Fizyoterapi, engelli çocuklar için bir umut

Uzmanlar fizyoterapi seanslarının sıklığının engelli çocukların normal yaşama kavuşmalarını olumlu yönde etkilediğini vurguluyorlar.

08 Ağustos 2012 - 15:13

Mustafa SÜRMELİ

Fizyoterapist Attila Ertürk, engelli çocukların iyi bir tedaviyle normal bir yaşama kavuşması için fizyoterapi seanslarının sayısının önemli olduğuna dikkat çekti. Engelli çocukların bireysel eğitim desteği aşamasında daha fazla seansa ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Attila Ertürk, “Bedensel engelli çocukların haftada 2 seans değil, günde en az 2 seans desteğe ihtiyaçları var” dedi.

Aynı zamanda 2010 yılında kurulan Yeni Doğuş Çocukları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığını da yürüten Fizyoterapist Attila Ertürk, bedensel engelli çocukların rehabilitasyonun maddi ve manevi anlamda yorucu ve uzun bir süreç olduğunu belirterek, bu sürecin; bilimsel ortamlarda, uzmanlar eşliğinde ve multi-disipliner bir çalışmayla olumlu sonuçlar vereceğini, engelli çocukların bu şekilde normal yaşamlarına kavuşmalarının mümkün olduğunu ifade ederek, “Bedensel engelli çocuğa sahip ekonomik durumu yetersiz ailelerin bu engeli aşmak amacıyla çoğu zaman televizyonlarda ve yazılı basında boy gösteren umut tacirlerinden medet umması yerine; bu alanda yıllarını vermiş çocuk nörologları, ortopedistler, fizik tedavi uzmanları, fizyoterapistler, eğitimciler, psikologlar ve rehabilitasyon sürecinde yer alması gerekli olabilecek farklı meslek grupları tarafından multi-disipliner bir çalışmayla yürütülecek tedaviye yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
 
DERNEK ÜCRETSİZ FİZYOTERAPİ DESTEĞİ SAĞLIYOR

Yeni Doğuş Çocukları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin; İstanbul ve Ankara şubelerine devam eden ekonomik durumu yetersiz ailelerin bedensel veya zihinsel engelli çocuklarının fizyoterapi, eğitim ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla çalışmalarına devam ettiğini, 2 yıldır bir çok çocuk ve aileye ücretsiz fizyoterapi ve eğitim desteği sağladıklarını vurgulayan Attila Ertürk, “İki yıl içinde İstanbul ve Ankara’daki merkezlerimizde birçok bedensel engelli çocuğumuza 1236 seans ücretsiz bireysel fizyoterapi ve eğitim desteği sağladık” açıklamasında bulundu.

 TEDAVİ İMKÂNI SAĞLANIRSA BAŞARI GELİR

Bundan 30 yıl önce sakat diye okullara bile alınmayan bedensel engelli çocukların, bugün birçok şeyi başarabildiğini iyi bir rehabilitasyon sürecinden geçmeleri sonucu toplumla barışık bir şekilde yaşamlarını sürdürebildiklerini ve üretken olduklarını yaşayarak gördüklerini, bunun için de özellikle küçük yaştaki bedensel engelli çocukların yoğun fizyoterapi ve eğitime ihtiyaç duyduğunu söyleyen Yeni Doğuş Çocukları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fizyoterapist Atilla Ertürk, “Türkiye’de engelli çocukların bireysel eğitim desteği aşamasında daha fazla seansa ihtiyaçları var. Eğer haftada 2 seans sağlanan eğitim desteği yeterli olsaydı, sağlıklı çocuklarımızın da sadece haftada 2 seans okula giderek eğitim hayatlarını tamamlayabilmeleri gerekirdi. Bedensel engelli çocukların haftada 2 seans değil, günde en az 2 seans desteğe ihtiyaçları var” dedi.

 HAYATI AYAKTA YAŞAMAK İSTİYORUM 2012 PROJESİ

Doğru planlanmış, yapılandırılmış ve hedeflendirilmiş rehabilitasyon programlarının sürekliliğini sağlamak için, Yeni Doğuş Çocukları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak “Hayatı Ayakta Yaşamak İstiyorum 2012 Projesi”ni hayata geçirdiklerini belirten Ertürk, “Hayatı Ayakta Yaşamak İstiyorum 2012 Projesi, bedensel engelli doğmuş veya herhangi bir sebeple engelli yaşamaya mecbur olmuş küçük bir çocuk ve ailesinin sadece bir tekerlekli sandalye ile özgür olacağı düşüncesini ortadan kaldırmaktır. Küçük çocuğa engelle başa çıkmayı ve özgür yaşamayı benimsetmektedir. İlerleme şansını sağlayacak olan rehabilitasyon süreci, sağlıklı ve düzenli olarak çocuğa sağlanmalıdır.” diye proje hakkında kısa bilgi verdi. Projenin desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Ertürk, engelli çocukların sorunlarına karşı toplumun duyarlı olması gerektiğini vurguladı.


ARŞİV