"Evcil Hayvanların Sağlık Problemleri"

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde ‘Evcil Hayvanlarınızın Sağlık Problemlerini Fark Etmek’ başlıklı atölye düzenlendi. Atölyede patili dostlarımızın zorunlu aşıları, beslenmesi ve davranışları üzerinden anlaşılabilecek hastalıkları konuşuldu.

06 Ekim 2023 - 01:47

Kadıköy Belediyesi ve Feneryolu Veteriner Polikliniği, belediyenin Ekolojik Yaşam Merkezi’nde “Evcil Hayvanlarımızın Sağlık Problemlerini Fark Etmek” başlıklı atölye düzenledi. Veteriner hekim Mustafa Altunışık, Veteriner Teknikeri Ege Güner ve Klinik Koordinatörü Merve Altunışık tarafından gerçekleştirilen bu atölyede patili dostlarımızın zorunlu aşıları, beslenmesi ile davranışları üzerinden anlaşılabilecek hastalıkları ve hangi durumlarda veteriner hekimlere gidilmesi gerektiği konuşuldu.

“KUDUZ AŞISI YASAL ZORUNLULUK”

Çiçek hastalığının aşılama sayesinde dünyadan silindiğini hatırlatan Veteriner Hekim Mustafa Altunışık, “Kuduz yüzde 99,9 ölümcül bir hastalık, yüzde 100 oranında aşı ile önlenebiliyorken, neden aşının gereksiz olduğunu düşünüyoruz ülkece? Tam aksine aşı yapacağız ki o hastalıklardan insanoğlu da kurtulsun. Bu da özellikle hayvanları aşılatmaktan geçen bir yol” dedi. 

Hayvanlardan insanlara bulaşan kuduz için, mutlaka kedi ve köpeklere aşı yapılmasının gerektiğinin altını çizen Altunışık, “Bu yasal zorunluluktur, belediyeler de ücretsiz bir şekilde barınaktaki sokak hayvanlarına kuduz aşısı yapıyor” şeklinde konuştu. Altunışık, kediler için karma ve duruma göre lösemi aşısının, köpeklerin karma, Corona, Bronchine (KC) aşılarının yapılması gerektiğinin altını çizdi. Altunışık “İç dış parazit aşılara girmiyor ama insanlara yüksek oranda bulaşabiliyor, onlar da mutlaka yapılmalı” dedi. 

“ÇİĞ BESLENME ÖMRÜ KISALTIR”

Kaliteli kuru mama ve düzenli su takibinin önemine dikkat çeken Altunışık, kedi ve köpeklerin kuru mama dışında başka bir gıda yememeleri gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda oldukça konuşulan bir konu olan ‘Çiğ Besleme’ içinse Altunışık şöyle konuştu: “Bu hayvanların yaşam ömrünü kısaltan bir durum, çünkü her gün sadece et, tavuk, patates ve havuçtan oluşan bir karışım yiyor. Patatesin içindeki vitamin oranını, sığır eti mi kuzu eti mi ve etin içerisinde ne kadar protein alacak bilinmiyor. Kuru mamalarda bunların hepsi düzenlenmiş ve hayvanın ihtiyacı olan tüm vitaminler, mineraller hesaplandığı için çiğ beslemeyi kesinlikle önermiyoruz, formülü uydurabilmek çok zor. Bunun etkisini yıllar sonra, geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturduğunda görürüz. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde modası geçince çiğ beslenme Türkiye’ye girdi, adı çok duyulmaya başlandı, artık yurt dışında neredeyse kalmadı”. 

DİŞ TEMİZLİĞİ

Doğa’da hayvanların avlanarak beslendiğini ve böylece dişlerinin temizlendiğini söyleyen Altunışık, evde kedi ve köpeklerin bu temizliği kuru mamayla yaptığını belirtti. Altunışık, “Mamayı kırarak yiyecek, mekanik temizliğini yapabilsin, dişini fırçalayabilsin. Ona rağmen de diş taşı oluşuyorsa, bir veteriner hekime görünmesinde fayda var” dedi. 

Kedi ve köpeklerin davranışsal olarak daha önce yapmadığı davranışlar sergilemesi ve bunun devamının gelmesi durumunda bir problemden şüphelenilmesi gerektiğini söyleyen Veteriner Teknikeri Ege Güner, “Açıkçası onlar bize bazı şeyleri anlatıyorlar, yeter ki biz onları anlayabilelim, kum kabı dışında tuvaletini yapmayan bir çocuk evde olmadık şekilde tuvaletini yapıyorsa ya da hiç ev yemeği yemeyen kedi veya köpek ev yemeği yemeye çalışıyorsa, bunların hepsi bize bir şeyleri anlatıyor” şeklinde konuştu. 

“HAYVANLAR OBJE DEĞİL”

Klinik Koordinatörü Merve Altunışık hayvanların sıkıntısını anlayabilmek üzerine şöyle bir örnek verdi: “Dün akşam otururken, köpeğim sürekli kucağıma gelip, patisini bana uzatıyor. Bir baktım tırnağını bir yere takmış ve tahrip olmuş acı çekiyor. Bana onu göstermeye çalışıyor. Hayvanlarımızı görelim hayvanlar bizim için bir obje değil”. 

“BİLİYORUM DİYE GELMEMEZLİK YAPMAYIN”

Suadiye Mahallesi’nden Cosmo adını verdiği köpeği ile gelen Dilara Gücesan, Ekolojik Yaşam Merkezi’ne ilk defa geldiğini ve etkinliği bilgilendirici bulduğunu söyledi. Gücesan “Kendimi bildim bileli hayvan bakmama rağmen öğrendiğim yeni bilgiler oldu, o yüzden ‘hayvanım var ben biliyorum’ diye düşünüp gelmemezlik yapmamak lazım. Bu tür etkinliklerin devamı da olacakmış onlara da gelmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

Etkinliğin sonunda katılımcılara kedi ve köpek maması hediye edildi. 

 

ARŞİV