telli olduğu hiç bilinmemektedir. Yalnız bu tedavide teller dişlerin dil yüzeylerine bakan kısımlarında olduğu için kullanıma bağlı zorluklar ve konuşma güçlükleri çekilebilmektedir.
Ortodonti, gelişen materyaller doğrultusunda uzun yollar katetmiştir ve sadece küçük yaşlardaki çocuklara değil her yaştaki bireye hizmet vermeye başlamıştır. Hayatta hiçbir şeyde olduğu gibi dişlerinizdeki bozukluların tedavisi için de geç değildir.
 
Dr. Levent ALMAÇ
                               
 
 

ARŞİV